Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14397

ΝΑΤΟ
Ρίχνει δίχτυα σε πανεπιστήμια για να τα κάνει εργαστήρια πολέμου!

Με στοχευμένο πρόγραμμα προσπαθεί να στρατεύσει ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στα βρώμικα σχέδιά του


ΣΕΛ.  11
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στις 15 Δεκέμβρη όλοι στους δρόμους ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Συλλαλητήρια στην Αθήνα (7 μ.μ., Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις


ΣΕΛ.  9

Με NATOικό «οδικό χάρτη» και επικίνδυνα σχέδια «συνδιαχείρισης»

  • ΚΚΕ: Δρομολογείται εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις πάνω στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί
  • Η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάνε μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες»
  • Η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν, υπηρετούν τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών
  • «Με σθεναρό τρόπο» χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την επιτάχυνση του παζαριού

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκά ορόσημα

Εχοντας εκπληρώσει άλλα 40 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση περιμένει να πάρει σήμερα στο ECOFIN το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 3,64 δισ. ευρώ, ως τρίτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό επιμερίζεται σε δάνεια 1,95 δισ. ευρώ και σε επιχορηγήσεις 1,69 δισ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν γι' αυτήν την τρίτη δόση, προσθέτουν νέα βάρη στον λαό και διαμορφώνουν ένα πιο εχθρικό πλαίσιο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, ανάμεσα στα «ορόσημα» που άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ήταν η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε λίγο πριν τις τοπικές εκλογές και αναβαθμίζει τον ρόλο των δήμων και των Περιφερειών στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αλλη προαπαιτούμενη μεταρρύθμιση ήταν αυτή για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδρευσης και Αποχέτευσης, για την ορθολογικότερη τάχα διαχείριση του νερού, στην πραγματικότητα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.

Σε άλλα ορόσημα περιλαμβάνονται η «αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων», με βραχύχρονα προγράμματα κατάρτισης και επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η «ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς των δημόσιων αστικών και υπεραστικών επιβατικών», με νέες συμβάσεις που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση, ρίχνοντας ακόμα πιο χαμηλά τα στάνταρ της ασφάλειας, όπως και η «βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των βιομηχανικών ζωνών», με νέα κίνητρα για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων σ' αυτές.

Και βέβαια, προαπαιτούμενο ήταν και παραμένει η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», με το φοροκυνηγητό σε βάρος των ΕΒΕ που ψήφισε χτες η κυβέρνηση, αλλά και με τις αυξήσεις των φόρων που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, φορτώνοντας στους μισθωτούς και άλλους βιοπαλαιστές 6,2 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας.

Αυτές είναι μερικές από τις νέες «θυσίες» στις οποίες υποβάλλουν τα λαϊκά νοικοκυριά για να εκταμιευθεί η τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουν μάλιστα το θράσος να τις παρουσιάζουν ως «δομικές μεταρρυθμίσεις» προς όφελος του λαού, ενώ δεν έχει τίποτα να κερδίσει απ' αυτές! Αντίθετα, προσθέτουν νέα εργαλεία για το κεφάλαιο και το κράτος του στην ολομέτωπη επίθεση που κλιμακώνεται ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.

Μήπως όμως θα κερδίσει κάτι ο λαός από τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ούτε ένα σεντ δεν προορίζεται για τις δικές του ανάγκες! Ακόμα και τα κονδύλια που αφορούν την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, είναι κρατική ενίσχυση στους πράσινους και ψηφιακούς ομίλους, που θα εκμεταλλεύονται σύγχρονες υποδομές (π.χ. οπτική ίνα), ενώ ο λαός θα πληρώνει και για την κατασκευή (μέσω της φορολογίας) και για τη χρήση τους.

Εντελώς αντίστροφα, μεγάλοι όμιλοι ειδικά στους κλάδους της Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις (τζάμπα χρήμα) και σε πάμφθηνο δανεισμό για τις επενδύσεις τους, αφού το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 1,93%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής σχεδόν 14 χρόνια! Τα φτηνά αυτά δάνεια καλύπτουν το ήμισυ σχεδόν του κόστους για τις 244 μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο ταμείο, συνολικού ύψους 8,6 δισ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι πανηγύρι στήνουν κράτος και ΕΕ για τα μονοπώλια, προσφέροντας συνολικά 36,16 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία τα μισά είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια, με επιτόκιο υποπολλαπλάσιο αυτού που δίνει η αγορά, ύστερα από τις απανωτές αυξήσεις του τελευταίου χρόνου.

Το χάσμα λοιπόν που αποτυπώνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανάμεσα σε αυτούς που απολαμβάνουν τα οφέλη και στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που πληρώνει τον λογαριασμό, είναι οφθαλμοφανές. Καμιά «ανάπτυξη για όλους» δεν χρηματοδοτεί το ταμείο, όπως λέει η κυβέρνηση, και καμιά «δίκαιη ανάπτυξη» δεν μπορεί να έρθει από την «αναδιάταξη» των πόρων του, όπως ζητάνε ο ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ή το ΠΑΣΟΚ.

Ανάπτυξη που να ωφελεί τον λαό είναι μόνο αυτή που θα σχεδιάζει ο ίδιος, έχοντας στα χέρια του την εξουσία και τα μέσα παραγωγής, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.


ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΦΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ
Κόλαση πυρός στη Γάζα, κλιμάκωση των απειλών στον Λίβανο

Πάνω από 17.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Μπλόκο σε τέσσερα βρετανικά εργοστάσια που εξάγουν πυρομαχικά στο Ισραήλ


ΣΕΛ.  12   -   13


ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΦΟΡΟ-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κοροϊδία και απειλές στους ΕΒΕ μέχρι την τελευταία ώρα

ΣΕΛ.  6   -   7
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκέντρωση την Τρίτη για το έγκλημα στα Τέμπη

ΣΕΛ.  17
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Κινητοποιήσεις χτες από τους ελαιοπαραγωγούς


ΣΕΛ.  8
ΛΑΜΙΑ
Την Κυριακή η συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ