Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Αναμεταδότες της κυβερνητικής προπαγάνδας περί πάταξης της φοροδιαφυγής

Να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη φορομπηχτική πολιτική που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους επιχείρησε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια και ανεπάρκεια να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, υιοθετώντας πλήρως το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», στο όνομα της οποίας τσακίζονται τα λαϊκά εισοδήματα, από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σκόπιμα μάλιστα, τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς» κ.λπ., απέκρυψαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απευθείας εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι αυτό όταν όλοι μαζί ψήφιζαν το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει ως προαπαιτούμενο τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή την ένταση της φορομπηξίας για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, κουβέντα δεν βρήκε να πει για τις τεράστιες νόμιμες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο που έχουν τη σφραγίδα και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών.

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται από μια κυβέρνηση «που παρέλαβε γεμάτα ταμεία, προγραμματισμό της οικονομίας, χαμηλά επιτόκια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνοντας για μια ακόμα φορά τη στήριξη στην πολιτική τσακίσματος του λαού, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο αποφασιστική στον ψηφιακό λαβύρινθο που επιβάλλει και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ως «αντίδοτο» στη φοροδιαφυγή, καλώντας σε ακόμα πιο σφικτό «ψηφιακό» κλοιό στους μικρούς επαγγελματίες, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την επέκταση της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

Ζήτησε «δικαιότερο φορολογικό σύστημα» κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την ίδια ώρα που η ΕΕ θεωρεί τους μικρούς ΕΒΕ ως διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να εξαλειφθεί, ενώ ζήτησε και σταθερό φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσέλκυση επενδύσεων, όπως είπε, δηλαδή φορολογικό σύστημα που θα ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ήδη οι επενδυτές απολαμβάνουν μια σειρά προκλητικές φοροαπαλλαγές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φαστ τρακ» διαδικασίες, ενώ θα έπρεπε «να καλέσει σε διάλογο όλους τους εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα στο επιχειρείν», όπως είπε, χωρίς να αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή την πολιτική άλλωστε υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση, διατηρώντας τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των στρατηγικών επενδυτών, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί μαζί να πληρώνουν μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων και το υπόλοιπο 95% οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

«Μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση» ζήτησε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» Αλ. Χαρίτσης. Ζητούμενο και για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «χτίσιμο φορολογικής συνείδησης», με αξιοποίηση των «ψηφιακών εργαλείων». Μάλιστα, απέδωσε την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση με τα «τεκμαιρόμενα εισοδήματα» της κυβέρνησης σε «ανικανότητα» και «μη γνώση» των πραγματικών εσόδων, επομένως σε «αδυναμία φορολόγησης», δίνοντας ένα ακόμα άλλοθι στην πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από το πνίξιμο των μικρών επαγγελματιών.

Τα άλλα κόμματα

Παρόμοια άλλοθι στην κυβέρνηση έδωσαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Δ. Νατσιό της «Νίκης» να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων έρχεται επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να πιάσει τη φοροδιαφυγή και ότι η «καταπολέμησή της πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας», ενώ προειδοποίησε ότι τέτοια μέτρα «θα αποτύχουν».

Στη «φοροδιαφυγή» μεταναστών μικρών επαγγελματιών εστίασε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκας, σε ένα ακόμα ξενοφοβικό παραλήρημα του ακροδεξιού μορφώματος. Την ίδια στιγμή πρότεινε να γίνει κάλεσμα σε μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες να εγκατασταθούν στον Εβρο και «για 10 χρόνια τουλάχιστον να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο».

Σε ανικανότητα και αντιφάσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες απέδωσε ο Κυρ. Βελόπουλος από την Ελληνική Λύση το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Τέλος, για «ασυνέπεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση και η Πλεύση Ελευθερίας, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει σχέση με την πάταξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και παραπέμποντας τα κίνητρα της κυβέρνησης στις μίζες και τη διαπλοκή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ