Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Παραδοχή της στόχευσης Λιβανέζου στρατιώτη

Οι καθημερινές εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ που προκάλεσαν προχτές τον θάνατο ενός Λιβανέζου στρατιώτη για πρώτη φορά από την έναρξή τους στις 8 Οκτώβρη, χτες έφεραν την αντίδραση του ισραηλινού στρατού και την ανάληψη ευθύνης για το θύμα που προκάλεσε στις Ενοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι ευθυνόταν, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέση του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, προκειμένου να «εξαλείψει άμεση απειλή». Σε σχετική ανακοίνωση εξέφρασε λύπη και ανέφερε ότι γίνεται έρευνα για το περιστατικό. Παράλληλα χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη δολοφονία του Λιβανέζου στρατιώτη από ισραηλινά πυρά εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη μεθόριο των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 13» ανέφεραν ότι γαλλική αντιπροσωπεία διπλωματών και στρατιωτικών αξιωματούχων έφθασε στο Ισραήλ πριν από λίγες μέρες επιχειρώντας να πετύχει «διπλωματική λύση» σε σχέση με τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Παράλληλα χτες η εφημερίδα του Λιβάνου «Αλ Αχμπαρ» ανέφερε ότι ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, Μπερνάρ Εμί, βρίσκεται στη Βηρυτό μαζί με άλλους 5 κυβερνητικούς αξιωματούχους «σε μυστική επίσκεψη».

Από τις 8 Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 110 άνθρωποι σε λιβανέζικες μεθοριακές περιοχές. Τα περισσότερα θύματα ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Στην ισραηλινή πλευρά έχουν χάσει τη ζωή τους (κατά το ίδιο διάστημα) 6 στρατιώτες και 3 πολίτες.

  • Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα πύραυλο που εκτόξευσαν Υεμενίτες Χούθι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης τους με επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι ο πύραυλος δεν απείλησε ισραηλινό έδαφος ούτε υπήρξε απειλή για τους πολίτες. Παρ' όλα αυτά προκάλεσε την ενεργοποίηση σειρήνων στη νοτιοανατολική πόλη του Ισραήλ Εϊλάτ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ