Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΓΕΤΕΣ ΤOY G7
Στήριξη στην ισραηλινή επίθεση, με φερετζέ τα περί «ανθρωπιστικών παύσεων»

Από τη συνεδρίαση των G7
Από τη συνεδρίαση των G7
Τη στήριξή της στην επανέναρξη του μακελειού στη Γάζα εκφράζει η ομάδα G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, συν η ΕΕ) σε ανακοίνωσή της μετά τη χθεσινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής, όπου επικαλείται ξανά «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του λαού του κατά της Χαμάς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Υιοθετώντας μάλιστα πλήρως την ισραηλινή προπαγάνδα, «ξεπλένει» το Ισραήλ και ρίχνει στη Χαμάς την ευθύνη για τη μη ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας, καθώς σημειώνει ότι «ενώ χαιρετίζουμε την πρόσφατη παύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λυπόμαστε βαθύτατα που η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και ξανάρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»...

Κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι «δεν προσφέρει παρά δεινά στον παλαιστινιακό λαό» και ότι συνιστά «εμπόδιο για ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους και την περιοχή».

Κατά τ' άλλα, οι ηγέτες του G7 επαναφέρουν ως φερετζέ την έκκληση για «περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις» στη Λωρίδα της Γάζας - την ίδια ώρα που απορρίπτον τη σύναψη μόνιμης εκεχειρίας - προσθέτοντας πως «χρειάζεται περισσότερη επείγουσα δράση» για να αντιμετωπιστεί «η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και «να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων».

Επιπλέον, «καταδικάζουν» υποκριτικά την «αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων» κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, λέγοντας ότι υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, και ότι απειλούν τις προοπτικές διαρκούς ειρήνης. Η βία των εποίκων βέβαια πατάει πάνω στην επίσημη πολιτική του ισραηλινού κράτους ενάντια στους Παλαιστίνιους και αναπτύσσεται παράλληλα με τις καθημερινές φονικές επιδρομές του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Οι ηγέτες του G7 καλούν επίσης το Ιράν να απόσχει «από την παροχή υποστήριξης» στη Χαμάς, στη Χεζμπολάχ και στους Χούθι της Υεμένης.

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99

Χθες το βράδυ ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, για πρώτη φορά στη διάρκεια των δύο θητειών του, επικαλέστηκε το άρθρο 99 της Χάρτας του ΟΗΕ, που του επιτρέπει να «επιστήσει την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιοδήποτε θέμα θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και τείνει προς καταστροφή, πιθανώς με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους συνολικά, για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ σε επιστολή του προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας τους να το αποφύγουν αυτό «με κάθε κόστος».

Στην ίδια επιστολή ο Γκουτέρες σημειώνει ότι τα νοσοκομεία «έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης» και ότι μόνο 14 από τα 36 λειτουργούν μερικώς, ενώ τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα έχουν δεχτεί τριπλάσιο αριθμό τραυματιών και ασθενών, και ξεμένουν από βασικές προμήθειες και καύσιμα.

Επαφές των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Κίνας με επίκεντρο τη Γάζα

Νωρίτερα χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, τονίζοντας πως είναι επιτακτικής ανάγκης «όλες οι πλευρές να εργαστούν για την αποτροπή επέκτασης της σύγκρουσης».

Ο Μπλίνκεν έθεσε θέμα των πρόσφατων επιθέσεων των Υεμενιτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτη απειλή για τη ναυσιπλοΐα και το Διεθνές Δίκαιο που όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να τηρούν».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ουάνγκ Γι τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, «η ύψιστη προτεραιότητα είναι να υπάρξει εκεχειρία και τερματισμός του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

«Οι μεγάλες χώρες πρέπει να επιμείνουν στη δικαιοσύνη, να διατηρήσουν στάση αντικειμενική, να επιδείξουν ηρεμία και λογική, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποτραπούν ανθρωπιστικές καταστροφές μεγαλύτερης κλίμακας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μεταφέροντας λόγια του Ουάνγκ Γι στον Μπλίνκεν.

Το κινεζικό υπουργείο επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών.

Νέα πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απέρριψε και χθες τα σχέδια του Ισραήλ για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στη Λωρίδα της Γάζας «μετά το τέλος του πολέμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ανέφερε ότι το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να αποφασιστεί από τον παλαιστινιακό λαό και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει. Πρόσθεσε δε πως η «δυτική» υποστήριξη στο Ισραήλ, κυρίως από τις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την παρούσα κατάσταση στην περιοχή. Και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία, γιατί «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Αργότερα χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επανήλθε κατά του Ισραήλ, προβλέποντας ότι θα καταρρεύσει «όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό».

«Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μια τόσο οδυνηρή μοίρα», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εμμέσως για μια γενίκευση της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, αποδοκίμασε την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας την ότι «πληρώνει για τον φόνο Εβραίων και για αντιεβραϊκή παιδεία» στα σχολεία των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη...

Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τις εξελίξεις στη Γάζα ο Νετανιάχου μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φ. Κισίντα, ο οποίος του επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μείωση των απωλειών ζωής Παλαιστίνιων αμάχων. Τόνισε επίσης - σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών - πως «είναι σημαντικό να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση και να τηρηθεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση της χώρας του για τη «στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».

Να καταγραφεί τέλος ότι χθες εξέφρασε αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, Ντ. Μονκάδα, φτάνοντας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ