Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΧΡ. ΤΣΟΚΑΝΗΣ
Για να σωθεί ο λαός από τη φορο-αφαίμαξη πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο

Την πρόθεση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αλλά και το αίτημα να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, μετέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης. «Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο - ταφόπλακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις του κινήματος και την αγανάκτηση του λαού μας. Και βάζει το απαράδεκτο δίλημμα στους αυτοαπασχολούμενους: Διαλέξτε πώς θα σας αρπάξουμε το εισόδημα. Την απάντηση την έδωσαν χτες χιλιάδες λαού στο Σύνταγμα», ανέφερε και χαιρέτισε τον δίκαιο αγώνα των επαγγελματιών.

«Είμαστε στο πλευρό όλων αυτών που δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς να έχουν το δικαίωμα να αρρωστήσουν, τον χρόνο να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, τη δυνατότητα να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους. Εχουν μετατραπεί σε μηχανές που δεν δουλεύουν για να ζήσουν αλλά ζουν για να δουλεύουν πρωί - βράδυ», υπογράμμισε.

Στηλιτεύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια κατά μέτωπο επίθεση στις πιο μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Χτυπά «το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των πιο μικρών, των πιο ευάλωτων, αυτών που γεμίζουν τις λίστες των οφειλετών» σε εφορία, τράπεζες, προμηθευτές, τις λίστες των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Σχολίασε ακόμα τον ψηφιακό λαβύρινθο στον οποίο κινδυνεύει να εγκλωβιστεί κάθε μικρή επιχείρηση που δεν διαθέτει οργανωμένο λογιστήριο, με την απειλή προστίμων, αλλά και την εισαγωγή της ρουφιανιάς ως κρατικής πολιτικής με τη χρηματική επιβράβευση όσων προχωρούν σε επώνυμες καταγγελίες.

«Το Κόμμα μας προειδοποιούσε τους μικρούς επαγγελματίες ότι έρχεται φοροεπιδρομή και πριν και αμέσως μετά τις εκλογές», υπενθύμισε, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ προεκλογικά υποσχόταν ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων. Εξάλλου, η περίφημη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης «κάτι που εξηγεί και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ 1, του ΣΥΡΙΖΑ 2 και του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχονται πλήρως τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του υπερμνημονίου της ΕΕ».

Στο φόντο αυτό, επισήμανε τη στρατηγική σύγκλιση όσον αφορά τη φορο-επίθεση όλων των κομμάτων που κατά τ' άλλα τσακώνονται για το ποιος είναι ο «σωτήρας της μεσαίας τάξης». Ετσι, η διατήρηση και επέκταση των εργαλείων της φορομπηχτικής πολιτικής είναι έργο όλων των κυβερνήσεων, που αναλαμβάνουν να γεμίσουν τα ταμεία, να επιδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίσουν ματωμένα πλεονάσματα από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Σχολιάζοντας τα προκλητικά συνθήματα της κυβέρνησης περί «φορολογικής δικαιοσύνης», ο Χρ. Τσοκάνης επισήμανε πως το μεγάλο κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, συνεισφέροντας μόλις στο 5% των σχετικών κρατικών εσόδων, αλλά αντίθετα «μπουκώνονται» με ζεστό χρήμα που βγαίνει από τον κόπο και τη φορολόγηση του λαού. Ετσι, και με το επίμαχο νομοσχέδιο «η κυβέρνηση μαζεύει χρήμα για τους ομίλους, επιδοτεί τη λειτουργία τους, θωρακίζει την κερδοφορία τους, δημιουργεί νέα επενδυτικά πεδία τσακίζοντας τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους».

Κόντρα στην πολιτική αυτή, ο Χρ. Τσοκάνης υπενθύμισε την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη δίκαιη φορολόγηση και την ανακούφιση των μικρών επαγγελματιών, πρόταση που προβλέπει τη φορολόγηση αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων στο βιβλίο εσόδων - εξόδων, χωρίς τεκμήρια και τεκμαρτά εισοδήματα, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προμήθειας στις τραπεζικές συναλλαγές, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. «Για να σωθεί ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ