Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βότσαλο

Βότσαλο να πετάξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, δεν πρόκειται να πέσει στο νερό από την τεράστια συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, που «στρατοπεδεύουν» ανοιχτά της Γάζας. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και πολλά συνοδευτικά πλοία, όπως και σκάφη του γαλλικού και βρετανικού Ναυτικού. Ολες αυτές οι πλωτές μηχανές πολέμου δεν παραβρίσκονται «τυπικά» στην περιοχή, αλλά συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, είτε προσφέροντας κάλυψη, είτε πληροφορίες, είτε φυλώντας τα νώτα του κράτους - δολοφόνου από τυχόν επιθέσεις άλλων κρατών της περιοχής. Οπως αποκαλύπτεται μάλιστα, βρετανικά αεροπλάνα ετοιμάζονται τώρα να κάνουν το επόμενο βήμα και να αρχίσουν εκτεταμένες πτήσεις στον εναέριο χώρο της Γάζας και του Ισραήλ, με «αποκλειστικό σκοπό» - όπως ανακοινώθηκε - να συλλέγουν πληροφορίες για τις θέσεις που μπορεί να κρύβονται όμηροι της Χαμάς και να τις διαβιβάζουν στις ισραηλινές δυνάμεις. Είναι αστεία τα προσχήματα με τα οποία η Βρετανία, μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, μπαίνει πιο ενεργά στον πόλεμο ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Οι δυνατότητες των σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών είναι τεράστιες στον εντοπισμό στρατιωτικών στόχων και αυτό ακριβώς θα κάνουν τα βρετανικά. Το ζήτημα είναι το εξής: Μετά από 50.000 τόνους εκρηκτικών που έριξε στη Γάζα το Ισραήλ, με τη στήριξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού. Εξ ου και αναλαμβάνουν δράση «επί του πεδίου» οι Βρετανοί, όπως έχουν κάνει από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες στο Ισραήλ, που συμμετέχουν τάχα σε «καταδρομικές επιχειρήσεις» αναζήτησης και διάσωσης ομήρων.

Πολλά αδιέξοδα...

Το φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη ανασφάλεια και τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για τα αδιέξοδα που προκαλεί σωρευτικά η αντιλαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες (87%) διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο και μόλις το 1% δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί. Να σημειωθεί ότι το διάστημα που «μετράει» το ευρωβαρόμετρο, η ελληνική οικονομία ήταν σε ανάπτυξη και η κυβέρνηση κόμπαζε ότι οι μεταρρυθμίσεις της, πολλές από τις οποίες είχαν την ψήφο και των άλλων κομμάτων, «βελτιώνουν τη ζωή του λαού». Καμιά τέτοια αίσθηση βέβαια δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα, που ζουν τον εφιάλτη της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, των αυξήσεων στους φόρους, των αντεργατικών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, των κινδύνων από την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

... μόνη διέξοδος

Ενα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δυσκολίες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να τα βγάλει πέρα, είναι η αδυναμία του 36% των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τις περισσότερες φορές». Το ποσοστό αυτό αθροίζεται στο 50%, που δηλώνει αδυναμία πληρωμής «κατά καιρούς». Συνολικά, αδυναμία δηλώνουν 9 στους 10! Κατά συνέπεια, καμιά έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι 6 στους 10 προβλέπουν με βεβαιότητα ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», περιμένοντας ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής τους το επόμενο διάστημα. Οι προσδοκίες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους» αποδεικνύονται φούμαρα και δεν πιάνουν τόπο. Ακόμα και η πιο μικρή ανάσα που μπορεί να πάρει ο λαός, εξαρτάται από τη δική του οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει δικαιώματα και ανάγκες.

Μετάβαση

Πάνω από 330 εκατ. ευρώ ετοιμάζονται να μοιράσουν στους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους κυβέρνηση και ΕΕ, για επενδύσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τους πρώτους μήνες του 2024 και επιδοτούν το 50% έως 70% του κόστους των επενδύσεων. Η ΕΕ μάλιστα ζητάει ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης αυτών των κονδυλίων, και γι' αυτό ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν «χτύπησε καμπανάκι» κατά τη συνεδρίαση της «επιτροπής παρακολούθησης», που έγινε πρόσφατα στην Πτολεμαΐδα. Ζήτησε από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αυξηθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων προς τα «πράσινα» αρπακτικά και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους που ετοιμάζονται για το πάρτι της «μετάβασης». Τραγική ειρωνεία: Λίγα χιλιόμετρα από εκεί που συνεδρίασε η επιτροπή, και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοζάνης, ο λαός δεν ξέρει αν θα έχει τηλεθέρμανση όλο τον χειμώνα, καθώς στις αρχές του 2024 κλείνουν 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τα λαϊκά νοικοκυριά προσπαθούν να λύσουν τον ...χρωματισμένο γρίφο των τσουχτερών τιμολογίων του ρεύματος. Ολοι αυτοί μπορούν τώρα καλύτερα να καταλάβουν ότι η «δίκαιη μετάβαση» δεν αφορά τις δικές τους ανάγκες, που απαξιώνονται ακόμα περισσότερο, αλλά τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, που ορμάνε στο ψητό της «πράσινης» κερδοφορίας, την ώρα που ο λαός βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων - τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

1902 Πεθαίνει ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ.

1928 Γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι.

1931 Οι άνεργοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη τους «εθνική πορεία πείνας».

1941 Εκδηλώνεται αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση κατά της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη. Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

1944 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη (παρά τη συμφωνία με τον ΕΛΑΣ να μείνει έξω από τη σύγκρουση) και εγκαθιστούν σε αυτή βαριά όπλα με τα οποία βάλλουν κατά θέσεων του ΕΛΑΣ. Στα άλλα μέτωπα, η ΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ, που μόλις είχε καταφθάσει στην Αθήνα, κυρίευσε τη Σχολή Χωροφυλακής, ενώ κατάφερε να κυκλώσει και να εξουδετερώσει τμήματα της Ορεινής Ταξιαρχίας που απειλούσαν την Καισαριανή. Οι Καισαριανιώτες ΕΛΑΣίτες κατέλαβαν τον λόφο του Αράπη. Οι επιθετικές ενέργειες των Βρετανών σε Μοναστηράκι και Χατζηκώστα αποκρούστηκαν με επιτυχία, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση. Τμήματα του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν έως την πλατεία Βάθης και την οδό Μενάνδρου. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εντάθηκαν οι επιθέσεις της βρετανικής αεροπορίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Μόνο στην Καισαριανή υπήρξαν 220 θύματα. Στον Πειραιά, η απόπειρα απόβασης δυνάμεων στον Αη Γιώργη ανατράπηκε, ενώ τα ινδικά αποικιακά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στη Ζέα, παρέμειναν καθηλωμένα υπό την πίεση του 6ου Συντάγματος Πειραιά του ΕΛΑΣ. Στο Κερατσίνι ένα τμήμα περίπου 100 Ινδών αιχμαλωτίστηκε και αφοπλίστηκε. Νέα οδοφράγματα σχηματίζονταν παντού. Οι ΕΠΟΝίτες καλούσαν τον λαό με το χωνί και εκείνος έσπευδε να συνδράμει: Νέοι, γέροι, γυναίκες, παιδιά. «Ηθικόν λαού και μαχητών Πειραιώς άριστον»!

1948 Εκτελείται, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1962 Πραγματοποιείται στα Προπύλαια μεγάλη πανσπουδαστική συγκέντρωση με αίτημα «15% για την Παιδεία», στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 8.000 φοιτητές.

1965 Ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας ακυρώνει τον αφορισμό που είχε επιβληθεί στην Εκκλησία της Ρώμης το 1054.

1965 «Αγνωστοι» ρίχνουν χειροβομβίδες στη λέσχη των Λαμπράκηδων στις Σέρρες.

1974 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει πανηγυρικά στη Λευκωσία 4,5 μήνες μετά το εναντίον του χουντικό πραξικόπημα.

1976 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Μουσούρης.

1988 Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρμενία προκαλεί τον θάνατο σε πάνω από 25.000 άτομα.

1995 Η άκατος του διαστημόπλοιου «Γαλιλαίος» εισχωρεί με επιτυχία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ