Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«Τραγικό λάθος» η επίθεση στην Παλαιστίνη

Γραπτή δήλωση του Ζυλ Ντασσέν

«Απαράδεκτη, ηττοπαθή και τραγικό λάθος» χαρακτηρίζει ο Ζυλ Ντασσέν την «ισραηλινή μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού», σε γραπτή του δήλωση που μοίρασε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου για το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του, που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Ο σκηνοθέτης (θυμίζουμε ότι είναι Αμερικανός, εβραϊκής καταγωγής) θεώρησε ότι έπρεπε να μιλήσει για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή λόγω και του γεγονότος ότι μερικές κόπιες από τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Ντασσέν σημειώνει ότι «το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει», «εντούτοις θεωρώ την ισραηλινή μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού απαράδεκτη, ηττοπαθή και τραγικό λάθος. Δημιουργούν όλο και περισσότερο μίσος και θυμό στις καρδιές των Παλαιστινίων που θα κρατήσουν για πολλές γενιές». Για τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων λέει ότι «είναι απαράδεκτες και εξίσου ηττοπαθείς».

Προσθέτει ότι ο Σαρόν «είναι καταστροφή και για τις δύο πλευρές», ότι «το κίνητρό του είναι η απόλυτη κυριαρχία πάνω στον παλαιστινιακό λαό και η κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας» και ότι «η ισραηλινή επίθεση είχε, ακόμη και αν αυτό δε δηλώθηκε, την υποστήριξη της αμερικανικής ηγεσίας και ότι λόγω της παγκόσμιας διαμαρτυρίας και επειδή οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αραβική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις τους με το Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία». «Τώρα ζήτησε από τους είκοσι χιλιάδες Ισραηλινούς εφέδρους να αποσυρθούν από τα παλαιστινιακά εδάφη που πρόσφατα κατέκτησαν και που υφίστανται βίαιη επίθεση και μάλιστα "χωρίς καθυστέρηση"... Ετσι είπε. Μακάρι να είχε πει "Αμέσως"».

Τέλος ευχήθηκε να αποδώσει το ταξίδι του Πάουελ στην περιοχή για «την άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκαταστήσει τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τη δολοφονία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου(2022-05-25 00:00:00.0)
Δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό(2018-05-22 00:00:00.0)
Nα απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές(2013-06-20 00:00:00.0)
«Εμείς φτιάχνουμε καμικάζι»(2004-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ