Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Δεύτερο μέτωπο;
  • Καθημερινές οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ - ισραηλινού στρατού
  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ και αναλυτές προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης ολόκληρης την περιοχής

ΚΙΑΜ, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μέρα και νύχτα συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ μαχητών της Οργάνωσης Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Χτες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην περιοχή, οι αντάρτες εκτόξευσαν πάνω από 20 ρουκέτες και βλήματα όλμων σε μεθοριακά φυλάκια του ισραηλινού στρατού κοντά στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγρών της Σεμπάα, μια διασυνοριακή επίθεση που ο ανταποκριτής χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών». Σε «αντίποινα», ισραηλινά αεροσκάφη «F-16» και άλλων τύπων έκαναν εξακολουθητικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων» της Χεζμπολάχ στην Κφαρ Σούμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λιβάνου «Ντέιλι Σταρ». Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο μόνο για έναν Ισραηλινό στρατιώτη τραυματία στα δύο φυλάκια που δέχτηκαν τα πυρά. Καταστροφές ήταν ορατές και σε μια Ισραηλινή βάση ραντάρ στα υψώματα του Γκολάν.

Οι κυβερνήσεις Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορούν τη Χεζμπολάχ ότι «προσπαθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή». Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη επιστράτευση εφέδρων και μεταφορά δυνάμεών της στη μεθόριο με το Λίβανο «για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν από την Ισπανία όπου βρισκόταν χτες. Δήλωσε ότι οι ηγέτες Συρίας και Λιβάνου τον βεβαίωσαν πως «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να «κάμψουν τις επιθέσεις» ανταρτών από το Λίβανο στο Ισραήλ. Ο Αναν, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του BBC, μίλησε για τον κίνδυνο αν ανοίξει δεύτερο μέτωπο να αναφλεγεί ολόκληρη η περιοχή.

Κατά τον ΟΗΕ η περιοχή των Αγρών της Σεμπάα (που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967) ανήκει στη Συρία, και εκκρεμεί διαπραγμάτευση για να αποφασιστεί η τύχη της. Και η κυβέρνηση του Λιβάνου διεκδικεί τους Αγρούς της Σεμπάα.

Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, που χαρακτηρίστηκαν «τσίρκο» από έναν στρατιωτικό παρατηρητή λόγω της απευθείας μετάδοσής τους από τηλεοράσεις του Λιβάνου, δεν είναι σαφές αν ξεκινούν όλες από τη Χεζμπολάχ καθώς και η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση φέρεται να κάνει επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ