Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ
Φτάνοντας στο «σημείο μηδέν»

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΒΑΪΜΑΡΗ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει «επιτέλους» στη Μέση Ανατολή, σήμερα, το σημείο από όπου, σύμφωνα με την κοινή λογική, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Φυσικά ουδείς γνωρίζει τι κομίζει ή εάν υπάρξει έστω και μία ανακωχή των σφαγών, όχι μία ειρήνευση.

Οι προθέσεις και οι διαθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης είναι τοις πάσι γνωστές και τις επανέλαβε χτες ο Αριέλ Σαρόν για να μην υπάρξουν ψευδαισθήσεις. «Σταματήστε τις πιέσεις», τόνισε ο Σαρόν, διαβεβαιώνοντας την οικουμένη ότι η γενοκτονία τελειωμό δε θα έχει, αλλά «επιτρέποντας» στο «χαρισματικό παιδί της πλανηταρχίας να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ το Σάββατο», δηλαδή επιτρέποντας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να συναντηθεί με έναν άλλο ηγέτη!

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις του Σαρόν, ο Πάουελ δήλωσε, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, ότι «η συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ είναι πολύ σημαντική» και ότι θα επιθυμούσε να δει τους Ισραηλινούς να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό και να γίνει δυνατόν στον Αραφάτ να κινηθεί και να δει και άλλους ηγέτες και συμβούλους τους, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί. Φωνή βοώντος; Πιθανόν... Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι η συνάντηση Πάουελ-Αραφάτ, καθώς «η ισραηλινή Ασφάλεια δε συνεργάζεται με τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες που κατέφθασαν στο Ισραήλ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη Πάουελ, και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί εάν ο Πάουελ συναντηθεί εντός του αρχηγείου του Αραφάτ με ζωσμένους Παλαιστινίους και τις μάχες με τον ισραηλινό στρατό να μαίνονται».

Κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-ΗΠΑ-ΟΗΕ-Ρωσίας

Γκρεμισμένα σπίτια στη Ναμπλούς

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια στη Ναμπλούς
Πάντως, η συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ θα γίνει, επιμένει ξανά και ξανά ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παραβρέθηκε, χτες, στην κοινή σύνοδο ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας, μέρος και αυτή του διπλωματικού μαραθωνίου και των παρασκηνίων, που βρίσκονται συνεχώς σε παράλληλη τροχιά με τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη.

Οι τέσσερις πλευρές αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, εμφανιζόμενες ως ένα κοινό μέτωπο, απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ για άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και τερματισμό των εχθροπραξιών. Καλούμε «την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για την προστασία των αμάχων και να τερματίσει τις καταστροφές σε βάρος πολιτών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, που ανάγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των τεσσάρων, στη Μαδρίτη. Εξέφρασαν επίσης «τη μεγάλη τους ανησυχία» για τα «δυσβάσταχτα δεινά του άμαχου πληθυσμού» και την ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται στα παλαιστινιακά εδάφη...

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι τέσσερις πλευρές ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων 1402 και 1403 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της βίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τονίζεται ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα πρέπει «να περιλαμβάνει τη Ραμάλα και το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ», ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών στη Μέση Ανατολή. Οι τέσσερις, ο Κόφι Ανάν, ο Κόλιν Πάουελ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Τζουσέπ Πικέ (η Ισπανία προεδρεύει της ΕΕ), και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, καλούν επίσης «όλες τις πλευρές να σεβαστούν την μπλε γραμμή» που έχει χαραχτεί από τον ΟΗΕ ανάμεσα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και, για να μην ξεχνιόμαστε... καταδικάζοντας τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, κάλεσαν τον Πρόεδρο Αραφάτ «να καταβάλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών και να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να πείσει τον παλαιστινιακό λαό ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

Οι «ιππότες» της «στρογγυλής» συμμαχίας

Associated Press

Οι «ιππότες» της «στρογγυλής» συμμαχίας
Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να προκαλέσει σοκ, όπως είπε, στη διεθνή κοινή γνώμη, όταν αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση.

Φίσερ: Ενα ακόμη σχέδιο ειρήνευσης;

«Το Ισραήλ θεωρεί θετικό το κοινό ανακοινωθέν επειδή καλεί να υιοθετηθούν οι προτάσεις για κατάπαυση του πυρός του Αντονι Ζίνι», του Αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μία μέρα μετά τη δήλωση περί σφαγής στην Τζενίν.

Οι δηλώσεις του όμως είναι αυτές ενός «γραφικού και μοναχικού», εάν κανείς αντιληφθεί την πολιτική του Αριέλ Σαρόν.

Μία πολιτική, που προκάλεσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει την Τετάρτη από την ΕΕ, με ψήφους 269 υπέρ, 208 κατά και 22 αποχές, την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Στο κείμενο της απόφασης ζητείται επίσης από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στη Μέση Ανατολή διεθνούς δύναμης μεσολαβητών και παρατηρητών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ειρηνευτικό σχέδιο επτά σημείων προτείνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι προτάσεις του για την εκτόνωση της κρίσης περιλαμβάνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ η τελική ρύθμιση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και ο καθορισμός των οριστικών συνόρων βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 242 και 338 πρέπει να ολοκληρωθούν εντός διετίας.

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η γερμανική πρωτοβουλία ήταν εν γνώσει και σε συνεννόηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα είχαν ενημερωθεί οι περισσότεροι εταίροι της Γερμανίας, σημειώνεται δε ότι ο Φίσερ είχε το βράδυ της Τρίτης ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο και Ρώσο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν και Ιγκόρ Ιβανόφ, αντίστοιχα. Το ειρηνευτικό «σχέδιο Φίσερ», το οποίο χαρακτηρίζεται επισήμως «κείμενο ιδεών», θέτει ως προϋπόθεση την επιτυχία της αποστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την άμεση ανάκληση του ισραηλινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ