Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προέχει η εντύπωση...

Απτόητος από την επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα που οι αραβικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις... ελληνικές «πρωτοβουλίες» για το Παλαιστινιακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να ενοχλεί, αναζητώντας ημερομηνίες για επισκέψεις και συναντήσεις, στις οποίες το περισσότερο που μπορεί να προσφέρει είναι η επανάληψη των αμερικανικών απόψεων. Οι Αραβες ασφαλώς δεν έχουν ανάγκη κάποιου ενδιάμεσου για να επικοινωνήσουν με την Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου δε χάνουν τον χρόνο τους μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις δημόσιες σχέσεις του Ελληνα υπουργού.

Παρ' όλα αυτά, αυτός επιμένει και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εμφανιστεί στο προσκήνιο των διπλωματικών διεργασιών που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή. Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κατορθώσει ακόμη να εξασφαλίσει ημερομηνίες για συναντήσεις με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ χτες αναβλήθηκε και η έκτακτη μετάβασή του στην Τεχεράνη, λόγω... φόρτου εναέριας κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα του Ιράν, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία.

Οπως εκτιμούν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι σημαντικοί ηγέτες του αραβικού κόσμου προτιμούν να διατυπώνουν την πικρία τους για τη στάση της ΕΕ στο Παλαιστινιακό απευθείας στους εκπροσώπους των ισχυρών χωρών της Ενωσης και δεν είναι διατεθειμένοι, προς το παρόν τουλάχιστον, να δώσουν περιθώρια για την ανάπτυξη αμφίβολης δυνατότητας πρωτοβουλιών από άλλες, μικρότερες χώρες. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν, επίσης, την αποτυχία της προσπάθειας του Γ. Παπανδρέου, την περασμένη βδομάδα, να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποχρεώθηκε να περιοριστεί σε «χλιαρές» και δίχως βαρύτητα επαφές στο Κάιρο, χωρίς μάλιστα να έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθεια που καταβάλλει για ενεργότερη συμμετοχή της χώρας στις διπλωματικές διεργασίες για το Μεσανατολικό.

Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα κρατήσει επί μακρόν, επιδιώκει και προετοιμάζεται για συστηματικότερη εμπλοκή στις διπλωματικές διεργασίες αναζήτησης διεξόδου. Οπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, η ανάμειξη της Αθήνας είναι αναπόφευκτη, καθώς επίκειται η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και η ελληνική διπλωματία θα καταλάβει προνομιακή θέση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για το Μεσανατολικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται συνεπώς να επιμείνει στην προσπάθεια οικοδόμησης επαφών με τον αραβικό κόσμο και - σύμφωνα με πληροφορίες -συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης ημερομηνιών για πραγματοποίηση επισκέψεων του υπουργού σε πρωτεύουσες αραβικών χωρών, το προσεχές δεκαπενθήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ