Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Χωρίς έλεος...

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Ασφυκτικός παραμένει ο κλοιός του ισραηλινού «Προστατευτικού Τείχους» σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, πλην της Ιεριχούς. Μπορεί οι κάτοικοι τής Τουλκαρέμ και της Καλκίλια να μπορούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους, αφού ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το κέντρο των πόλεων, αλλά στις υπόλοιπες κατειλημμένες πόλεις η κατάσταση, πλέον, έχει ξεπεράσει τα όρια της τραγωδίας, ενώ το ανηλεές στρατιωτικό σφυροκόπημα συνεχίζεται.

Σταματημό δεν είχαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με «F-16» και με ελικόπτερα εναντίον των ελάχιστων σπιτιών που παραμένουν όρθια στο ιστορικό κέντρο της Ναμπλούς, στο Κάσμπαχ, το οποίο κατέλαβε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός αλλά λόγω της στενότητας των δρόμων δεν μπορεί να ισοπεδώσει με τεθωρακισμένα. Με το πρώτο φως της μέρας, άνδρες της Ερυθράς Ημισελήνου και ανθρωπιστικών οργανώσεων συνέχισαν τον αγώνα δρόμου για να περισυλλέξουν από τα συντρίμμια νεκρούς και τραυματίες.

Μέχρι χτες το βράδυ, είχαν καταμετρηθεί 60 νεκροί αλλά, όπως υποστήριζαν δημοσιογράφοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή, οι νεκροί είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι, ενώ η οσμή των πτωμάτων και του αίματος καλύπτει τα πάντα. Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι να μην ξεμυτίσουν και πάλι από τα σπίτια τους, ενώ δεν υπάρχουν τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και δεν επιτρέπεται ούτε η περισυλλογή των νεκρών, με εξαίρεση τα σωστικά συνεργεία που έχουν ειδικές άδειες.

Χωρίς έλεος σφυροκοπήθηκαν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, και τα γειτονικά προσφυγικά στρατόπεδα, Μπαλάτα, Ασκάρ και αλ Αϊν, όπου επίσης έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι καταυλισμοί είναι προπύργια των μαχητών. Την ημέρα, το σφυροκόπημα συνεχίστηκε και επικεντρώθηκε στο αλ Αϊν, όπου, λόγω της στενότητας των δρόμων, δεν μπορούν να εισέλθουν τα τεθωρακισμένα. Με τηλεβόες ο στρατός καλούσε όλους τους άνδρες από 14 - 50 να παραδοθούν και σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες άνδρες βρίσκονταν το μεσημέρι γονατιστοί και αλυσοδεμένοι μπροστά σε ένα τέμενος του καταυλισμού, αφού σύρθηκαν έξω από τα σπίτια τους, που βρίσκονται στις παρυφές του στρατοπέδου, με το ζόρι.

Ισραηλινό «όχι» στο Βατικανό

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην κεντρική πλατεία Μάγκερ της Βηθλεέμ, γύρω από το σύμπλεγμα των ναών όλων των εκκλησιών, και κυρίως στην περίμετρο του Ναού της Γέννησης. Σύμφωνα με μαρτυρίες φραγκισκανών κληρικών που παραμένουν εντός του ναού, ο ισραηλινός στρατός έριξε χειροβομβίδες στην περίμετρο. Μέσα στο ναό, υπάρχουν 2 σοβαρά τραυματίες και 1 νεκρός Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά πριν από 2 μέρες. Ο φραγκισκανός κληρικός Νταβίντ Τζάγκερ δήλωνε ότι το πτώμα έχει μεταφερθεί σε ένα πιο κρύο σημείο του Ναού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταφή στο προαύλιο «όχι τόσο επειδή είναι μουσουλμάνος αλλά επειδή υπάρχουν γύρω γύρω ελεύθεροι σκοπευτές των Ισραηλινών».

Ο πατέρας Τζάγκερ κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τη διαμεσολαβητική πρόταση του Ερυθρού Σταυρού να εξέλθει ο νεκρός από το Ναό και αναρωτήθηκε «ποιος λογικός νους στον κόσμο μπορεί να δικαιολογήσει την ισραηλινή λογική». Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία απέρριπτε άλλο ένα αίτημα του Βατικανού, να συναινέσει στην ασφαλή αποχώρηση των Παλαιστινίων και των κληρικών από το Ναό υπό την προστασία του Βατικανού και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Αντίθετα, επέμενε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραδοθούν και ότι κρατούν ομήρους τους κληρικούς, αν και ο ισχυρισμός αυτός έχει, επανειλημμένως, διαψευστεί από τους ίδιους τους κληρικούς. Την ίδια στιγμή, σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης ένας Αρμένιος κληρικός, που σύμφωνα με τους συναδέλφους του, πλήχτηκε από ισραηλινά πυρά, παρά την αντίθετη άποψη του ισραηλινού στρατού.

«Φρίκη»

Αυστηρή είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και στη Ραμάλα, για 11η συνεχόμενη μέρα. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι μόλις χτες, και μετά από ειδική άδεια, κατάφεραν να περισυλλέξουν άλλους 4 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας υπάλληλος στο Προεδρικό Μέγαρο που κείτονταν νεκρός εδώ και 4 μέρες τουλάχιστον. Παράλληλα, μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο σπίτι της.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μίας Αμερικανίδας νοσοκόμας, που χτες εξήλθε από τη Ραμάλα, όπου εργαζόταν εθελοντικά για την ανθρωπιστική οργάνωση «Παλαιστινιακό Ταμείο Ανακούφισης Παιδιών». Η γυναίκα, που για ευνόητους λόγους δε δίνει το όνομά της, τονίζει ότι φυγαδεύτηκε από το συνεργείο του «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός «παίζει με τα νεύρα των Παλαιστινίων, αφού δίνει άδεια να εξέλθουν τα ασθενοφόρα και μετά τα πυροβολεί. Πολλές φορές, τα καταλαμβάνει και τα χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για να ανοίξουν οι πόρτες των παλαιστινιακών σπιτιών, όπου εισβάλλει και προχωρεί σε εκτελέσεις. Είδα με τα μάτια μου αμέτρητους Παλαιστίνιους εκτελεσμένους. Είδα να εκτελούνται άνθρωποι γυμνοί, με τα χέρια ψηλά, χωρίς λόγο. Είδα δεκάδες φορτηγά να παίρνουν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με τα μάτια κλειστά, ενώ γύρω από το νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές και πυροβολούν όποιον βγαίνει από αυτό. Είναι μια απίστευτη κόλαση και συνεχίζεται για τόσες μέρες, χωρίς τρόφιμα, νερό, και φάρμακα».

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, στην, 15.000 κατοίκων, πόλη αλ Σαμούρ, νοτίως της Χεβρώνας, ενώ παραμένει εντός της Ντούρα, στην ίδια περιοχή, όπου υποστήριξε ότι σκότωσε τον τοπικό επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς». Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, επισήμως έχουν αιχμαλωτιστεί 2.100 Παλαιστίνιοι, αν και εκτιμάται ότι ο ακριβής αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ κανείς δε γνωρίζει πού ακριβώς έχουν μεταφερθεί αυτοί οι άνθρωποι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρή 16χρονη Παλαιστίνια από νέα ισραηλινή επιδρομή(2022-12-13 00:00:00.0)
Εμπλοκή μετά τη... συμφωνία για το Ναό(2002-05-08 00:00:00.0)
Αναμένοντας τη συμφωνία, ο στρατός εισβάλει(2002-04-30 00:00:00.0)
«Προστατευτικό τείχος» από πόρτα σε πόρτα(2002-04-16 00:00:00.0)
«Δε θα μείνει ανέγγιχτη ούτε γωνία»(2002-04-05 00:00:00.0)
Αρση του αποκλεισμού παρά τις αλληλοκατηγορίες(1997-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ