Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΕΝΙΝ
Με το κεφάλι ψηλά, μέχρι τέλους, μέχρι τον τελευταίο...

«Τι να γράψεις; Τι να σου πω; Ούτε μια εφημερίδα δε φτάνει για να γράψεις τις σκηνές, σήμερα, εδώ. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν έπεσε. Δεν ξέρουμε πόσοι ήταν οι μαχητές μέσα σε αυτόν. Ισως 500, ίσως λίγο παραπάνω. Αυτοί, όμως, και το πείσμα των αμάχων, που έμειναν στα σπίτια τους, κράτησαν έξω από τον καταυλισμό τον ισραηλινό στρατό με τα υπερσύγχρονα όπλα του μία εβδομάδα. Το διανοείστε;

Από τις 3 το πρωί τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα γάζωναν τα πάντα στον καταυλισμό. Στις 5.00 άρχισαν να βομβαρδίζουν και F 16. Ολα αυτά, για 6η ημέρα, σε μια περιοχή που κατοικούν 13.000 άνθρωποι, σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλύπητα, το καταλαβαίνεις; Τους ζήτησαν να παραδοθούν και δεν παραδόθηκαν. Οσα γυναικόπαιδα άρπαξαν μέσα από τα σπίτια, πριν αρχίσουν οι εκσκαφείς το έργο τους, τα έβαλαν σε πούλμαν και τα εγκατέλειψαν λίγο παρακεί. Τους άλλους τους θάβουν κάτω από τα σπίτια.

Ανοίγουν ομαδικούς τάφους, βάζουν μέσα ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών. Τώρα το βράδυ, άρχισαν να μεταφέρουν σακούλες με νεκρούς και αλλού. Τους παίρνουν με ελικόπτερα, δεν ξέρω πού τους πάνε. Για να μην τους δουν οι δημοσιογράφοι όταν μπουν μέσα. Το αντέχει το μυαλό σας; Είδαμε με τα μάτια μας να ρίχνουν αέριο νεύρων σε ορισμένα σημεία που είχαν συγκεντρωθεί μαχητές. Τους παρέλυσαν και τους σκότωσαν εν ψυχρώ. Τους εκτέλεσαν. Δεν ξέρω πόσους εκτέλεσαν. Από αέρος όλα αυτά βέβαια, γιατί δεν τολμούν να μπουν πεζή, ακόμη. Στο κέντρο του καταυλισμού δεν έχουν μπει.

Μανάδες ψάχνουν τα παιδιά τους, παιδιά τις μανάδες τους. Είναι στα τρία σημεία, όσοι άμαχοι βγήκαν και προσπαθούν οικογένειες να βρεθούν μεταξύ τους. Και όλα αυτά ενώ στην πόλη της Τζενίν δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και πυροβολείται όποιος κινείται. Και τους έχουν αφήσει έτσι, στη μοίρα τους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπου νους, δεν μπορεί». Η Λουίζα Φερετοπούλου ξεσπά σε λυγμούς, μιλώντας στο «Ρ», για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, από την «κλειστή στρατιωτική ζώνη» της Τζενίν, ζώντας την αντίστροφη μέτρηση του ηρωικού προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν. Του καταυλισμού που έχει φθάσει σε όλα τα στόματα, γιατί με λίγα εκρηκτικά και αυτόματα αντιστάθηκε στα μαχητικά, στα ελικόπτερα, στα τεθωρακισμένα, στην υπερσύγχρονη στρατιωτική μηχανή 6 ημέρες, προκαλώντας την σοβαρότατες απώλειες (24 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν συνολικά εκεί), τρώγοντας φύλλα, πίνοντας νερό από τον υπόνομο, ζώντας με τους νεκρούς του.

Τα τανκς πλέον έχουν αναλάβει δουλιά στην Τζενίν

Associated Press

Τα τανκς πλέον έχουν αναλάβει δουλιά στην Τζενίν
Ο ήχος των F 16 και των ελικοπτέρων αντικαταστάθηκε, χτες το πρωί, από αυτόν των εκσκαφέων, στο μαρτυρικό προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν. Μετά από 6 ημέρες ηρωικής αντίστασης, οι Παλαιστίνιοι μαχητές που βρίσκονταν εντός "προδόθηκαν" από τα πυρομαχικά τους. Μη έχοντας άλλον τρόπο αντίδρασης, άρχισαν να υποχωρούν. Παρ' όλα αυτά, την ώρα που οι εκσκαφείς συνέχιζαν το φονικό έργο τους και χιλιάδες άμαχοι κατευθύνονταν στο πουθενά, παρόλο που ουδείς μπορούσε να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και Ισραηλινοί αξιωματικοί δήλωναν εντυπωσιασμένοι από «το σθένος των μαχητών του καταυλισμού», σποραδικά πυρά από συνοικίες του στρατοπέδου αποδείκνυαν ότι παραμένουν μερικές εστίες αντίστασης που θα σιγήσουν όταν σκοτωθεί και ο τελευταίος.

Το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού βρισκόταν, αργά χτες το βράδυ, υπό ισραηλινό έλεγχο, μετά από την 6η συνεχόμενη νύχτα ανελέητου βομβαρδισμού. Παρ' όλα αυτά, μετά την πολύνεκρη ενέδρα που στοίχισε τη ζωή 13 Ισραηλινών εφέδρων, την Τρίτη το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να εισέλθει πεζή στον καταυλισμό, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια είχαν ισοπεδωθεί από τις βόμβες των 100 κιλών. Το «δύσκολο» έργο ανέλαβαν οι εκσκαφείς που άρχισαν από το πρωί να γκρεμίζουν τα πάντα: σπίτια, τεμένη, ιατρικά κέντρα, κυβερνητικά κτίρια.


Associated Press

Στον καταυλισμό κατοικούσαν περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων είναι αδιευκρίνιστο πόσοι βρίσκονται ακόμη εντός. Αρκετές εκατοντάδες είχαν υποχρεωθεί να τον εγκαταλείψουν όταν ισοπεδώθηκαν τα σπίτια τους, στις παρυφές του στρατοπέδου. Χτες, ορισμένοι δημοσιογράφοι που προσέγγισαν την πόλη Τζενίν, και όχι τον καταυλισμό, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ούτε και χτες επιτράπηκε σε ασθενοφόρα να εισέλθουν μέσα στον καταυλισμό και ότι εκτιμούν σε περίπου 3.000 τα γυναικόπαιδα που σύρθηκαν αλλόφρονα από τα σπίτια τους και εγκαταλείφθηκαν σε 3 διαφορετικά σημεία πέριξ του καταυλισμού, χωρίς τρόφιμα, νερό ή οποιαδήποτε άλλη προστασία.

Τη συγκεκριμένη κίνηση του ισραηλινού στρατού κατήγγειλε, χτες, και η UNICEF, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύτηκε και σε δική της αποστολή να εισέλθει στον καταυλισμό. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης της Τζενίν, Χάιντερ Ρασίντ, δήλωνε ότι οι ισραηλινοί εκσκαφείς γκρεμίζουν ακατάπαυστα σπίτια, τα οποία πολλοί κάτοικοι δεν προλαβαίνουν να εγκαταλείψουν, ενώ σκάβουν μεγάλους ομαδικούς τάφους όπου ρίχνουν σωρηδόν δεκάδες πτώματα μαζί με τα συντρίμμια των σπιτιών, προκειμένου να προλάβουν τη διεθνή κατακραυγή, όταν οι δημοσιογράφοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπουν στον καταυλισμό. Τους ισχυρισμούς του Ρασίντ υποστηρίζουν τόσο κάτοικοι της πόλης της Τζενίν όσο και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στον καταυλισμό πρέπει να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.


Associated Press

Σε στρατιωτική βάση της Τζενίν βρέθηκε, χτες, και ο Αριέλ Σαρόν για να εμψυχώσει, όπως υποστήριζαν πολλοί παρατηρητές, το ηθικό του ισραηλινού στρατού, που φέρεται να υπέστη σοβαρότατο πλήγμα τόσο από τις απώλειες όσο και από τις σκηνές που εκτυλίχτηκαν στην Τζενίν, όλα τα τελευταία 24ωρα. Ο Σαρόν μίλησε για «υπέροχους» στρατιώτες, ενώ αξιωματικοί του στρατού έσπευδαν να υπερασπίσουν το αξιόμαχο του στρατεύματος, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από πολλούς Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές, χτες, μετά την ενέδρα στην Τζενίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ