Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, τώρα!

Πλημμύρισε η πλατεία Συντάγματος από χιλιάδες λαού και την απόφασή του να συμπαρασταθεί στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Πόσο απέχει η Βηθλεέμ από την Αθήνα; Πόσο απέχουν τα αποκαΐδια της Τζενίν από την πλατεία Συντάγματος; Οσο μια ανάσα. Οσο η, σχεδόν ανύπαρκτη, απόσταση μεταξύ των χιλιάδων του κόσμου - νέοι, γερόντοι, μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά, εργάτες, φοιτητές, μετανάστες - και της εξέδρας, που πλημμύρισε με άλλες τόσες χιλιάδες νότες από τα τραγούδια των καλλιτεχνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό κάλεσμα συστράτευσης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αυτή τη φορά έτσι όπως εκφράζεται στη δολοφονική επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Ενα κάλεσμα και μια συστράτευση, που δεν έκανε χθες την αρχή. Αρχισε, ήδη, από το «ΟΧΙ» που ακούστηκε στο Σύνταγμα ενάντια στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και θα συνεχιστεί για όσο ακόμα χρειαστεί να δώσει ο ελληνικός λαός και πάλι το αγωνιστικό του «παρών».

Η απόφαση του λαού της Αθήνας γράφτηκε στα δεκάδες πανό, όπως αυτά της ΚΝΕ με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης - Η νέα τάξη δε θα περάσει», «Μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, λευτεριά στην Παλαιστίνη», όπως αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας «Αντιπαλεύουμε τον ιμπεριαλισμό - Υψώνουμε τη δύναμη της αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης», όπως αυτό της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» «Αμερικάνοι - Βρυξέλλες, Φονιάδες των λαών». Ανάμεσά τους και οι Παλαιστίνιοι εργάτες στην Ελλάδα με το απλό, αλλά απειλητικό και προειδοποιητικό για τον ιμπεριαλισμό σύνθημα: «Ειρήνη με κατοχή δε γίνεται», καθώς και το πανό του ΠΑΜΕ, το οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Μπους - Σαρόν, Δολοφόνοι».

«Τρομοκράτες το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί»

Τα συνθήματα συντάραξαν το Σύνταγμα στην ανάγνωση του ψηφίσματος της οργανωτικής επιτροπής, με το οποίο ξεκίνησε η μουσική διαδήλωση, αναγνωσμένο από τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί»! Ενα ψήφισμα καταδίκης της ισραηλινής εισβολής στην Παλαιστίνη και του αποκλεισμού του Αραφάτ, η φωτογραφία του οποίου ήταν αναρτημένη πάνω από την εξέδρα. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα σημειωνόταν: «Η ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης ανακυκλώνει τη βία στην περιοχή τη Μ. Ανατολής και τορπιλίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του προβλήματος, που έχει προκύψει από την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενο τη στάση των ΗΠΑ και την απραξία της ΕΕ, όχι μόνον καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά παραβιάζει προκλητικά τις αποφάσεις των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών».


Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι εμείς, όλος ο λαός της Αθήνας, ομόθυμα, μυριόστομα, οργισμένα, απευθύνεται στους δυνατούς της Γης και απαιτεί: Σταματήστε τη σφαγή, σταματήστε τα εγκλήματα, σταματήστε τον Σαρόν τώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν εξομοιώνονται τα εγκλήματα του πολέμου με τις πράξεις των απελπισμένων Παλαιστινίων».

«Να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε»

Συγκλονιστικός, ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Αμπντάλα Αμπντάλα, κάλεσε από το βήμα τους λαούς «να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε στα μούτρα του Σαρόν και της κυβέρνησής του: Φτάνει πια ο νεοναζισμός! Φτάνει πια η γενοκτονία! Κάτω τα χέρια από τον παλαιστινιακό λαό. Κάτω τα χέρια από το σύμβολο του αγώνα μας. Κάτω τα χέρια από τον Γιάσερ Αραφάτ. Ας ακούσει ο χασάπης Σαρόν τη γενναία φωνή σας, τη φωνή της Ελλάδας του πολιτισμού. Ας ρωτήσει και ας θυμηθεί τη φωνή των ελεύθερων πολιορκημένων στο Μεσολόγγι». Και δήλωσε, για μια ακόμη φορά, την απόφαση του λαού του για ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ενθουσιασμός και συνθήματα ήταν η υποδοχή των συγκεντρωμένων και για τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σαρόν ως έναν «μικρό Χίτλερ». Ενώ ο Μ. Γλέζος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε: «Οι παππούδες και οι πατεράδες τα χρόνια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν την Αθήνα αντιστασιακή πρωτεύουσα της κατεχόμενης Ευρώπης, εσείς με την παρουσία σας την κάνατε πρωτεύουσα της μαχόμενης Ευρώπης». «Η Ελλάδα», συνέχισε, «δεν ανέχεται την αδικία, το μίσος και τον πόλεμο. Και το δίκιο είναι με το μέρος των Παλαιστινίων. Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο για το δίκιο τους, αλλά και για τα ανθρώπινα ιδανικά».

Χρέος να χτίσουμε το αντίπαλο δέος


Ο δήμαρχος της Καισαριανής, της πόλης στην οποία ακόμα σέρνεται ο απόηχος των ναζιστικών πολυβόλων από το Σκοπευτήριο, Γ. Κατημερτζής, σημείωσε: «Εχουμε χρέος σαν λαός να σταματήσουμε τη βάρβαρη και απάνθρωπη πορεία των ιμπεριαλιστών. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των αγωνιστικών και ηρωικών παραδόσεών μας και να συστρατευτούμε σε ένα παγκόσμιο λαϊκό κίνημα ανατροπής αυτής της εγκληματικής και βάρβαρης νέας τάξης των ιμπεριαλιστών. Είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές να χτίσουμε το αντίπαλο δέος σ' αυτήν την πολιτική. Η Ιντιφάντα πρέπει να δικαιωθεί!».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους «βολεμένους» διανοούμενους, τους συναδέλφους του της Ευρώπης, αλλά και ονομαστικά συναδέλφους του στα ισραηλινά πανεπιστήμια, να ενωθούν στον αγώνα για μια ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κ. Ασκούνης, και εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο Γρηγόρης Καλομοίρης.

Παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα και τον επίτιμο Πρόεδρό του Χαρίλαο Φλωράκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Σπ. Χαλβατζής, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΠΕΔΥΕ, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας Φ. Κουβέλης και Χρ. Παπουτσής, πλήθος μαζικών φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων και πολλοί καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ