Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Σαρόν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους συντρίψουμε»

Εντολή να ενταθούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις έδωσε ο Αριέλ Σαρόν, μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από τη Χάιφα, υποστηρίζοντας ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, που δεν του έφερε σοβαρές αντιρρήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΪΦΑ.-

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να συνθλίψουμε οριστικά τους Παλαιστίνιους μαχητές. Οι Αμερικανοί φίλοι μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε χωρίς καμία πίεση από κανέναν». Με αυτά τα λόγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ισραηλινή «Επιχείρηση Προστατευτικό Τείχος» στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται, μάλλον, στην αρχή παρά προς το τέλος.

Μία μέρα μετά τη δήθεν αποχώρηση από τις Καλκίλια και Τουλκαρέμ, η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο της γραμμής λίγο έξω από τη Χάιφα χρησιμοποιήθηκε πολλάκις από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «η απόδειξη ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις είναι επιβεβλημένες και πρέπει να συνεχιστούν». Ο καμικάζι αυτοκτονίας ανέβηκε στο λεωφορείο 960, στην πρώτη στάση του με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα, έξω από τη Χάιφα, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν άλλα 14 άτομα. Στο λεωφορείο επέβαιναν και πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η «Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι «οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατηγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να τους εξασφαλίσει κανένα Προστατευτικό Τείχος». Στέλεχος της οργάνωσης από τη Λωρίδα της Γάζας δήλωνε ότι «η επίθεση αποτελεί απόδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν». Σύμφωνα με την οργάνωση, ο καμικάζι ήταν ένας 22χρονος από το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, πληροφορία που προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στην ηγεσία του στρατού, αφού το συγκεκριμένο στρατόπεδο σφυροκοπάται την τελευταία βδομάδα αλύπητα και έχει γίνει πεδίο σκληρότατων μαχών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «είναι πιο απασχολημένος με τις σφαγές στην Τζενίν». Ο γραμματέας της Π. Αρχής, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, υπογράμμιζε ότι «η επίθεση αποδεικνύει την αποτυχία των ισραηλινών επιχειρήσεων. Κανένα προστατευτικό τείχος, κανένας πόλεμος δε θα φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, παρά μόνο μια δίκαιη ειρήνη». Ο υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, τόνιζε ότι ο «Σαρόν απέτυχε με τα σχέδιά του», επαναλαμβάνοντας ότι μόνο «μια δίκαιη ειρήνη θα φέρει ασφάλεια». Σε ανακοίνωσή της, προς το πρακτορείο WAFTA, η Π. Αρχή υποστηρίζει ότι «η επίθεση είναι αναμενόμενη απάντηση στις βάρβαρες δολοφονίες Παλαιστινίων, τις τελευταίες ημέρες».

«Θα τους συνθλίψουμε»

Αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε συνέχιση και εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ντάνι Ναβέχ επέρριψε το σύνολο των ευθυνών στην Π. Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ, που «είναι ξεκάθαρο ότι είναι απρόθυμος και ανίκανος να ελέγξει τους τρομοκράτες». Ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μπέικερ δήλωνε ότι «η Π. Αρχή διψά για τρομοκρατία και αίμα», ενώ ο υπουργός Υγείας Νίσιμ Νταχάν, του θρησκευτικού κόμματος «Σας», υπογράμμιζε ότι «ελπίζει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες» και προσέθετε ότι «αν οι ΗΠΑ πιέσουν για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων θα είναι υπεύθυνες για τους νεκρούς Ισραηλινούς». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αριέχ Μέκελ, υπογράμμιζε ότι «η βομβιστική επίθεση διαλύει την επίσκεψη Πάουελ», ενώ ο υπουργός Αμυνας εκτιμούσε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις επέλεξαν τις επιθέσεις για να καλωσορίσουν τον Αμερικανό υπουργό».

Γλαφυρότερος όλων, πάντα, ο Αριέλ Σαρόν, που, επισκεπτόμενος ισραηλινή βάση κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, υπογράμμιζε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι ενημέρωσε γι' αυτό τον Αμερικανό Πρόεδρο, για να του εξηγήσει ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει απόσυρση». Σύμφωνα με τον Σαρόν, ο Τζορτζ Μπους δε διαφώνησε και αρκέστηκε να του πει να «αποχωρούν οι Ισραηλινοί από όπου τελειώνουν τη δουλιά τους», κάτι που ο Σαρόν δήλωσε ότι «θα γίνει, ούτως ή άλλως, όταν οι υπέροχοι στρατιώτες μας ολοκληρώσουν το έργο τους». Επίσης, ο Σαρόν επανέλαβε ότι, κατά τη γνώμη του, αν ο Κόλιν Πάουελ επιμείνει να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, θα «είναι τραγικό λάθος».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην επίθεση αυτοκτονίας, αν και για άλλη μια φορά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Ο Αρι Φλάισερ υποστήριξε ότι «η επίθεση αυτοκτονίας επιβεβαιώνει την άποψη του Προέδρου Μπους ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω. Το Ισραήλ πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις και οι Αραβες και οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν τη βία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος περιμένει ακόμη να πειστεί ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα εφαρμόσει όσα έχει δεσμευτεί με το Οσλο, δηλαδή κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει τώρα από τα αυτόνομα εδάφη». Ο Φλάισερ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαρόν περί συνέχισης των ισραηλινών επιχειρήσεων και περί συνομιλίας με τον Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ