Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντικρουόμενα «στρατηγικά συμφέροντα» και ανταγωνισμοί κρατούν τους λαούς εκτεθειμένους

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού, με πάνω από 174,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,745 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους σε όλο τον κόσμο, ενώ η παραγωγή των εμβολίων με σκοπό το κέρδος, οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θέτουν μεγάλα εμπόδια στον έγκαιρο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, εκτός από τα εκατομμύρια νεκρών, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πληρώνουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικά, ακόμα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (η γνωστή ILO) την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι φέτος, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας που συνδέονται με την πανδημία (και την οικονομική κρίση που επιτάχυνε) δεν θα καλυφθούν πριν από το 2023. Μιλώντας στην έναρξη της υπουργικής συνόδου της ILO, ο γενικός διευθυντής προειδοποίησε για «άνιση οικονομική ανάκαμψη» μετά την πανδημία, που εν μέρει τροφοδοτείται από «τεράστιες ανισότητες στη διανομή των εμβολίων» (οι οποίες με τη σειρά τους είναι άρρηκτα δεμένες με την καπιταλιστική ανισομετρία).

Τα «στρατηγικά συμφέροντα»...

Την «ανησυχία» τους για την εξέλιξη της πανδημίας και την καπιταλιστική ανάπτυξη εξέφρασαν επίσης 100 πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και ΥΠΕΞ, καλώντας τις 7 πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς), ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, να πληρώσουν για εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να σταματήσει ο κορονοϊός να παραλλάσσεται και να επιστρέφει ως παγκόσμια απειλή.

Οπως τονίζεται στην επιστολή τους, «η υποστήριξη από το G7 και το G20, που θα κάνει τα εμβόλια προσβάσιμα στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας, αλλά εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα όλων των χωρών».

Υποστήριξαν ότι οι ηγέτες του G7 και άλλοι ηγέτες που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη, πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισ. δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

...που βαφτίζονται «επιδημιολογικά κριτήρια»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, τα «στρατηγικά συμφέροντα» για τα οποία γίνεται λόγος, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν είναι... «όλων των χωρών», αλλά χαρακτηρίζονται από την καπιταλιστική ανισομετρία και τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μετά τη μεγάλη ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων και την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», τους παραπάνω γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια καθρεφτίζει και η απόφαση των ΗΠΑ να ξεχωρίσουν την Ταϊβάν ως την πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο στην οποία θα δωρίσουν 750.000 δόσεις εμβολίων.

Αφού προηγουμένως είχαν δεσμεύσει για μήνες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές ακόμη και συστατικών εμβολίων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διανείμουν άμεσα 25 εκατ. δόσεις εμβολίων και συνολικά περίπου 80 εκατ., χωρίς να έχουν ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα. Παρά τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τάχα τα εμβόλια αυτά θα διανεμηθούν με «επιστημονικά, επιδημιολογικά δεδομένα», η πρώτη χώρα που επιλέχθηκε είναι η Ταϊβάν, ένας σημαντικός «κρίκος» στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ενδεικτικά, χτες, η Ταϊβάν - με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατ. - ανακοίνωσε 211 επιβεβαιωμένα κρούσματα (περίπου 11.500 συνολικά από την αρχή της πανδημίας) και 26 θανάτους (286 συνολικά). Στοιχεία δηλαδή που απέχουν από τα πάρα πολύ χειρότερα που επικρατούν σε μια σειρά από περιοχές του κόσμου.

Επίσης και η Ιαπωνία, ακόμη ένας σημαντικός ανταγωνιστής της Κίνας στην περιοχή (και με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών η ίδια), παρέδωσε στην Ταϊβάν 1,24 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca».

Ατέρμονα παζάρια και ανέξοδες «εκκλήσεις» για τα εμβόλια

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις «πλούσιες χώρες» να καταστήσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων άμεσα διαθέσιμες ώστε να καλυφθεί το κενό 200 εκατ. δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ο ΠΟΥ έχει επίσης ζητήσει από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη αντί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων να διανείμουν εμβόλια σε χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε το σύνολο των ηλικιωμένων και των υγειονομικών.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Μ. Χάνκοκ, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός παιδιών στη Βρετανία θα έχει προτεραιότητα έναντι της δωρεάς εμβολίων σε άλλες χώρες. Σε εμβολιασμό παιδιών και εφήβων προχωρούν και άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ.

Στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (όπως Κίνα και Ρωσία), και σε μια προσπάθεια συμβιβασμού στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι υπουργοί Υγείας του G7 τάχθηκαν «υπέρ μιας νέας διεθνούς συμφωνίας» που θα επιτρέπει να μοιράζονται ευκολότερα και γρηγορότερα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «για την αντιμετώπιση της Covid-19 και την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών απειλών». Οι χώρες του G7 προέταξαν επίσης τη συνεργασία τους για να βελτιωθούν η παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στον κόσμο και ο εντοπισμός άλλων υγειονομικών απειλών, ενώ «δεσμεύτηκαν» να χορηγήσουν δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω του μηχανισμού Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια COVID-19 (Covax).

Στο πλαίσιο του παζαριού που έχει ανοίξει γύρω από την αύξηση της παραγωγής εμβολίων και την ενδεχόμενη προσωρινή «άρση της πατέντας» τους, η ΕΕ κατέθεσε την πρότασή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ, που έχει «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό της, έχει δείξει ενεργά την «αλληλεγγύη» της, επιτρέποντας εξαγωγές και ενισχύοντας την παραγωγή...

Η πρόταση της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των φαρμακευτικών ομίλων και συνολικά της λυκοσυμμαχίας, περιλαμβάνει: Ελεύθερη διασυνοριακή διακίνηση εμβολίων, θεραπειών, συστατικών εμβολίων (σε αντίθεση με περιορισμούς που επιβάλλουν ΗΠΑ, Βρετανία), επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες για επέκταση παραγωγής, «προσιτές τιμές» για χώρες που βρίσκονται «στη μεγαλύτερη ανάγκη», διευκόλυνση «υποχρεωτικών αδειοδοτήσεων» σε περίπτωση αποτυχίας της εθελοντικής συνεργασίας φαρμακευτικών ομίλων. Οι υποχρεωτικές άδειες, εκτός των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν προβλέπουν την εξαγωγή των επιπλέον εμβολίων που θα παραχθούν σε άλλες χώρες και η ΕΕ ζητά αυτό να επιτρέπεται για χώρες που δεν διαθέτουν παραγωγική ικανότητα, και μέσω του Covax.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φυτώριο» μεταλλάξεων η ανισομετρία και στους εμβολιασμούς(2021-12-04 00:00:00.0)
Παζάρια, κόντρες και «παιχνίδι εντυπώσεων» για τη διανομή των εμβολίων(2021-06-03 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα παζάρια για τους όρους αύξησης της παραγωγής εμβολίων(2021-05-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει διαρκώς η ψαλίδα της ανισομετρίας στην κατανομή των εμβολίων(2021-05-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση - Αργοπορίες και ανισομετρία στους εμβολιασμούς(2021-04-20 00:00:00.0)
Μόλις το 3% του πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί(2021-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ