Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Δεκάδες κρούσματα σε πτηνοτροφική επιχείρηση στην Κατερίνη

Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, καταγγέλλει το Σωματείο

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Αμβροσιάδης» στην Κατερίνη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που φορτώνει στην ατομική ευθύνη ακόμη και τη διάγνωση της νόσου, αφού μέσω των σελφ τεστ στόχος είναι η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του κράτους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κρουσμάτων εμφανίζεται στους μετανάστες εργάτες που απασχολεί η επιχείρηση και ιδιαίτερα στο τμήμα του σφαγείου.

Οπως αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο, «οι μετανάστες εργάτες βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τις άθλιες συνθήκες όπου εργάζονται και διαβιούν.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, αλλά ο κανόνας.

Η φύση της δουλειάς (κλειστοί χώροι, υψηλή υγρασία, κοντινές αποστάσεις, επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς συναδέλφους κ.λπ.) είναι τέτοια που απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας. Παρ' όλα αυτά, κανείς έλεγχος δεν γίνεται στις επιχειρήσεις. Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας.

Χαρακτηριστικό για την απουσία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, για την ανυπαρξία σχεδίου για την προστασία όλων των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, είναι και το γεγονός ότι για μέρες μετά την επιβεβαίωση των δεκάδων κρουσμάτων, οι μετανάστες εργάτες εξακολουθούν να διαβιούν μαζί!».

Για όλα τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί εδώ και τώρα:

-- Με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς.

-- Να επιταχθούν χώροι για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες εργάτες, να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και μέσα προφύλαξης.

-- Να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας, αλλά και να στηριχθούν τα νοσοκομεία με μέσα για γρήγορα τεστ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

-- Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα ευχολόγια που αναφέρονται σε οδηγίες του υπουργείου Εργασίας λόγω Covid-19, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και να υποδειχθούν επιπλέον μέτρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org