Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Νέες επιβαρύνσεις μέσω «αντικειμενικών τιμών»

Στη δημοσιοποίηση των νέων «αντικειμενικών τιμών» στην ακίνητη περιουσία, που θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Γενάρη 2022, προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με κατεύθυνση τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και τη διόγκωση των τιμών σε λαϊκές περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της φοροληστείας προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στις αντικειμενικές των ακινήτων για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και πάνω από 200% σε όσες θα ενταχθούν από το 2022. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, «οι όποιες μεταβολές και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφερθούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών», ισχυριζόμενος ότι «δεν δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά. Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια, που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι σχετικά ανοδική, καθώς:

  • 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζουν αύξηση, με μέσο όρο αύξησης 19,5%.
  • 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης 14,7%.
  • 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.

Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού, από 85% σήμερα, καθώς πολλές περιοχές της επικράτειας ήταν εκτός συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, η Κέρκυρα και άλλες περιοχές ήταν εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται με βάση την κατώτερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

Την ίδια ώρα, στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους «θεσμούς» προβλέπεται και ειδική ρήτρα σχετικά με τον εισπρακτικό στόχο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιλαϊκός λογαριασμός θα παραμένει «στο ύψος του», ανεξάρτητα από τις «αντικειμενικές» ή και τις εμπορικές τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων και παρά τις όποιες «εσωτερικές», «παραμετρικές αλλαγές».

Σε κάθε περίπτωση, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, μαζί με τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, αποτελεί μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org