Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τείχος ανοσίας «εξαρτάται από τις παραδόσεις»

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την αργή πορεία του αναγκαίου μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19, λόγω της άρνησής της να προμηθευτεί έγκαιρα όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής, επιβεβαιώθηκε ξανά από τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Εξι μήνες μετά και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού ανέρχεται σε μόλις 22,4%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 38,1%, με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να ισχυρίζεται ότι το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αλλά «ο στόχος εξαρτάται από τις παραδόσεις». Κι επειδή το τουριστικό κεφάλαιο αποφάσισε, «θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», όπως είπε ο γγ ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας μερικές ακόμη πτυχές - κριτήρια της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, «η απορροφητικότητα των τριών εμβολίων (σ.σ. "Pfizer", "Moderna", "Johnson & Johnson") είναι υψηλή (...) γίνονται ανάρπαστα (...) Ο,τι ραντεβού ανεβαίνει εξαφανίζεται μέσα σε ώρες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%», ανέφερε ο γγ ΠΦΥ.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες. Ενδεικτικά στους 45 - 49 ετών το 39% έχει εμβολιαστεί, ενώ τα ραντεβού για πρώτη δόση ανέρχονται στο ποσοστό 58%.

Σε σχέση με τα σχέδια για προνόμια σε εμβολιασμένους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν (...) Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν». Από τη μεριά της κυβέρνησης ο γγ της ΠΦΥ ανέφερε ότι τα προνόμια έχουν ήδη αρχίσει (π.χ. ευρωπαϊκό πιστοποιητικό) «και με αυτόν τον τρόπο - πρότυπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και άλλους τομείς».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε ότι «ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ούτε και θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Και εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Απαντώντας για το θέμα των θρομβώσεων, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ο ΕΟΦ έχει διερευνήσει πλήρως τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων, διότι υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα κλινικής εκδήλωσης με τη διάγνωση θρόμβωσης, και σε ορισμένα περιστατικά έχει αποφανθεί για τη σχέση του με το εμβόλιο».

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται, δεν κάνουν τεστ, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Για τους εμβολιασμένους με μία δόση θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια των «Pfizer» και «Moderna» στην ομάδα 25 - 29 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» για την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Οπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 μέρες. Παράλληλα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων. Ταυτόχρονα, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι προχτές.

  • Στο μεταξύ, 83 νεκροί είναι ο απολογισμός του τριήμερου, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στις 12.301. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 129 (ημερήσια μεταβολή -22,29%).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ