Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΝ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Μαζική κινητοποίηση για ενίσχυση του νοσοκομείου

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και παρέμβαση στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», απαιτώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για ασθενείς και εργαζόμενους. Στο πλευρό τους στάθηκε συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, η απόφαση για ένταξη σε πρόγραμμα γενικών εφημεριών από 8 Ιούνη, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα, κρίνεται επισφαλής και δυσχερής. Απαίτησαν έτσι την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πάγιες διεκδικήσεις τους, τις οποίες ανέδειξαν και την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει νοσηλεύσει περί τους 900 ασθενείς COVID με ένα μόνο Παθολογικό τμήμα, παρότι εδώ και χρόνια καλύπτει πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου, καθώς έκλεισαν δύο νοσοκομεία (7ο ΙΚΑ και ΓΝ Πατησίων), ενώ θα είναι το μοναδικό που θα εφημερεύει για όλη τη Δυτική Αττική και τον Βόρειο Τομέα.

Και ενώ είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, οι οποίες πλέον έχουν επιδεινωθεί, χτες η 1η ΥΠΕ κοινοποίησε τη συγκρότηση ομάδας αυτοψίας, η οποία ενόψει της σημερινής πρώτης μέρας «επανόδου» σε εφημερίες (από 2.30 μ.μ. έως 11 μ.μ.) θα μεταβεί στο νοσοκομείο προκειμένου ...«να διενεργήσει ενδελεχή αυτοψία χώρων και εγκαταστάσεων και να διατυπώσει εγγράφως διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις».

Κενό γράμμα η «επιστροφή στην κανονικότητα» και στο «Κωνσταντοπούλειο»

«Η επιστροφή στην "κανονικότητα" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση αποτελεί "κενό γράμμα" για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας και του νοσοκομείου μας», υπογραμμίζει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο («Αγία Ολγα»). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο «δεν βλέπουμε από τη διοίκηση και την ΥΠΕ συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του νοσοκομείου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων νόσων, των παραμελημένων χρόνιων παθήσεων, αναμένεται να αυξηθούν.

Η ΜΕΘ-Κ παραμένει ως επικουρική ΜΕΘ COVID δεχόμενη περιστατικά από όλη την Αττική, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν κλείσει και άλλες αποχαρακτηρίζονται ως μη COVID. Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν ακόμα και 10 εφημερίες το μήνα, οι νοσηλευτές δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Από την άλλη, στερείται η δυνατότητα της Καρδιολογικής κλινικής να νοσηλεύσει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, με ασθενείς βαρέως πάσχοντες να νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο κάποιες φορές.

Επιπλέον, μειώνεται η δυνατότητα για περισσότερες αίθουσες χειρουργείου, με δύο αναισθησιολόγους να έχουν αποσπαστεί στη ΜΕΘ. Ηδη νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μετακινηθεί στα τμήματα, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και συσσωρεύονται, χάνονται πολύτιμοι μήνες εκπαίδευσης ειδικευόμενων.

Παραμένει η λειτουργία δύο κλινικών COVID, με τα παθολογικά περιστατικά να αυξάνονται και να διασπείρονται στους ορόφους, δυσκολεύοντας τη λειτουργία τμημάτων, με τους συναδέλφους εξουθενωμένους. Ακόμα δεν λειτουργεί το Παθολογικό Ιατρείο.

Μετά από έναν χρόνο αναστολής αδειών, πολλοί συνάδελφοι δεν βλέπουν προοπτική ούτε για ολιγοήμερες διακοπές, τις οποίες δικαιούνται και έχουν απόλυτη ανάγκη, μπροστά και στο φθινόπωρο που έρχεται».

«Τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η λογική του κόστους - οφέλους στις υπηρεσίες και στη λειτουργία τμημάτων, το νέο κλείσιμο δομών, μας βρίσκουν αντίθετους, είναι μακριά από τις ανάγκες των ασθενών και τις δικές μας, όπως έδειξε και η πανδημία», σημειώνει η Επιτροπή και απαιτεί: Την άμεση μετατροπή της επικουρικής ΜΕΘ COVID σε Καρδιολογική ΜΕΘ, επαναφορά των χειρουργείων στο 100%, άμεση ενίσχυση με προσωπικό και επιστροφή αυτών που μετακινήθηκαν, διασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας για όλους, πλήρη επαναλειτουργία τμημάτων, ιατρείων και κλινικών, μόνιμη δουλειά για επικουρικούς και συμβασιούχους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org