Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό

Στις Θέσεις αναφέρεται:

«Χρειάζεται να ασχοληθούμε ακόμη πιο συστηματικά με τους μετανάστες, ως τμήμα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, ώστε να ενσωματωθούν και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, τόσο για τα δικά τους προβλήματα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης όσο και για τα συνολικά ζητήματα της εργατικής τάξης».

Σωστά εκτιμά το ΚΚΕ την κατάσταση στους μετανάστες και την ανάγκη να ενσωματωθούν και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Το ερώτημα σε αντίστροφη οπτική είναι κατά πόσο οι Ελληνες μετανάστες και μάλιστα οι κομμουνιστές στις καπιταλιστικές χώρες έχουν ενσωματωθεί και παλεύουν με τους ντόπιους εργαζόμενους.

Οπως ακριβώς δείχνει και στη χώρα μας η ανάλυση του τρίτου κεφαλαίου, η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων της διασποράς είναι εργαζόμενοι, ελάχιστοι ανήκουν στα διευθυντικά στελέχη και στους επιχειρηματίες.

Η πραγματικότητα στην Ευρώπη, με τη γνωστή αδυναμία των ντόπιων κομμουνιστικών κομμάτων όπως εκτιμάται στις Θέσεις στο δεύτερο κεφάλαιο και τη γενικότερη αδυναμία του διεθνούς ταξικού εργατικού κινήματος, βάζει αυξημένα καθήκοντα στους Ελληνες κομμουνιστές εργαζόμενους στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει ή είναι ελάχιστη η δυνατότητα ύπαρξης ντόπιου ταξικού κινήματος που να ενσωματώσει τους μετανάστες για να παλέψουν μαζί του. Ο ρεφορμισμός έχει διαβρώσει κάθε έννοια αγωνιστικής δράσης και διάθεσης απέναντι στους εργοδότες και στην αστική τάξη.

Οι Ελληνες κομμουνιστές καλούνται και για αυτόν τον λόγο να ενταχθούν ενεργά και οργανωμένα στα ντόπια συνδικάτα, να αντλήσουν δυνάμεις από την εμπειρία του Κόμματος και πολλές φορές να πρωτοστατήσουν για να ξεπεράσουν οι ντόπιοι κομμουνιστές ιστορικές αδυναμίες αντιμετώπισης του ρεφορμισμού.

Το τεράστιο κύρος που έχει το ΚΚΕ στο εξωτερικό, οι οργανωτικές, ιδεολογικές, πολιτικές ικανότητες και πρωτοβουλίες του πολλές φορές έχουν προκαλέσει ακόμη και τον θαυμασμό των μελών των αδελφών κομμάτων.

Παρ' όλες τις τεράστιες διεθνείς ευθύνες που έχει αναλάβει το ΚΚΕ, τη διεθνιστική βοήθεια που προσφέρει, όπως αναφέρεται στο δεύτερο κεφάλαιο, στα αδελφά κόμματα είναι απολύτως απαραίτητο τα μέλη του ΚΚΕ, πέρα από την παρέμβασή τους στους μετανάστες και φοιτητές, να συνεργαστούν με τους ντόπιους κομμουνιστές για να αξιοποιηθεί η πείρα της συνδικαλιστικής δουλειάς ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ, αλλά και της οργανωτικής εμπειρίας του ΚΚΕ.

Η ύπαρξη ενός αντίστοιχου «ΠΑΜΕ» μεταναστών και ντόπιων εργαζομένων με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, τηρουμένων των ποσοτικών και των ποιοτικών αναλογιών και πέρα από επαγγελματική και κλαδική ένταξη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ταξική διέξοδο στην σημερινή υποχώρηση του κινήματος.

Αυτή η οργανωτική κατεύθυνση θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πόλος συσπείρωσης αλλά και διαμόρφωσης και διαπαιδαγώγησης αγωνιστικής συμπεριφοράς. Να δώσει και ένα βαθμό αισιοδοξίας για τους μελλοντικούς αγώνες.

Οι Ελληνες μετανάστες κομμουνιστές δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι για την κατάσταση και τις ταξικές αντιθέσεις που επικρατούν στη χώρα όπου δουλεύουν, ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους και να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα ή και στις μεταναστευτικές κοινότητες. Ιδιαίτερα τώρα που με αφορμή την πανδημία σαρώνονται ακόμη και τα περισσεύματα των όποιων κατακτήσεων υπήρχαν πριν μερικές δεκαετίες στην εργασία και ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον πολιτισμό, και ενισχύεται παράλληλα η ξενοφοβία και ο ανοιχτός ρατσισμός από την ντόπια αστική τάξη. Φαινόμενα που πλήττουν ευθέως τους εργαζόμενους μετανάστες.

Μέσα στα υπόλοιπα καθήκοντα που πέφτουν βαριά στους ώμους του ΚΚΕ είναι να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες μέσω των μεταναστών κομμουνιστών ώστε η ανασύνταξη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος να κρατήσει ίσο βηματισμό.

Σε όποιες περιπτώσεις - υπάρχουν παραδείγματα - οι μετανάστες κομμουνιστές ενσωματώθηκαν με τον αγώνα της ντόπιας εργατικής τάξης και πάλεψαν συντεταγμένα μέσα στα ντόπια αν και ρεφορμιστικά σωματεία, όπου όλοι οι κουκουέδες και οι φίλοι τους παρόλα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένοι και δραστήριοι, τα αποτελέσματα έχουν θετικό αλλά και διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα.

Πόσο μάλλον αν υπήρχε και ένα αντίστοιχο «ΠΑΜΕ» να συντονίζει.

Η εργατική τάξη το έχει ανάγκη απέναντι στην καπιταλιστική λαίλαπα.

Καλή επιτυχία στο 21ο Συνέδριο.


Πάνος Αλεπλιώτης
Σουηδία


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ