Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Μηχανισμός διασφάλισης της κερδοφορίας των ομίλων

Επικυρώνεται και τυπικά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, η οποία εκδόθηκε από την κυβέρνηση στις 30 Μάη, δηλαδή ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε καταθέσει την περασμένη βδομάδα τροπολογία για την ψήφιση του πιστοποιητικού, την οποία απέσυρε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το πιστοποιητικό, όπως έπραξε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να το υπερψηφίσουν και μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς.

Ανέδειξε ότι «πυξίδα» αυτού του μηχανισμού «είναι η διασφάλιση των αναγκών για κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και στις μεταφορές, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου».

Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή το νομοσχέδιο είπε: «Ενας είναι ο στόχος που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τώρα. Τη διευκόλυνση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης. (...) για να μην υπάρχουν εμπόδια στον τουρισμό της χώρας».

Αυτή ήταν και η μόνη έγνοια της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Γκαρά: «Να μη χάσουμε τη σεζόν» και «να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την οικονομία μας», ενώ διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός της την πατρότητα της «ιδέας» του ψηφιακού πιστοποιητικού που τώρα «προσπαθεί να οικειοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης».

Πρόσχημα για να μη θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ο Γ. Λαμπρούλης συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό επιπρόσθετα θα αξιοποιηθεί «ως πρόσχημα για να μην θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν παντού όπως και στη χώρα μας». Επίσης για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού». Με άλλα λόγια, «υλοποιείται ακόμα μία απαίτηση των ομίλων, την οποία χρησιμοποιείτε και ως άλλοθι για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, καταγγέλλοντας πως την ίδια στιγμή που η διαχείριση της πανδημίας έχει στοιχίσει πάνω από 12.000 νεκρούς και εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι, η κυβέρνηση έρχεται να αξιοποιήσει την πανδημία ως «ευκαιρία για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία», προβάλλοντας ως λύση «την ίδια την αιτία που δημιουργεί και διογκώνει τα προβλήματα στην πρόληψη και τη θεραπεία, δηλαδή την πολιτική της ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κρατικού τομέα της Υγείας» που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε επάξια ως κυβέρνηση, π.χ. με το Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org