Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΕ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟ
Ισχυρό μήνυμα ενάντια στο έγκλημα κυβερνήσεων - τοπικών αρχών

Ανήμερα την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος σωματεία, φορείς, σύλλογοι, εργαζόμενοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Χωματερές - πυρκαγιές, καζάνια - ρύπανση. Η "πράσινη" ανάπτυξη μας γεμίζει καρκίνο για τα κέρδη τους»

Ισχυρό μήνυμα έστειλαν εργαζόμενοι της Αττικής από την πλατεία Συντάγματος το Σάββατο το απόγευμα, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας να συνεχίσουν το έγκλημα της επέκτασης της χωματερής της Φυλής και τα νέα εγκλήματα στο Γραμματικό ή σε άλλες περιοχές, όπως Σχιστό, Πέραμα, Περιστέρι και αλλού, όπου στήνονται μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) μέσα στις γειτονιές. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής και της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό, βροντοφώναξαν για άλλη μια φορά «Ολοι στο πόδι! Ξεσηκωμός! Εμπόδιο στο έγκλημα θα είναι ο λαός!». Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έδινε και το στίγμα της: «Χωματερές - πυρκαγιές, καζάνια - ρύπανση. Η "πράσινη" ανάπτυξη μας γεμίζει καρκίνο για τα κέρδη τους».

Στη συγκέντρωση, όπως και στη συναυλία που ακολούθησε, καλούσαν επίσης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακόμα, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και Θοδωρής Χιώνης, όπως και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.


Ακολούθησε συναυλία με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, όπου συμμετείχαν οι Χρήστος Δαλιάνης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Παντελής Κυραμαργιός, Αστέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Σταυρόπουλος και Πάνος Τσίτσικας.

Υποκρισία και έμπρακτη καταστροφή του περιβάλλοντος

Στην ομιλία της η Δημοφίλη Χαλκιώτη, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, σημείωσε:

«Θέλουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις:

Πρώτον: Συστήνουμε στην κυβέρνηση και στον κύριο Χρυσοχοΐδη την "αύρα" που φέρνουν στις διαδηλώσεις για να τις διαλύουν να τη στείλουν καλύτερα στα Γεράνεια Ορη, μπας και σταματήσει να καίγεται το δάσος και σωθεί καμιά λαϊκή περιουσία!

Δεύτερον: Σήμερα στις φωτεινές ταμπέλες των δρόμων που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής έχει γράψει η Περιφέρεια ένα μήνυμα που λέει "Μετατρέπουμε την Αττική σε πράσινη Περιφέρεια". Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κύριο Πατούλη ότι μάλλον μπερδεύτηκε, γιατί σήμερα είναι 5 Ιούνη και όχι Πρωταπριλιά!».

Και συνέχισε: «Ακούμε και διαβάζουμε υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας από νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων κ.ά. Ολοι αυτοί που έχουν τεράστιες ευθύνες για το Μάτι, τη Μάνδρα, το συνεχιζόμενο έγκλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Ορη και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, μας καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη! Την ίδια στιγμή προσπαθούν να κρύψουν τις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, να θολώσουν τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή τα κέρδη των λίγων, στον βωμό των οποίων θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού και η προστασία του περιβάλλοντος».

Οι καλλιτέχνες που «έντυσαν» με την τέχνη τους τη συγκέντρωση
Οι καλλιτέχνες που «έντυσαν» με την τέχνη τους τη συγκέντρωση
Και πρόσθεσε με νόημα: «Στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Φυλής υπάρχει χώρος για ένα μόνο ακόμα σκουπίδι! Για το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όποτε και όταν θέλει ο εργοδότης, να τους στερήσει και το τελευταίο όπλο που έχουν στα χέρια τους, που είναι η οργάνωση και η απεργία!».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο όργιο των περιβαλλοντικών παραβάσεων που συντελούνται από τη στιγμή της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Υπογράμμισε την πρόκληση: «Την ίδια στιγμή που φτιάχνουν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και προωθούν τους απαράδεκτους σχεδιασμούς για την καύση, καλούν τον λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία του, θέτοντας το ψεύτικο δίλημμα: Χωματερή ή καύση». Συμπλήρωσε ότι σήμερα δεν ανακυκλώνεται ούτε το 15% του συνόλου των απορριμμάτων και το υπόλοιπο θάβεται. Επίσης, υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια, η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), συνέχισε το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής, και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου. Παράλληλα, είπε, στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων που ενέκρινε η κυβέρνηση αποτυπώνεται η προσπάθεια να προωθηθούν χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, εχθρικές όμως για το περιβάλλον, την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Προωθείται δε η δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΜΕΑ), που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη καύσιμη ύλη σε εργοστάσια καύσης και τσιμεντοβιομηχανίες.

Χαιρετίζοντας τα εργατικά σωματεία που πήραν αποφάσεις και συμμετέχουν στην κινητοποίηση, τη στιγμή που στους χώρους δουλειάς δίνουν μάχη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιβάλουν τη σύγχρονη σκλαβιά, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τους Πολιτιστικούς και Τοπικούς Συλλόγους, αλλά και τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα που δίνουν αντίστοιχες μάχες, τόνισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας και είμαστε μαζί σε έναν κοινό αγώνα, γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο να αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών να μας διασπάσουν, να στρέψουν τους κατοίκους της μίας περιοχής απέναντι στην άλλη, στόχο έχει να παραμερίσει τα εμπόδια για την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής. Και γνωρίζουν καλά ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο οργανωμένος λαός. Ο λαός που αγωνίζεται και διεκδικεί για τη ζωή του, την υγεία του, το μέλλον των παιδιών του».

Μέσα στον κίνδυνο του καρκίνου

Στην ομιλία της η Εύη Χαβελέ, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δεκάδες ενέργειες που έχουν πάρει αυτόν τον χρόνο σωματεία και φορείς ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, τονίζοντας: «Είμαστε σήμερα εδώ να τους διατρανώσουμε πως όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Δεν έχουμε δύο ζωές για να χαρίσουμε τη μία στις βιομηχανίες τσιμέντου και πετρελαίου. Ούτε ονειρευόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας μια ζωή μέσα στον κίνδυνο του καρκίνου». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη Δραπετσώνα, όπου η λειτουργία των καζανιών της «Oil One» ρυπαίνει την περιοχή, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό, στο Πέραμα, όπου λειτουργούν τα «καζάνια του θανάτου», με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή, ενώ ταυτόχρονα η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε ΣΜΑ χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, μέσα στη γειτονιά και δίπλα σε σχολείο.

Ολοκληρώθηκε η καταστροφή στα Γεράνεια

Ο Γιώργος Κάππος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κινέτας, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι με την πρόσφατη πυρκαγιά, που ακολούθησε εκείνη του 2018, ολοκληρώθηκε η καταστροφή στα Γεράνεια. Οι κάτοικοι της Κινέτας είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και να καταστρέφονται άλλες δύο φορές, από πλημμύρες εξαιτίας της απουσίας έργων αποκατάστασης τους ορεινού όγκου, της απουσίας διευθέτησης ρεμάτων ώστε να καταλήγουν στη θάλασσα και να μη «σβήνουν» μέσα στον οικισμό, εξαιτίας αποσπασματικών μέτρων που πολλές φορές προκάλεσαν μεγαλύτερα προβλήματα στους κατοίκους. Τα έργα που έγιναν μόνο στο κομμάτι που βρίσκεται πάνω από την Ολυμπία οδό προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Κινέτας, που βρίσκεται κάτω από τον εθνικό δρόμο και ουσιαστικά πλέον αποδέχεται όλα τα νερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα είναι χτισμένη πάνω στο ρέμα, και παρά την καταστροφή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Ο Κώστας Υφαντής, από τη Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημείωσε πως «δεν πρέπει να μας ξεφεύγει από το πλαίσιο πάλης η αντίδρασή μας απέναντι στους ΣΜΑ, που στην ουσία αποτελούν κομμάτι του συνολικότερου σχεδιασμού τους και μικρές χωματερές μέσα σε κατοικημένες περιοχές στους δήμους της Αττικής, που επιβαρύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών. Τέτοιο ΣΜΑ έχουμε και στον δήμο Περιστερίου. Μέσα σε έναν χώρο που είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, μετά από τον αγώνα του λαού του Περιστερίου στα μέσα της δεκαετίας του '70. (...) Σήμερα, αντί ο λαός του Περιστερίου να απολαμβάνει αυτόν τον χώρο για την αναψυχή του, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη εδώ και μια δεκαετία αποφάσισε να εγκαταστήσει τον ΣΜΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ