Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσίμπλες

Λες και έχουν τσίμπλες στα μάτια, αρθρογράφοι της «Καθημερινής», των «Νέων» και διάφορες ιστοσελίδες ενταγμένες στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ συνεχίζουν την προβοκάτσια σε βάρος των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του ΚΚΕ, αξιοποιώντας τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη απεργίας από την ηγεσία ενός ναυτεργατικού σωματείου, που γρήγορα τη μετέτρεψε σε «στάση εργασίας», για να την αναστείλει λίγη ώρα μετά, ξεσήκωσε ένα κρεσέντο χυδαιότητας ενάντια στα συνδικάτα, ταυτίζοντας τη συνδικαλιστική δράση με τέτοιου είδους τυχοδιωκτισμούς. Και παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σωματείο (ΠΕΝΕΝ) δεν πλειοψηφούν δυνάμεις που συσπειρώνονται με τους κομμουνιστές συνδικαλιστές, οι εμμονικοί συκοφάντες, οι κατά τ' άλλα «ευαίσθητοι» με τα fake news, συνέχισαν τα ψέματα και τις προβοκάτσιες. Διόλου τυχαία η επιλογή τους, την ίδια στιγμή που το αντεργατικό έκτρωμα κατατέθηκε στη Βουλή, να χτυπούν προπαγανδιστικά τις δυνάμεις του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, που πρωτοστατούν μέσα από τις γραμμές του για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που ετοιμάζεται μια σφοδρή επίθεση στην εργατική τάξη, αξιοποιώντας και τους κάθε λογής τυχοδιώκτες. Ξέρουμε ότι οι «τσίμπλες» δύσκολα βγαίνουν, όμως ας αρχίσουν οι συγκεκριμένοι να τρίβουν τα μάτια τους ενόψει της απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα εκφραστεί μαζικά για άλλη μια φορά η κατηγορηματική απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους...

Κεκτημένα

«Πώς θα ήταν δυνατό να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ; Υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη». Αυτή είναι μία από τις απαντήσεις - «κασέτα» του υπουργού Εργασίας, για το αντεργατικό νομοσχέδιο της απλήρωτης δουλειάς. Πέρα από το αστείο του πράγματος, αφού είναι γνωστό ότι στην ΕΕ το μόνο που κατοχυρώνεται είναι οι διά νόμου δεκάδες «εξαιρέσεις» και «παρεκκλίσεις» που καταργούν ουσιαστικά το 8ώρο, μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του υπουργού είναι χαρακτηριστική για το τι σημαίνει «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Κάθε του απάντηση και μια παραδοχή ότι η εργασιακή ζούγκλα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Θυμίζει για παράδειγμα ότι «στις 20/6/2019 όλα τα κράτη της ΕΕ υπέγραψαν την Οδηγία 1158, η οποία εισάγει τη λογική των ατομικών συμβάσεων», μια Οδηγία που υιοθετήθηκε και από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, σημειώνει ότι «δεν έχουμε δικές μας πατέντες. Φέρνουμε ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλη σχεδόν την ΕΕ». Ενώ, για τη διευκόλυνση στις απολύσεις συνδικαλιστών, λέει ότι «εφαρμόζουμε το σύστημα που ισχύει στη Γαλλία και στην Ισπανία. Είναι τρελοί οι Γάλλοι και οι Ισπανοί;». Μέσα από κάτι τέτοιες ατάκες εξηγείται και ο τίτλος της συνέντευξης: «Αλλο απεργία και άλλο παρανομία», αφού είναι γνωστό ότι μια από τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι και η παρεμπόδιση μέχρι απαγόρευση της απεργιακής κινητοποίησης, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Τα παραπάνω έχουν ξεχωριστή αξία για τους εργαζόμενους. Ειδικά όταν βλέπουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για το ποιος εφαρμόζει και ποιος «παραβιάζει» τα (αντεργατικά) ευρωενωσιακά «κεκτημένα», που και οι δυο φυλάνε κάτω από το μαξιλάρι τους.

Τεχνοφοβία

Ανάμεσα στα διάφορα κουτσομπολιά που «βγαίνουν» με το τσουβάλι για τον χωρισμό του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της «Microsoft», μερικές λεπτομέρειες γύρω από την οικογενειακή του ζωή έχουν όντως ενδιαφέρον. Μαθαίνουμε για παράδειγμα πως ο ίδιος δεν επέτρεψε σε κανένα από τα παιδιά του να έχουν «έξυπνο» τηλέφωνο (smartphone) μέχρι να γίνουν 14 ετών και πως - κατά δήλωσή του - δεν έκανε πίσω απέναντι στα παράπονά τους ότι άλλα παιδιά είχαν νωρίτερα. Επίσης, έβαλε αυστηρά όρια στη χρήση των συσκευών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να έχουν μπροστά από την οθόνη πριν τον ύπνο, τη χρήση τους στο τραπέζι την ώρα του φαγητού κ.λπ., ενώ φρόντισε να κάνει τα παιδιά του φανατικούς βιβλιοαναγνώστες, όπως γράφουν τα ρεπορτάζ. Εμείς πάλι τι να πούμε; Φανταζόμαστε ότι κάτι παραπάνω θα ξέρει κοτζάμ ιδρυτής της «Microsoft» για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στα χέρια των μονοπωλίων, για τα όρια και τη χρησιμότητά τους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Ισως πάλι να είναι κι αυτός κάποιος «τεχνοφοβικός», «κολλημένος στον περασμένο αιώνα», που δεν καταλαβαίνει τη σημασία της ανάπτυξης «ψηφιακών δεξιοτήτων» από... το Δημοτικό, όπως ζητάνε όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Ισως η Κεραμέως, μαζί και με όλους τους προηγούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να ετοιμάσουν μια επιστολή, μήπως και του αλλάξουν γνώμη...

Αγανάκτησε

Την ...αγανάκτησή του επειδή το ΚΚΕ αποκάλυψε και καταδίκασε τα βρώμικα σχέδια και την υποκρισία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία, καταθέτει σε άρθρο του ο Ανδρ. Ανδριανόπουλος. Ο «φιλελεύθερος» πρώην υπουργός της ΝΔ, κατόπιν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά σύμβουλος του ρωσικού κράτους «σε θέματα ανταγωνισμού και απελευθέρωσης των αγορών», καταλογίζει στο ΚΚΕ «αγκυλώσεις» και ότι οι θέσεις του ταυτίζονται τάχα με αυτές της Ρωσίας, «σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και να υπάρχει ακόμα η Σοβιετική Ενωση». Για τον Ανδριανόπουλο και όσους βρήκαν αφορμή να στάξουν αντι-ΚΚΕ δηλητήριο, «λογικό» και «στέρεο» - όπως λέει - είναι να ευθυγραμμίζεται το ΚΚΕ με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα κόμματά τους στην Ελλάδα, που τους έπιασε ο πόνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ είναι οι πρώτοι που τα ποδοπατούν, με το μανδύα της αμερικανοΝΑΤΟικής «νομιμότητας». Ούτε βέβαια είναι ανεκτό την ώρα που θωρακίζονται τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, να υπάρχει ένα κόμμα σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που να μην αναμασά την ευρωατλαντική προπαγάνδα και να μη στηρίζει την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Κι επειδή το ΚΚΕ καλεί τον λαό να παλέψει για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, είναι πραγματικός αντίπαλος και για τους απολογητές της δολοφονικής πολιτικής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και για όσους παρουσιάζουν ως «διέξοδο» τη στοίχιση με τα συμφέροντα των αντιπάλων τους, στην αντιπαράθεση για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, πηγών και δρόμων Ενέργειας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η «Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης». Ανάμεσά τους οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου κ.ά.

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης.

1999 Το G8 καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

2007 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μακέι Ρόρτι.

...και σαν χτες

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («κόκκινη εβδομάδα», 7-14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκόνα στις 7/6. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε. Ομως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκειντο στο ελληνικό δίκαιο.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ».

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ