Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει «Patriot» και «F-16» στη Σαουδική Αραβία

«Συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Eurokinissi

Υπογράφτηκε χτες η συμφωνία για τη μετακίνηση ελληνικής συστοιχίας «Patriot» και στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία. Επίσης, μεθοδεύεται μετακίνηση, τις επόμενες βδομάδες, και ελληνικών «F-16» στην Αραβική Χερσόνησο.

Συγκεκριμένα, χτες μετέβησαν σε Ριάντ και Τζέντα για συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, και Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος. Ο Δένδιας υπέγραψε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan, «Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών».

Οπως δήλωσε κατόπιν ο ίδιος, η συμφωνία αφορά «τη μετακίνηση μιας συστοιχίας "Patriot" εδώ στη Σαουδική Αραβία». Μαζί, βέβαια, θα μετακινηθεί εκεί και ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί).

Ενώ αποκαλυπτική ήταν και η αποστροφή του ότι η εξέλιξη αποτελεί «μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία (της Ελλάδας) με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», δείχνοντας και γιατί η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στέλνει τις Ενόπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, «στο στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών που οξύνονται, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό. «Νομίζω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη διασύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά», πρόσθεσε.

Αλλωστε, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τον επόμενο μήνα, να μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία και ελληνικά «F-16», με την πρόφαση της «ανταπόδοσης» της έλευσης εδώ, προηγουμένως, σαουδαραβικών μαχητικών. Θυμίζουμε ότι είχαν μετασταθμεύσει για περίπου 2 βδομάδες στην αεροπορική βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «FALCON EYE - 1». Μια αρίθμηση που δείχνει ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει τη συνέχισή της αργότερα στο μέλλον.

Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι οι δύο χώρες «έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον», μια συνεργασία που, όπως ισχυρίστηκε, «θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», μια τοποθέτηση βασικά που προμηνύει πλήρη ενσωμάτωση του συστήματος και των ανδρών στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» που στήνει η Σαουδική Αραβία πρώτα και κύρια απέναντι στο Ιράν, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Εξήγησε ότι «υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος "Patriot" της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών», άλλο ένα αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχέδιο. Αλλωστε, η ελληνική συστοιχία καλύπτει κενό που δημιούργησε μετακίνηση αμερικανικής ακόμα ανατολικότερα, προς τον Ειρηνικό και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» κόντρα στην κινεζική επιρροή.

Οι δύο Ελληνες υπουργοί μετέβησαν στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπου είχαν συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη διμερή συνεργασία. Ο Ν. Δένδιας υπέγραψε εκεί, με τον γγ του Συμβουλίου, Nayef bin Falah Al Hajraf, «Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», «κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο», όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ