Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα στοιχεία και ερωτήματα για το θάνατο του Σ. Βαλυράκη

Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24 Γενάρη φέτος, ανοιχτά της Ερέτριας, ζητά η οικογένειά του, ενώ κατάθεση νέου μάρτυρα ενισχύει τις υποψίες της οικογένειας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονία και όχι για δυστύχημα. Δεύτερη μαρτυρία φαίνεται να επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του πρώτου μάρτυρα ότι ο Σ. Βαλυράκης χτυπήθηκε με κοντάρι από δύο ψαράδες ύστερα από λογομαχία.

Δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι οι δράστες είναι αδέρφια και ότι υπήρξαν οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν πρώην βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος που τώρα είναι στη φυλακή.

Το ζήτημα της προστασίας των μαρτύρων φαίνεται πως είναι κομβικό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας Γ. Παγορόπουλο, ο δεύτερος μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι άργησε να καταθέσει, ζητώντας ασφαλή χώρο εκτός Ερέτριας, καθώς η συμπεριφορά της τοπικής κοινωνίας στον πρώτο μάρτυρα τον είχε «προβληματίσει».

Χτες, ο νέος μάρτυρας κλήθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή του ήταν μαραθώνια. Στη μαρτυρία του, που είχε παρουσιαστεί από τηλεοπτική εκπομπή είχε πει ανάμεσα σε άλλα: «Η κίνηση είναι δολοφονική. Είναι δολοφονία. (Οι δράστες) είχαν χτυπήσει στο παρελθόν κι έναν άλλο ψαρά με ξύλινο τελάρο στο κεφάλι γιατί είχε βάλει παραγάδια». Πρόσθεσε ότι το αλιευτικό με τους δράστες δεν είχε μηχάνημα στίγματος, αλλά από το λιμάνι γνώριζαν τι ώρα μπήκε μέσα και τι ώρα βγήκε.

«Η νέα μαρτυρία που κατατέθηκε συνιστά απόδειξη ότι πίσω από τον θάνατο του Σ. Βαλυράκη υπάρχει εγκληματική πράξη», σημειώνει ο δικηγόρος και συμπληρώνει ότι «ανατρέπεται η αρχική θεωρία περί αυτοτραυματισμού. Οτι έπεσε ο Βαλυράκης και χτύπησε στην προπέλα του. Αυτό είχε ήδη ανατραπεί από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη». Επίσης, συνήγορος και οικογένεια Βαλυράκη κάνουν λόγο και για προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση, με ευθύνη και του Λιμενικού.

Επίσης, ο άλλος δικηγόρος της οικογένειας ο Μ. Φωτάκης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν στο τοπικό λιμενικό τμήμα και να τούς διώχνουν. Αυτή ήταν δουλειά της προανάκρισης» και συμπλήρωσε «υπάρχει φόβος δεν ανοίγουν τα στόματα. Υπάρχουν οι δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις οι οποίες ταυτίζονται και μιλάνε για 15 κακώσεις στο σώμα του, δε μιλάνε για προπέλα, έρχεται τώρα ο μάρτυς και καταθέτει δημόσια από πού προήλθαν αυτές οι κακώσεις... Να δούμε πότε θα κινηθεί η διαδικασία να συλληφθούν οι δράστες. Εγώ θα περιμένω».

Τέλος, να σημειωθεί ότι τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν Ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας για την υπόθεση και αναρωτιούνται για ποιον λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση που έχει ζητηθεί από τον Φλεβάρη, καθώς και αν έχει διασφαλιστεί η προστασία των μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ