Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πάμε καλά σύντροφοι;

Βιώνουμε τις θηριωδίες του καπιταλισμού, την ιστορική του χρεοκοπία, την αδυναμία των κομμουνιστικών κινημάτων να δώσουν συνέχεια στη νέα εποχή που άνοιξε η Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στο φως αυτών των περιστάσεων πρέπει να δυναμώσει η ευθύνη όλων απέναντι στα καθήκοντα και στην ηρωική ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, που μας κάνει περήφανους, μας τροφοδοτεί και σήμερα.

Ετσι, στη συζήτηση μεταξύ κομμουνιστών εκείνο που σήμερα περισσεύει είναι το «καλά πάμε», «μπορούμε καλύτερα αν διορθώσουμε αδυναμίες». Δυστυχώς δεν είμαστε στην κατηγορία απλά της ανάγκης βελτιώσεων. Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι δεν πάμε καλά, δεν φταίει μόνο η κρίση.

Να αποτιμήσουμε και να ανησυχήσουμε για την πορεία της πολιτικής επιρροής, της οικοδόμησης του Κόμματος, της ΚΝΕ, την κατάσταση του εργατικού κινήματος, την ικανότητα συσπείρωσης δυνάμεων και την πορεία της Κοινωνικής Συμμαχίας, την εσωτερική λειτουργία του Κόμματος, την οικονομική του κατάσταση.

Ας αρχίσουμε με το 3ο κείμενο.

Για την «ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας», την «κατάσταση της εργατικής τάξης».

Περιέχονται ανεπαρκή στοιχεία για έρευνα με τέτοιο τίτλο. Σε ποσότητα και ποιότητα. Υπάρχουν ελλείψεις σε στοιχεία, πηγές και τομείς αναγκαίας ερευνητικής δουλειάς:

- Για παραπέρα ανάλυση των μικρομεσαίων στρωμάτων, των μικρών επιχειρήσεων, την προοπτική τους ανά κλάδο.

- Για τη σύνθεση της αστικής τάξης, την έκταση της μονοπωλιακής, τη διασύνδεση μεγάλων επιχειρήσεων με ξένο κεφάλαιο, πολυεθνικές, την πορεία τους στη διάρκεια της κρίσης.

- Για τη σύνθεση της εργατικής τάξης. Στους μισθωτούς υπάρχουν και αστοί, μεσαία στρώματα, κομμάτι της διανόησης. Αλλο ανήκει στην εργατική τάξη, άλλο στα μεσαία στρώματα, άλλο, πολύ μικρότερο κομμάτι, στην αστική τάξη.

- Για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην κατάσταση της εργατικής τάξης, στην παραγωγή υλικών αγαθών, στον βαθμό εκμετάλλευσης, στην ανεργία.

Τα στοιχεία των αστικών οργανισμών είναι αξιοποιήσιμα, αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε εκεί. Είναι φανερή η χρόνια έλλειψη έρευνας, η έλλειψη του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, με την πολύχρονη προσφορά.

Η σωστή ανάλυση της ταξικής διάρθρωσης δίνει στο Κόμμα εφόδια για να επεξεργαστεί πολιτική συμμαχιών ενάντια στα μονοπώλια, στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και στον καπιταλισμό, κηρύσσοντάς του πόλεμο, αυτήν τη φορά με πραγματικά πυρά.

Προτείνω τον εμπλουτισμό της έρευνας και την πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης με μεγαλύτερη αντιπροσώπευση εργατικών, κλαδικών Οργανώσεων.

Για το εργατικό κίνημα.

Στις Θέσεις 27, 29, 30, 31, 32, 35, 39 αναφέρονται μια σειρά από υπαρκτά προβλήματα (συγχύσεις, ταύτιση ρόλων ΚΚΕ - συνδικάτων κ.ά.) που, σε μικρότερο βαθμό, είχαν επισημανθεί και στο προηγούμενο Συνέδριο. Ξεχωρίζω δύο ζητήματα:

1) Της πολιτικοποίησης της πάλης των συνδικάτων.

Η πολιτικοποίηση της πάλης, που είναι αναγκαία, και το βάθος της, έως το ζήτημα της εξουσίας, που οι κομμουνιστές πρέπει να εισάγουν στο εργατικό κίνημα, δεν μπορούν να γίνονται μόνο σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες, χωρίς και τον παράγοντα της πείρας των εργατών, όπως επισημαίνεται.

Αρα πρέπει να επανεξετάσουμε επεξεργασίες και αποφάσεις που οδήγησαν σε συγχύσεις και σε πολύ επιζήμιες πρακτικές (μένω εδώ).

Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το επιχείρημα ότι τα συνδικάτα γράφουν στο καταστατικό τους την κατάργηση της εκμετάλλευσης, άρα η πολιτικοποίηση της πάλης τους πρέπει να γίνεται έτσι κι αλλιώς, με τη στρατηγική του ΚΚΕ. Τότε γιατί παραπονιέται η ΚΕ για τις συγχύσεις;

Τα καταστατικά των σωματείων το αναφέρουν αυτό, και είναι κατάκτηση, δεκαετίες τώρα. Το πρόβλημα όμως της «σύγχυσης» και «ταύτισης ρόλων», που υπάρχει, ήρθε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, γιατί θεωρείται από την ΚΕ ορθό και «επαναστατικό» να κάνουμε γραμμή συσπείρωσης τη στρατηγική μας.

Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των συνδικάτων, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και τον ρόλο τους, τον ακυρώνει στην πράξη. Διευκολύνει έτσι τη διάσπαση, την επίδραση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού, υπονομεύει την προσπάθεια μαζικοποίησης των συνδικάτων, τη διεύρυνση δυνάμεων γύρω από το ΠΑΜΕ, όπως δείχνουν τα πενιχρά αποτελέσματα.

2) Του ρόλου και της σχέσης Κόμματος - συνδικάτων.

- Την ιστορική αποστολή δεν την εκπληρώνει το Κόμμα, αλλά η τάξη. Το Κόμμα δεν την υποκαθιστά. Αποτελεί την πολιτική της πρωτοπορία, με στόχο να την καταστήσει ικανή να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο.

- Μέσω των συνδικάτων επικοινωνεί με την τάξη. Γι' αυτό τα συνδικάτα πρέπει να μπορούν να συσπειρώνουν όλους τους εργάτες.

- Η εργατική τάξη, επειδή δεν απελευθερώνει μόνο τον εαυτό της αλλά όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, αποτελεί τη μόνη τάξη που μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στην οικοδόμηση κοινωνικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, να συσπειρώσει και να διαπαιδαγωγήσει τα εκατομμύρια μέσα στους αγώνες για τα κοινωνικά τους δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ειρήνης, της εδαφικής ακεραιότητας, την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, να τα οδηγήσει, με την πολιτική πρωτοπορία του ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού.

- Το Κόμμα πρέπει να επεξεργάζεται γραμμή ενότητας της τάξης και πολιτική συμμαχιών. Να προβάλλει και να πείθει, με την αυτοτελή δράση του μέσα και έξω από τα συνδικάτα, για την υιοθέτηση των αναγκαίων κάθε φορά πολιτικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Διεκδικήσεων που ανταποκρίνονται στην ανάγκη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, αντιστοιχούν στην αποστολή της εργατικής τάξης ως ηγετικής δύναμης και στην ανάγκη να συσπειρώσει τα λαϊκά στρώματα, στην πείρα των μαζών. Που παίρνουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Συμπερασματικά, τα προβλήματα που αναφέρουν οι Θέσεις εκφράζουν βαθιά λαθεμένη αντίληψη για τον χαρακτήρα και τον ρόλο συνδικάτων και Κόμματος, τη σχέση του μαζί τους, πριν αλλά και μετά την επανάσταση. Αντίληψη πολύ παλιά, αραχνιασμένη, που πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Για την Κοινωνική Συμμαχία.

Το ίδιο, γενικά, πρόβλημα, παρουσιάζεται στην πορεία της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και των Λαϊκών Επιτροπών, που έπαψαν να υπάρχουν. Παρά τις προσπάθειες των κομματικών δυνάμεων, δεν έγιναν βήματα. Ο προσανατολισμός πλέον στους φορείς των αγροτών και επαγγελματιών οπωσδήποτε είναι σωστός, θα αποδώσει καλύτερα, αλλά πρέπει να λυθεί και το παραπάνω πρόβλημα.

Θέσεις 41 - 42.

Αναφέρεται η πείρα συντονισμού δράσης σε τοπικό επίπεδο συνδικάτων και φορέων και γίνεται κατεύθυνση.

Θέλω να επισημάνω την παλιότερη θετική πείρα από τη δράση των κομματικών δυνάμεων του Κορωπίου Αττικής μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Εργατών Βιομηχανικής Ζώνης.

Μέσα σε 1,5 χρόνο - μέχρι να διακοπεί η λειτουργία της - κατάφερε να ανοίξει σειρά απεργιακών και άλλων αγώνων σε πολλά εργοστάσια, μαζί με τα συνδικάτα, να νοικιάσει αυτοτελώς γραφεία, να οργανώσει τους μετανάστες και να στήσει σχολείο, να κάνει εκατοντάδες εγγραφές, να οργανώσει σε κοινή επιτροπή σειρά φορέων για διεύρυνση της πάλης, αλλά και τα πρώτα βήματα κοινωνικής συμμαχίας (παρουσία φορέων επαγγελματιών στο πλευρό των εργατών της «Αγνό», σύσκεψη φορέων με συνδικάτα, από κοινού απεργιακή περιοδεία σε καταστήματα και μικροεπιχειρήσεις).

Αυτή η δράση αναγνωρίστηκε από ευρύτερο κόσμο και με την αυτοτελή δουλειά της ΚΟ οδήγησε στην άνοδο του κύρους του Κόμματος, στην αύξηση της πολιτικής του επιρροής, των οργανωμένων δυνάμεων και στη δημιουργία ΚΟΒ Βιομηχανικής Ζώνης.


Γιάννης Νάκης
Μέλος της ΚΟΒ Τροφίμων - Ποτών της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ