Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών το «άνοιγμα» της οικονομίας και του Τουρισμού

Γερμανία - Αυστρία: Τα γρήγορα - αυτοδιαγνωστικά τεστ «χάνουν» το 45% - 75% των ασυμπτωματικών

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 3,044 εκατομμύρια.

Κι ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά και σε πολλές χώρες παρατηρείται έξαρση, ως συνέπεια της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και της μη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, πολλές κυβερνήσεις προχωρούν σε «άνοιγμα» της οικονομίας και δραστηριοτήτων χωρίς τέτοια μέτρα, με βασικό - αν όχι μοναδικό - «όπλο» τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου (rapid test). Ρίχνοντας μάλιστα ακόμα περισσότερο το «μπαλάκι» στην περιβόητη «ατομική ευθύνη», λανσάρουν όλο και περισσότερο τα «self tests», όπως γίνεται πλέον και στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα ωστόσο από τις χώρες που το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε πιο νωρίς είναι αποκαλυπτικά. Στη Γερμανία, επιστήμονες και ερευνητές τονίζουν ότι τα «γρήγορα τεστ» που χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό.

«Αυτά τα τεστ υπερπροβάλλονται με περισσή ρητορική ελπίδας, υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Ολιβερ Κέπλερ, του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Υπολογίζεται ότι τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 58% των μολυσμένων ασυμπτωματικών ατόμων, ενώ στα παιδιά τα μειονεκτήματα των τεστ είναι ακόμη πιο εμφανή.

Στην Αυστρία, αντίστοιχα, περίπου τα 3/4 των μολυσμένων μαθητών ηλικίας έως 14 ετών δεν εντοπίστηκαν από τα γρήγορα τεστ που γίνονταν δύο φορές τη βδομάδα, δηλώνει ο Μίχαελ Βάγκνερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης, επικαλούμενος σχετική έρευνα.

Πολύ μεγάλο ποσοστό ανακρίβειας εντοπίζεται και στα «self tests» στη Βρετανία.

«Η επιστήμη πληροφόρησε τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται από κάποιο σημείο και μετά δεν ήθελε κανείς να μας ακούσει», τόνισε ο Κέπλερ σε περιοδικό, σε μια άλλη επιβεβαίωση ότι παντού τα «πρωτόκολλα» καθορίζονται με βασικό κριτήριο το οικονομικό - πολιτικό πλαίσιο που θέτουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Νέες «εκπτώσεις» στα «πρωτόκολλα» απαιτούν οι αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια ώρα, καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική σεζόν, οι μονοπωλιακοί όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών θέτουν ακόμα πιο απροκάλυπτα την απαίτησή τους για νέες «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας, με «οδηγό» τα απαράδεκτα «πρωτόκολλα» που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Με κριτήριο να μη χαθεί πελατεία και να μην υπάρχουν «αποτρεπτικοί παράγοντες» για τα ταξίδια, ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού των αεροπορικών εταιρειών, της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), «ενδιαφέρθηκε» για τις υψηλές τιμές των μοριακών διαγνωστικών τεστ (PCR) που συχνά απαιτούνται για ταξίδια εξωτερικού, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα ότι... κερδοσκοπούν. Ενδεικτικά, τα τεστ PCR κοστίζουν στη Βρετανία γύρω στις 100 λίρες (116 ευρώ).

Η «ανησυχία» της ΙΑΤΑ, βέβαια, δεν είναι πώς τα κράτη που ενίσχυσαν με τεράστια «πακέτα στήριξης» τις αεροπορικές εταιρείες θα διασφαλίσουν δωρεάν μοριακά τεστ για τους πολίτες τους, αλλά... να καλέσει τις κυβερνήσεις να επιτρέψουν τη χρήση άλλων, φθηνότερων τεστ (rapid test), ώστε να μπορούν με αυτά οι επιβάτες να «παστώνονται» στα τιγκαρισμένα αεροπλάνα...

EMA: Οι θρομβώσεις αποτελούν εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της J&J

Στο συμπέρασμα ότι τα ασυνήθιστα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε 8 εμβολιασμένους στις ΗΠΑ (σε σύνολο 7 εκατ. εμβολιασθέντων) συνδέονται με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» και πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου, κατέληξε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν κατά πολύ αυτών των σπάνιων κινδύνων.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν του επιτρέπουν να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, επομένως δεν συστήνει κάποιους περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου. Μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η «Johnson & Johnson» έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει ξανά τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, η σύσταση του Οργανισμού Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) για το ίδιο εμβόλιο αναμένεται έως την Παρασκευή. Χτες, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δήλωσε ότι οι υγειονομικές αρχές μελετούν και περαιτέρω περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών που πιθανόν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Βρετανία: «Σύμπραξη» για μελλοντικές πανδημίες

Μία «ομάδα ειδικών σε διεθνές επίπεδο» για τις μελλοντικές πανδημίες, με τη συμμετοχή και των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, ανακοίνωσε η Βρετανία, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα θα απασχολεί και στο μέλλον, εξαιτίας και των καταστροφικών επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον και στους όρους διαβίωσης των ανθρώπων.

Η Σύμπραξη Ετοιμότητας για την Πανδημία (PPP) δημιουργήθηκε από τη βρετανική προεδρία στην Ομάδα των Επτά (G7), για «προετοιμασία της χώρας για την επόμενη πανδημία», αλλά και για «να επισπευσθεί η ανάπτυξη εμβολίων κατά μελλοντικών ασθενειών» μέσα σε 100 μέρες.

Στην PPP θα προεδρεύει ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, Π. Βάλανς, ενώ στην επιτροπή συντονισμού της συμμετέχουν στελέχη από τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19, όπως η «AstraZeneca», η «Pfizer» και η «Johnson & Johnson», καθώς και επιστήμονες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατεθούν επιπρόσθετα 22,37 εκατ. ευρώ για τον Συνασπισμό Καινοτομιών για Επιδημική Ετοιμότητα (CEPI) ώστε να υποστηριχτούν η ανάπτυξη και η διάθεση εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο CEPI προειδοποιούσε εδώ και χρόνια για την απειλή των κορονοϊών και άλλων πανδημιών, ωστόσο υποχρηματοδοτούνταν από τα κράτη και τα μονοπώλια του Φαρμάκου, επειδή δεν υπήρχε τότε άμεσο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εταιρεία στις ΗΠΑ πέταξε στα σκουπίδια εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ...(2021-08-25 00:00:00.0)
Στο 19,44% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη(2021-06-01 00:00:00.0)
«Οι ασυνήθιστοι θρόμβοι είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες»(2021-04-08 00:00:00.0)
Μέτρα προστασίας των στρατευμένων και νεοσύλλεκτων της 2021 / Α’ ΕΣΣΟ(2021-01-19 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η εξάπλωση, με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί(2021-01-15 00:00:00.0)
Κορυφώνονται τα παζάρια για εξασφάλιση περισσότερων δόσεων(2021-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ