Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σε ιδιώτες και η έκδοση των συντάξεων με χτεσινή τροπολογία

Τροπολογία με την οποία προωθείται η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει ιδιώτες (δικηγόρους, λογιστές) στον ΕΦΚΑ οι οποίοι θα εκδίδουν συντάξεις κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για να ψηφιστεί σήμερα, ενώ την ίδια ώρα εμμένει στην άρνησή της να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων και να ενισχύσει την απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή του Οργανισμού.

Η τροπολογία, στην οποία εμπεριέχονται και μια σειρά άλλες ασφαλιστικές διατάξεις, καθορίζει τον τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, με πρόσχημα την «επιτάχυνση της έκδοσής τους». Μάλιστα παραπέμπει την αμοιβή των ιδιωτών σε Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ «σκοτεινό» σημείο παραμένει αν μέρος της αμοιβής των ιδιωτών θα φορτωθεί στις πλάτες των συνταξιούχων, καθώς όπως ορίζεται οι ιδιώτες «ασκούν το έργο τους μετά από σχετική ανάθεση που τους γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο». Επιπλέον, η ανάθεση γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 που απευθύνεται στον e-ΕΦΚΑ και σύμφωνα με την τροπολογία «συνεπάγεται δε (ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά στο σχετικό έγγραφο) εξουσιοδότηση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ασφαλισμένου»!

Χαρακτηριστική πάντως της όξυνσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ενισχύοντας τον ΕΦΚΑ, είναι και η καταγγελία συνδικάτων ότι προκειμένου να εκδοθούν κάποιες συντάξεις επιστρατεύτηκαν ακόμα και στρατιωτικοί!

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), «η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ εγκατέστησαν στην Α' Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου δεκαεννέα στρατιωτικούς (2 μόνιμους και 17 στρατιώτες) προκειμένου να βγάλουν τις συντάξεις του υπουργείου Παιδείας (εκπαιδευτικούς κ.λπ.) και των υπαλλήλων των υπουργείων!

Μία άλλη ομάδα από φαντάρους πήγε στον Πειραιά, αρχικά στο τ. ΙΚΑ και στη συνέχεια στο ΝΑΤ, για να βγάζουν τις συντάξεις των ναυτικών!

Λίγο διάστημα νωρίτερα, μετέφεραν υπαλλήλους από τον Ιατρικό Σύλλογο στην οδό Σταδίου (Β' Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου) προκειμένου να βγάζουν τις συντάξεις των υγειονομικών!».

Και ο ΣΥΑΤ υπογραμμίζει για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση: «Ούτε δουλειά του στρατού, ούτε δουλειά των συνταξιούχων, ούτε δουλειά των ιδιωτικών γραφείων είναι να βγάζουν συντάξεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα χρειάζεται ο e-ΕΦΚΑ για να βγαίνουν οι συντάξεις άμεσα και να αποδίδονται στους απόμαχους της δουλειάς, χωρίς μεσάζοντες, ταλαιπωρία και αδιανόητες καθυστερήσεις».

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα των στρατιωτικών σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ