Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με πανδημία...

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και περιλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί», λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση, αναζητώντας άλλοθι στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την άρνησή της να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη των κλινικαρχών. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας συνεχίζει ανενόχλητος να κερδοφορεί εν μέσω πανδημίας, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν και ασθενείς πεθαίνουν διασωληνωμένοι σε κρεβάτια εκτός ΜΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι η όποια «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας γίνεται με το αζημίωτο και μέχρι εκεί που δεν θίγει τα κέρδη του. Αυτό αποδεικνύουν για παράδειγμα οι ελάχιστες κλίνες που έχει προσφέρει «προς ενοικίαση» κι αυτές για μη Covid περιστατικά, η στελέχωση ιδιωτικών κλινικών με μετακινήσεις υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και πάει λέγοντας.

... ή χωρίς

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η περίπτωση των δύο μεταναστών ασθενών που έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και σε ιδιωτική κλινική, η οποία αρνείται να τους δεχτεί για νοσηλεία, μετά τη μετατροπή του «Θριασίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, τον έναν επειδή είναι ανασφάλιστος και τον άλλο επειδή υπάρχει υποψία φυματίωσης και προφανώς η νοσηλεία του έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και ...κόστος! Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη «συστράτευση» του ιδιωτικού τομέα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, που διαφημίζει η κυβέρνηση. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν γίνεται να συνυπάρχουν προς το συμφέρον του λαού. Κι αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνάει, με ή χωρίς πανδημία.

Εγκλήματα

Μέχρι και το τελευταίο «υποκεφάλαιο» του σχεδίου για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» έχουν αναλύσει η κυβέρνηση και τα επιτελεία της στη συζήτηση για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, όμως, η εργατική τάξη μετράει 5 νεκρούς μόνο τις τελευταίες βδομάδες σε έργα που αφορούν την απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία, και πιο πριν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια. Τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» του κεφαλαίου συνοδεύονται κι από «φόρο αίματος» για την εργατική τάξη, που τα πληρώνει έτσι κι αλλιώς με την επέκταση της ενεργειακής φτώχειας, τις διακοπές ρεύματος και τα χρέη που εκτοξεύονται σε φτωχόσπιτα, αλλά και με τα «πράσινα» χαράτσια που γενικεύονται. Αυτές είναι λοιπόν οι «καλοπληρωμένες» και «ασφαλείς» 200.000 θέσεις εργασίας που τάζει η κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθούν. Πέρα από το γεγονός ότι πολλές από αυτές θα είναι βραχύχρονες και δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό ποσοστό της ανεργίας, θα ενσωματώνουν και όλες τις σύγχρονες μορφές «δουλειάς» που περιέχονται στις «ανατροπές του αιώνα» και διαμορφώνουν σωρευτικά το υπόβαθρο για νέα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει στα κεραμίδια για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα ζητάει να καταργηθούν οι εργολαβίες, θα ήθελε πολύ να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ότι η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γνώρισαν μεγάλες δόξες και επί των ημερών του, ενώ σήμερα ξαναζεσταίνει το δηλητηριώδες παραμύθι ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μπορούν να συνυπάρχουν με σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και το λαό.

Ψιλά γράμματα

Στα «ψιλά» γράμματα ενός ακόμα νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης, η κυβέρνηση της ΝΔ έχωσε και μια διάταξη που προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα μπορούν πλέον να ιδρύουν και να λειτουργούν «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ» και μετά θα ελέγχονται (αν ελεγχθούν ποτέ) για να διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις! Η πατέντα αυτή λέγεται «αδειοδότηση εκ των υστέρων», τη νομοθέτησε πρώτη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ΝΔ τη «διευρύνει». Οπως απέδειξε όμως η πανδημία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, η κατάσταση που επικρατεί στην ιδιωτικοποιημένη Πρόνοια, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και την αντιμετώπιση της φροντίδας ευάλωτων ανθρώπων ως «μπίζνα» από τους επιχειρηματίες και το κράτος, οδήγησε στο να μετατραπούν αυτοί οι χώροι σε υπερμεταδότες του κορονοϊού, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί». Το βέβαιο είναι ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Τα όσα ζήσαμε στην πανδημία ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση ότι οι τραγωδίες είναι μπροστά και όχι «πίσω» για το λαό, όσο η Υγεία και η Πρόνοια αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1898 Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους με ήττα της Ισπανίας. Οι ΗΠΑ ως ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη εκτόπισαν τους Ισπανούς από την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο (στην Καραϊβική), καθώς και από τις Φιλιππίνες και τη νήσο Γκουάμ (στον Ειρηνικό Ωκεανό).

1910 Πεθαίνει ο Αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουέιν.

1914 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Μεξικό και καταλαμβάνουν τη Βερακρούζ.

1915 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Αντονι Κουίν.

1944 Στην Καισαριανή ο ΕΛΑΣ δίνει σκληρές μάχες ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση 1.000 γερμανοτσολιάδων, χαφιέδων της Ειδικής Ασφάλειας και ανδρών της Γκεστάπο.

1945 Υπογράφεται η Σοβιετοπολωνική Συμφωνία Συμμαχίας και Αμοιβαίας Βοήθειας.

1949 Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού ξεκινούν επιχείρηση εγκλωβισμού και εξόντωσης της 132 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ (επιχείρηση «Αρης»). Ωστόσο, η 132 Ταξιαρχία δεν βρισκόταν εκεί όπου υπολόγιζε ο αντίπαλος! Τουναντίον, στις 5 Μάη επιτέθηκε και κατέλαβε, μαζί με άλλα τμήματα του ΔΣΕ στο Μπέλες, το στρατηγικής σημασίας Νέο Πετρίτσι. Η επιχείρηση «Αρης» προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, αλλά και πάλι κατέληξε σε αποτυχία, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του ΔΣΕ στην περιοχή των Σερρών.

1960 Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1963 Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1967 Οι ενδοαστικές αντιθέσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη όλη την προηγούμενη περίοδο κορυφώνονται στη δικτατορική αστική «λύση» της χούντας.

1970 Πραγματοποιείται στη Μόσχα μεγάλη συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης, με αφορμή την επέτειο, έστειλε στην εφημερίδα «Ισβέστια» θερμό χαιρετισμό και αυτόγραφη αφιέρωση μαζί με το γνωστό ποίημα «Οδηγητής», που είχε γράψει για τον μεγάλο ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

1972 Την ώρα που οι επιτελείς της χούντας συμμετείχαν σε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας, περισσότεροι από 200 φοιτητές οργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας αντιδικτατορική διαδήλωση. Δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν και διέλυσαν με τη βία τους φοιτητές, ενώ διενεργήθηκαν και πολλές συλλήψεις. Την αγωνιστική εκδήλωση των φοιτητών χαιρέτισε το Γραφείο του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org