Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
54 χρόνια μετά, ο αγώνας εργαζομένων και νεολαίας συνεχίζεται!

«54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ο αγώνας για χειραφέτηση των εργαζομένων, ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας συνεχίζεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι σήμερα στις 11 π.μ. στο ΕΑΤ - ΕΣΑ στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για το λαό μας, η 21η Απριλίου 1967 και η 7ετία που ακολούθησε είναι μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που πρέπει να μελετά και να αντλεί διδάγματα.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 δεν έγινε τυχαία ή αναίτια και δεν ήταν έργο μερικών "επίορκων αξιωματικών", όπως οι αναθεωρητές της Ιστορίας υποστηρίζουν. Γεννήθηκε μέσα στους κόλπους του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που οικοδομήθηκε στη χώρα μας μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, με σημαία τον αντικομμουνισμό και με πρωταρχικό τον ρόλο του Παλατιού και των Ενόπλων Δυνάμεων (...) Οι ρίζες του βρίσκονται στις αντιθέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στα τμήματα της άρχουσας τάξης της χώρας μας, αλλά και στις επιδιώξεις του Παλατιού για πιο καθοριστική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα. Στην ανάγκη για εξασφάλιση πιο σταθερών συνθηκών για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

(...) Επιβλήθηκε για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό, προς όφελος των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιβλήθηκε γιατί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και την προώθηση, μέσω αυτών, των συμφερόντων της ελληνικής άρχουσας τάξης.

(...) Η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 εδραιώθηκε στηριζόμενη στη ωμή βία, στις διώξεις, συλλήψεις, εκτοπίσεις και φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων της (...) δεν μπόρεσε να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα (...) Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά η σθεναρή στάση των συλληφθέντων των πρώτων ημερών, που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, η γρήγορη δημιουργία παράνομων οργανώσεων και η ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος. Συνέβαλε το κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους (...) Συνέβαλαν και ιστορικοί λόγοι, όπως οι παρακαταθήκες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι νωπές μνήμες του λαού μας από τις πολύχρονες διώξεις των αντιστασιακών κ.λπ.».

Σχολιάζοντας όσους «ισχυρίζονταν πως οι αγώνες κατά της δικτατορίας έχουν δικαιωθεί και πως ζούμε σήμερα στην "καλύτερη δημοκρατία" που είχε ποτέ η χώρα», ο ΣΦΕΑ επισημαίνει: «Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας 10ετίας, η αστυνομοκρατία και η καταστολή, η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση, με την Ελλάδα να γίνεται ορμητήριο και Ενοπλες Δυνάμεις έξω από τα σύνορα, δείχνουν πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί αυτοί». Και τονίζει πως 54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται για την ικανοποίηση όλων των δικαιωμάτων του, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για να μπορεί να ζήσει σε ευημερία, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, για να καταργηθούν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ και για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ