Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»
Αντιδραστικό νομοσχέδιο για «Δικαιοσύνη, πηγή εμπιστοσύνης για νέες επενδύσεις»

Eurokinissi

Από το «πακέτο» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως αναμενόταν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη Δικαιοσύνη.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη συζητείται από την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή, με τίτλο «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», η κυβέρνηση συνεχίζει να στρώνει τον δρόμο για τη μετατροπή του δικαστικού συστήματος «σε πηγή εμπιστοσύνης για νέες επενδύσεις», όπως αναφέρεται στην «ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη».

Ετσι, μετά τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας και του Πειραιά, την οποία ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ προκειμένου να εκδικάζονται γρήγορα οι υποθέσεις και διαφορές των επιχειρηματικών ομίλων και να διευκολύνονται οι fast track επενδύσεις, τώρα η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλισμένη και εδώ την ψήφο των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, φέρνει και τη σχετική «αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της κατάστασης των δικαστικών υπαλλήλων»...

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο «βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους και τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη». Κομβικά του σημεία είναι η συστηματοποίηση της «αξιολόγησης» των δικαστικών υπαλλήλων και η δημιουργία δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων.

Οσον αφορά το πρώτο, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι η αξιολόγηση δεν έχει καμία επιστημονική αναφορά, αλλά στοχεύει στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην «πειθάρχηση» των δικαστικών υπαλλήλων στους στόχους του αστικού κράτους για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Προφανώς αυτή η «αξιολόγηση» θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων. Σχετικά με το δεύτερο, δημιουργούνται κλάδοι «ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Εργου» και «ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων», οι οποίοι θα στελεχώνονται από μία κατηγορία υπαλλήλων ενδιάμεση, ανάμεσα σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστές. Για τη λειτουργία των κλάδων αυτών εισάγονται μια σειρά αντιδραστικών ρυθμίσεων που όπως σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ «δεν αποκλείεται να επεκταθούν στο σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων».

Ενδεικτικά, στο άρθρο 50 προβλέπεται ότι «η συμμετοχή των υπαλλήλων του κλάδου στην πολιτική ζωή της χώρας επιτρέπεται υπό τους όρους που επιτρέπεται για τους δικαστικούς λειτουργούς». Ενώ στο άρθρο 53 ορίζεται ότι ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που προΐσταται των υπαλλήλων του κλάδου μπορεί να ορίσει ότι ο υπάλληλος «θα εκτελέσει συγκεκριμένο έργο κατ' οίκον ή σε άλλο τόπο, αποδεσμεύοντάς τον από την υποχρέωση τήρησης του ωραρίου κατά το χρονικό διάστημα που εκτιμά ως αναγκαίο προς τούτο»!

Ακόμα, με μια σειρά ρυθμίσεις εισάγεται μισθολογική διαφοροποίηση στο εσωτερικό του κλάδου των δικαστικών υπαλλήλων μέσω της πρόβλεψης για «επιπλέον ανταμοιβή (bonus)» στους δικαστικούς υπαλλήλους των δύο νέων κλάδων. Προβλέπεται μέχρι και ο έλεγχος της συμπεριφοράς του δικαστικού υπαλλήλου και εκτός υπηρεσίας κ.ά.

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο πλαίσιο για τους ίδιους τους υπαλλήλους των νέων κλάδων και φυσικά για το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Την αρνητική θέση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, όσον αφορά τους δύο νέους κλάδους που προβλέπει το νομοσχέδιο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομικής Διαχείρισης της Ενωσης, Μ. Τσεφάς, μιλώντας χτες στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων. «Η θέση μας είναι αρνητική για τη σύσταση των θέσεων αυτών, καθώς θα δημιουργήσει μια νέα ξεχωριστή κατηγορία προνομιούχων υπαλλήλων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των δικαστηρίων σε υπαλλήλους», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αυτό που έχουν ανάγκη τα δικαστήρια της χώρας είναι «υπαλληλικό προσωπικό προς υποστήριξη του δικαστικού έργου».

Ο ένας επιβραβεύει τον άλλον

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής, όπως και το ΚΙΝΑΛ. Οπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που διαμόρφωσε το κείμενο του νομοσχεδίου «κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του» και «αυτό που τώρα διερευνά είναι αν το τελικό κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή αποκλίνει» από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο μερίδιο, πιστώνεται από την επιτυχία» της εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών. Ανταποκρινόμενος στο σχετικό ...αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας παραδέχτηκε ότι «ερχόμαστε να επιβραβεύσουμε μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Νοέμβρη του 2016».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ