Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμοι για το αναβαθμισμένο παζάρι υπό «κανόνες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

akriviadis.gr

Το πλαίσιο του «αναβαθμισμένου» παζαριού με την τουρκική αστική τάξη, ώστε μέσα από «διάλογο» να προχωρήσουν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, έβαλε ξανά χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews», κάλεσε την Αγκυρα «να αποδεχθεί και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», καθώς «τότε μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ εύκολα προς τα εμπρός». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία. Αλλά αυτό το κοινό έδαφος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», όπως είπε, αποσιωπώντας ότι το κάνουν «κουρελόχαρτο» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε με την Τουρκία», πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα, «παραπονούμενος» επειδή, όπως είπε, «για να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να τηρούμε τους ίδιους κανόνες και οι κανόνες της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαροι. Αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτούς τους κανόνες».

Παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε και στην Τουρκία, «για κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη σε καμία διεθνή σύμβαση ή νόμο που να επιτρέπει σε πολεμικά αεροσκάφη ενός κράτους να πετούν πάνω από το έδαφος άλλου», τόνισε, σε μια προβληματική διατύπωση καθώς αφήνει κατά μέρος τις παραβιάσεις, από τουρκικά αεροσκάφη, του ελληνικού εναέριου χώρου, που επίσης συνιστούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ψόγο απηύθυνε και για το γεγονός ότι πέρυσι «δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σπρώχθηκαν στα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ», κρύβοντας το... άλλο μισό για το πώς οι μετανάστες γίνονται «χαρτί» στα παζάρια των ιμπεριαλιστών αξιοποιώντας ακριβώς την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να θυμίσει πως στην επίσκεψή του πρόσφατα στην Τουρκία, και στις συναντήσεις του με Ερντογάν και Τσαβούσογλου, υπέβαλε στην τουρκική ηγεσία μια «οικονομική ατζέντα 15 σημείων, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών», όπως είπε, βάζοντας μπροστά τις μπίζνες των δύο αστικών τάξεων.

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα χτες αν επίκειται κάποια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά, από όσο ήμασταν τις προηγούμενες μέρες».

Σημειωτέον, βλέποντας και η τωρινή κυβέρνηση τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσα από την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνες κόντρες και σχεδιασμούς, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν χτες «άκρως επιτυχή για την Αμυνα και την εθνική οικονομία» την επίσκεψη Δένδια, και του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, την Τρίτη, στη Σαουδική Αραβία.

Θυμίζουμε ότι στο Ριάντ υπέγραψαν «Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών», που αφορά τη μετακίνηση στη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας «Patriot», μαζί και ομάδας δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί). Αποκαλυπτική, άλλωστε, ήταν η δήλωση εκεί του Δένδια ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί «μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία (της Ελλάδας) με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης να στείλει τις Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα και «στο στόμα του λύκου», σε μια δίνη των ανταγωνισμών που οξύνονται, από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

Τέλος, σε μια προβολή αντίστοιχων σχεδιασμών προς τη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξυφαίνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην κόντρα τους με τη Ρωσία, ο Δένδιας είχε χτες τηλεδιάσκεψη με την φερόμενη ως αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξέφρασε «την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως θεμελιώδεις αρχές», έννοιες όλες «λάστιχο» στην προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Λευκορωσία «μέσω του διαλόγου» και προσκάλεσε την Τιχανόφσκαγια να επισκεφθεί την Αθήνα προσεχώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ