Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Καθηλωμένη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παρά τα «μεγάλα λόγια»

Να επισπευστούν οι διαδικασίες, με ενίσχυση της ΠΦΥ, ζήτησε το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση τροπολογίας στη Βουλή

INTIME NEWS

Με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να παραμένει καθηλωμένη στο 7% (με δύο δόσεις), αποτέλεσμα του εγκλωβισμού του εμβολιαστικού σχεδιασμού στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε φαρμακευτικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει τη διαδικασία σαν «μαγική εικόνα», αλλά και σαν υποκατάστατο όλων των απαραίτητων μέτρων ενίσχυσης του συστήματος Υγείας.

Και ενώ όλο και περισσότερα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους, αρνείται να στελεχώσει επαρκώς τις δημόσιες δομές ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων και με σύγχρονο εξοπλισμό. Χτες μάλιστα ψηφίστηκε τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή, με την επίκληση των «έκτακτων αναγκών» για την εμβολιαστική διαδικασία, που περιλαμβάνει διάφορες σχετικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, κλινικές και πολυ-ιατρεία να κάνουν εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, με 3 ευρώ για κάθε εμβόλιο, προφανώς από τον ΕΟΠΥΥ. Τα ερωτήματα είναι πολλά, κυρίως για την τήρηση των επιστημονικών όρων που προϋποθέτει ο εμβολιασμός, π.χ. για τις παρενέργειες, για το αν θα υπάρχει το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό στα ιδιωτικά κέντρα κ.λπ. Επίσης, αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού και να ανοίξουν νέες δημόσιες δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κυβέρνηση επιβάλλει ωράριο στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, 7 μέρες τη βδομάδα (και αργίες και Κυριακές), κατακερματίζοντας την αμοιβή για τις ίδιες υπηρεσίες ανάλογα με την εργασιακή σχέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ θα αμείβονται με ...20 ευρώ για Κυριακές και αργίες.

Σε σχέση με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε την αυτονόητη θέση του Κόμματος για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού. «Ομως δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να μιλάμε για όρια και για το ποιοι θα επιλεγούν να εμβολιαστούν. Πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες και να δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή», πρόσθεσε, και συνέχισε:

«Βέβαια, για εμάς παραμένει επικίνδυνος ο εφησυχασμός της κυβέρνησης να παρουσιάζει ότι με τα εμβόλια και τα self tests ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, και να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Είναι επιβεβλημένο να δημιουργούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα, όμως η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να προσλάβει προσωπικό σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα. Ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πάει με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο πραγματικά είναι εξαντλημένο, και φυσικά αυτό επιτείνει τη μετατροπή και των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αποκλειστικά σε μίας νόσου.

Και, βέβαια, αφού δεν κάνετε όλα αυτά, δίνετε για ακόμα μια φορά και τους εμβολιασμούς στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία έχουν θησαυρίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ασυλία στα μέλη των επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας

Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα πρόβλεψη (άρθρο 4) σε σχέση με την ευθύνη των μελών της Εθνικής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τροπολογία, τα μέλη των Επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιτροπών». Πρόκειται για διάταξη που ουσιαστικά παρέχει ασυλία στα μέλη των Επιτροπών. Το ΚΚΕ, που ψήφισε «παρών», εστιάζει στο ότι οι επιστήμονες δεν πρέπει να διώκονται για την ψήφο και τη γνώμη τους, αφού κάτι τέτοιο είναι σκοταδιστικό, και σωστά πουθενά δεν συμβαίνει. Αλλωστε και οι βουλευτές δεν πρέπει να διώκονται για την ψήφο ή τη γνώμη τους. Την ευθύνη άλλωστε για κάθε σχετική απόφαση για τη διαχείριση της πανδημίας έχει η κυβέρνηση, που όπως έχει επισημάνει το ΚΚΕ - και αποδείχθηκε πρόσφατα - εργαλειοποιεί τη γνώμη των επιστημόνων, προσαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Σκόπελοι» στην εμβολιαστική διαδικασία

Τα πολλαπλά εμπόδια στην εμβολιαστική διαδικασία, η οποία παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «πανάκεια» μαζί με τα self tests, δεν έχουν τελειωμό. Ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας αυτές τις μέρες είναι δυσεύρετο ένα ραντεβού μέσω της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 55 - 59, για την οποία άνοιξε προχτές το σύστημα. Είναι προφανές ότι η αδυναμία εύρεσης ραντεβού έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που δείχνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει «νέες γραμμές εμβολιασμού» για ηλικιακές και ευπαθείς ομάδες, όμως είναι «κενό γράμμα» αν δεν υπάρχουν εμβόλια. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία από ηλικιωμένη που πήγε χτες να εμβολιαστεί σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα και το προσωπικό αρνήθηκε να την εμβολιάσει, επειδή διαπίστωσε ότι έχει κάποιας μορφής αλλεργία. Της συνέστησαν να ξανακλείσει ραντεβού σε νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό ακόμα. Η σμπαραλιασμένη ΠΦΥ λοιπόν βάζει τη «σφραγίδα» της στην εμβολιαστική διαδικασία, πολλαπλασιάζοντας τα εμπόδια για ασφαλή και έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας έκανε χτες σημαία την «ολοκλήρωση των εμβολιασμών σε νησιά κάτω από 1.000 κατοίκους», με τον υπουργό να κάνει σχετικές δηλώσεις από την Ηρακλειά. Και ενώ τα μικρά νησιά θα παραμείνουν στο έλεος της ανυπαρξίας σύγχρονων δημόσιων δομών Υγείας, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει σαν επίτευγμα τον εμβολιασμό του πληθυσμού, κρύβοντας την ένδεια σε γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές και σωστικά μέσα.

Στο μεταξύ ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς για την έναρξη των εμβολιασμών σε νησιά με πάνω από 10.000 κατοίκους, απάντησε ότι θα υπάρξει «επιτάχυνση τις επόμενες μέρες» και, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δήλωσε: «Είμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας γι' αυτό, μαζεύοντας λίστες από τις δημοτικές αρχές»...

Χαρακτηριστικά, στη Ρόδο, με 120.000 μόνιμο πληθυσμό, έχουν εμβολιαστεί μόλις 13.000 με μία δόση, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, τις τελευταίες μέρες η πλατφόρμα έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο ενός νησιού στενάζει από τις ελλείψεις. Τις τελευταίες βδομάδες παραιτήθηκε η μία από τους 3 αναισθησιολόγους - αντί για 10 μόνιμους που προβλέπει το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα - με αποτέλεσμα εδώ και 15 μέρες να έχουν κλείσει τα τακτικά χειρουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ