Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε νέες περιπέτειες όπου Γης για τα σχέδια της αστικής τάξης

Διεργασίες για την αποστολή μάχιμου τμήματος στο Μάλι και «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο Μάλι της Αφρικής σε υποστήριξη ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών αποστολών.

Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετείχε σε υπουργική τηλεδιάσκεψη για την «Τask Force Takuba» που οργανώθηκε υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly). Συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας από κράτη - μέλη της ΕΕ, Νορβηγία, Σερβία και Ουκρανία καθώς και αξιωματούχοι από Μάλι και Νίγηρα. Συζητήθηκαν συμπεράσματα ετήσιας περιόδου, αφότου συστάθηκε η «Takuba» καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Εκφράστηκε επίσης «η υποστήριξη των συμμετεχόντων προς τις χώρες της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή».

Θυμίζουμε, Μάρτη 2020, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλι, Νίγηρας, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία εξέδωσαν πολιτική δήλωση, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη δημιουργία αυτής της ειδικής ομάδας, που θα επιχειρεί ενσωματωμένη στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης «Barkhane» (την ξεκίνησαν οι Γάλλοι το 2014, επισήμως κατά ισλαμιστικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ - Υποσαχάρια Αφρική). Ηδη, στο πλαίσιο της «Takuba» επιχειρούν εκεί Γάλλοι και Εσθονοί, ενώ στον προγραμματισμό τους είναι να φτάσουν αυτό το διάστημα και Σουηδοί στρατιώτες, πάντα επίλεκτα τμήματα.

Πρόθεση της κυβέρνησης, και δέσμευση που έχει αναληφθεί απέναντι στους Γάλλους, είναι να στείλει στο πλαίσιο της «Takuba» Ελληνες αλεξιπτωτιστές. Επίσης, φέρεται να έχει δεχτεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή αποστολή στο Μάλι «EUTM Mali», (όπου υπηρετούν ήδη δύο στελέχη από την Ελλάδα), στέλνοντας και εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων. Επίσης, «τρέχει» και η ευρωενωσιακή αποστολή «EUCAP Sahel Mali», με στόχο την εκπαίδευση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην παρέμβασή του την Τρίτη ο υπουργός, επισήμως, για άλλη μια φορά «ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της "Takuba" για την σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ». Υπογράμμισε επίσης ότι «η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη», όλα τα προσχήματα δηλαδή με τα οποία ξετυλίγονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών και άλλων πηγών.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη, πρόσφατα, λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη «υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή» καθώς επίσης ότι «εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής».

Πρόσφατα, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στη Ζώνη του Σαχέλ, χαρακτηρίζοντάς την «περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» κι έλεγε ότι «η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή» και πως «το κατά πόσο θ' αποφασισθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα σε κάποια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή, γιατί γι' αυτό μιλάμε, αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως θα εξεταστεί». Αλλωστε, όπως επιβεβαίωναν στον «Ριζοσπάστη» αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ, έχει γίνει η σχετική προεργασία αποστολής τμήματος Ελλήνων αλεξιπτωτιστών και το μόνο που μένει είναι η τελική απόφαση του ΥΠΕΞ.

Φέρνουν και τη συμφωνία με Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, τις τελευταίες «πινελιές» για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία φέρονται να βάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, προκειμένου να υπογράψουν εκεί τη Συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας», κομμάτι της οποίας αφορά στην αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν.

Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το υπουργείο Εξωτερικών, η διμερής αυτή συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του ακριβώς για τις τελευταίες διμερείς συνεννοήσεις, αν και επισήμως δίνουν ότι «στο επίκεντρο» βρέθηκαν «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας»...

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις «κουμπώνουν» ακριβώς πάνω σε σχέδια των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών για την παράθεση δυνάμεών τους κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε στρατηγικές ζώνες.

Διόλου τυχαία, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Wall Street Journal» και το «USNI», αναφέρουν ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απέσυρε ήδη τουλάχιστον τρεις τέτοιες συστοιχίες από την περιοχή του Κόλπου (τις ανέπτυξε εκεί το 2019), μία συγκεκριμένα από την αεροπορική βάση «Prince Sultan» στην πόλη Al Kharj στη Σαουδική Αραβία, «ως κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να κατευθύνει περισσότερες δυνάμεις στον Ειρηνικό», κόντρα στην Κίνα, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Το κενό που ανοίγει πίσω, καλούνται να καλύψουν συστοιχίες όπως η ελληνική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ