Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στις 16 Μάρτη συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι»

Από τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών στην Τουρκία
Από τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών στην Τουρκία
Την επόμενη Τρίτη, 16 Μάρτη, θα γίνει στην Αθήνα ο επόμενος, 62ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, καθώς η τουρκική πλευρά απάντησε στη σχετική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσουν τη διαδικασία, στο επίκεντρο της οποίας είναι η αναζήτηση «διευθετήσεων» με σκοπό να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος, 61ος γύρος έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Γενάρη, επανεκκινώντας μια διαδικασία που ξεκινώντας το 2002 διακόπηκε το 2016. Θυμίζουμε, ακόμα, πως εδώ και βδομάδες η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει ημερομηνίες προς την Τουρκία για τη συνάντηση στην Αθήνα (μεταξύ 3 και 6 Μάρτη), ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είχε απαντήσει, προτιμώντας να θυμίσει «επί του πεδίου» με κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τις διεκδικήσεις της που είχε παρουσιάσει προηγουμένως και στο «τραπέζι» του παζαριού.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τετάρτη 17 Μάρτη θα γίνουν στην Αθήνα και «πολιτικές διαβουλεύσεις», μεταξύ του υπηρεσιακού γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Σ. Ονάλ.

Ταυτόχρονα, παρότι από την ελληνική κυβέρνηση τηρείται σιγή ιχθύος επί του θέματος, πηγές από την Τουρκία και τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι σχεδόν κάθε βδομάδα συναντώνται στην έδρα του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα οι μόνιμοι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε συμμαχικό πνεύμα», όπως τον παρουσιάζουν οι ΝΑΤΟικοί.

Μια διαδικασία, εξάλλου, που η τουρκική ηγεσία παρουσιάζει και ως συνέχεια των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το τρίπτυχο (διερευνητικές, πολιτικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις στο ΝΑΤΟ) επιβεβαιώνει ότι οι συνεννοήσεις «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα, σε αναζήτηση «διευθετήσεων».

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει, σε αυτό το παζάρι, μέσα από διάφορους διαύλους, μηνύματα ότι ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Μάρτη, οπότε και πρόκειται να συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και αργότερα, διατίθεται να στηρίξει τα αιτήματα της Αγκυρας στη διαδικασία της λεγόμενης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες.

«Πλατφόρμα συζήτησης» το ΝΑΤΟ

«Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Μπορεί κανείς απλά να κοιτάξει το χάρτη και να διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική». Αυτά ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (με έδρα την Καλιφόρνια), με θέμα τις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας για τα επόμενα χρόνια και την προσπάθεια να προσαρμοστεί στις τρέχουσες συγκυρίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα φυσικά τη Ρωσία και την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει η Τουρκία να βγει από το ΝΑΤΟ εξαιτίας της σχέσης που αναπτύσσει με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες, σημειώνοντας: «Αλλά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες, τουλάχιστον το ΝΑΤΟ αποτελεί πλατφόρμα συζήτησης αυτών των διαφορών και διαφωνιών μεταξύ των συμμάχων».

Επίμονα παζάρια για «νέες λύσεις»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, συνέχισε χτες το νέο γύρο επαφών της στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, καθώς εντείνονται τα παζάρια ενόψει της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που οργανώνει ο Οργανισμός στα τέλη Απρίλη.

Τις επόμενες μέρες η Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της και με τη βρετανική πλευρά, πιθανώς και την τουρκική, αφού πρόκειται για τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις». Σημειωτέον, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, σε συναντήσεις του με τουρκοκυπριακά κόμματα είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του θα συνεισφέρει στην άτυπη πενταμερή με νέες ιδέες για να εξευρεθεί κοινό έδαφος, που θα μπορέσει να προετοιμάσει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα.

Για νέες ιδέες έκανε λόγο και ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Εργκούν Ολγκιούν, που είπε ότι χρειάζονται «νέες και δημιουργικές ιδέες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό». Ιδέες - συνέχισε - όχι στις βάσεις διαπραγματεύσεων τόσων χρόνων που ήταν αποτυχημένες. Είπε ακόμα ότι στη βάση της «ισοδυναμίας των δύο πλευρών» μπορεί να έρθει η επιθυμητή σταθερότητα και συνεργασία.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γ. Κούμπις. Τη Δευτέρα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη χώρα, όπου η ελληνική αστική τάξη θέλει να συμμετάσχει στο πλιάτσικο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ