Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με τους κλινικάρχες, εκκλήσεις και σε ιδιώτες γιατρούς

Μετά τα παρακάλια για ενοικίαση ιδιωτικών κλινικών και αποζημίωση των κλινικαρχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναπαράγοντας την προπαγάνδα του δεύτερου κύματος, που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών στη Βόρεια Ελλάδα, χτες η κυβέρνηση επιδόθηκε σε εκκλήσεις και προς τους ιδιώτες γιατρούς, για συμμετοχή στο ΕΣΥ, πάντα με το αζημίωτο. Στα κίνητρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται αμοιβή 2.000 ευρώ το μήνα, αφορολόγητη και ακατάσχετη που δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη αμοιβής για συμμετοχή τους σε εφημερίες.

«Να μπορέσουν να ικανοποιηθούν με ένα σεβαστό ποσό, να διατηρούν και το ιατρείο τους, να είναι στην επιλογή πόσες μέρες μπορούν να συνεισφέρουν», είπε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Για έναν... «ευέλικτο τρόπο που ένας συνάδελφος μπορεί να προσφέρει ανάλογα με το χρόνο που έχει», έκανε λόγο ως προς την έκκληση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Ενα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, σαν να γεμίζει σε μια εφημερία», ομολόγησε ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας και με τη διαπίστωση αυτή ότι οι 200 κλίνες στο «Λητώ» και το «Ιατρικό Κέντρο» που μπαίνουν σήμερα σε εφημερία και μισθώνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οπως φαίνεται, οι δομές αυτές θα λειτουργούν ως πάρκινγκ ασθενών, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και κάτω από το όριο ασφαλείας.

Οσο για τις ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου, ιδιαίτερα στο μαιευτήριο «Λητώ», όπου δεν υπάρχει Πνευμονολογική κλινική (!), ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τις «εγγυήσεις» των ομίλων για μετακίνηση εργαζομένων από άλλες κλινικές τους. Με λίγα λόγια, ενώ υπάρχουν αυτές οι αναγκαίες υποδομές αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών να αποφασίζουν με κριτήριο αν τους συμφέρει ή όχι να τις μισθώσουν και πότε. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «ξεπλένει» τον ιδιωτικό τομέα επειδή διαθέτει με το αζημίωτο το περίσσευμά του, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα επίπεδο κερδοφορίας. Θυμίζουμε άλλωστε τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι κρεβάτια στα «φιλέτα» - κλινικές «καπαρώνονται» από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

Στο μεταξύ, προκλητικά, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε ως θετική πείρα όσα έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για βδομάδες υγειονομικοί και ασθενείς ήταν αντιμέτωποι με μια τραγωδία, ενώ η «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» αποδείχθηκε ένα ακόμα ανέκδοτο (βλ. την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ στο διπλανό θέμα). Ανακοίνωσε επίσης «συνεργασία», με το αζημίωτο πάλι, με το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» για 50 κλίνες για όσους χρειάζονται αποθεραπεία. Να σημειωθεί ότι μόνο από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.445 ασθενείς, ενώ τα εξιτήρια κυμαίνονται στα 900 κατά μέσο όρο το μήνα, εκ των οποίων σημαντικό τμήμα χρειάζεται αποκατάσταση. Στην Αττική είναι τουλάχιστον 10.000 τα ιδιωτικά κρεβάτια αποκατάστασης και η κυβέρνηση, που «βάζει πάνω απ' όλα την υγεία του πολίτη», νοικιάζει τα ...50!

Για τον εμβολιασμό

Πετώντας και πάλι την μπάλα στον εμβολιασμό, που πάει «μπουσουλώντας» με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς αρνείται ακόμη και τώρα να προμηθευτεί όλα τα ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλλε την αλλαγή των κριτηρίων «προτεραιοποίησης», ξεχωρίζοντας τον κλάδο του Τουρισμού, με το βλέμμα στη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων του κλάδου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε «το άνοιγμα της πλατφόρμας τις επόμενες 10 μέρες» των ραντεβού της ομάδας Α πολύ αυξημένου κινδύνου και «θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου» οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69. Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις της «Pfizer» τον Απρίλη αναμένονται 1.071.000 κι επιπλέον 90.000 από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε η ΕΕ για όλη την Ευρώπη το Μάρτη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org