Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία με τραγικά αποτελέσματα

Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς και προειδοποιήσεις για χειροτέρευση της κατάστασης με ευθύνη της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Μόνο χτες έγιναν 443 νέες εισαγωγές για Covid στα νοσοκομεία της χώρας (οι 183 στην Αττική), ενώ την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν συνολικά τις 2.572, με τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, με το βασικότερο στην παρούσα φάση την άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, του προσωπικού, εξοπλισμού και των κλινών τους, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χωρίς παζάρια, δωράκια και αμοιβές στους κλινικάρχες.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να βγάζουν κραυγή αγωνίας για όσα αντιμετωπίζουν.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στο «Αττικόν», κατά τη διάρκεια της τελευταίας εφημερίας το νοσοκομείο είχε 600 προσελεύσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 350 περιστατικά απευθύνθηκαν για ασθένειες πλην του κορονοϊού. Ωστόσο, με απόφαση της κυβέρνησης η ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική, αγγειοχειρουργική, ΩΡΛ - Δερματολογική, παθολογικές κλινικές, η μονάδα Λοιμώξεων και η βραχείας νοσηλείας έχουν μετατραπεί σε Covid, με πληρότητα που ξεπερνά το 100%. Μια ολόκληρη πνευμονολογική κλινική είναι σε καραντίνα και στις υπόλοιπες 4 υπάρχουν θάλαμοι με ασθενείς σε καραντίνα και 10 ράντζα απέξω. Τις τελευταίες 10 μέρες μεγάλη διασπορά σε ασθενείς και προσωπικό διαπιστώνεται και σε μια από τις παθολογικές, όπου σχεδόν το 90% του προσωπικού νοσεί και το «μέτρο» που πάρθηκε είναι: «Επειδή είχε πολλά θετικά περιστατικά μετατράπηκε κι αυτή σε covid»! Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην Καρδιοχειρουργική προχτές το βράδυ.


Παρά τις μετατροπές, λόγω της έλλειψης κρεβατιών Covid, τα θετικά περιστατικά καθυστερούν πάρα πολύ, μπορεί και ένα 24ωρο, να μεταφερθούν σε κλινική, αυξάνοντας τον κίνδυνο παραπέρα διασποράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και διασωληνωμένος Covid ασθενής παρέμεινε σε κοινό θάλαμο 12 ώρες, ενώ διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους υπάρχουν σε όλο το νοσοκομείο.

-- Την ίδια ώρα, στο «Σισμανόγλειο», οι γιατροί πραγματοποίησαν μια από μαζικότερες ΓΣ, όπου στο πλευρό τους παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας την αντίθεση στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου μέχρι τα τέλη Απρίλη. Αλλη μια απόφαση της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς υγειονομική κάλυψη την Ανατολική Αττική και τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει συγχωνευτεί με το «Σισμανόγλειο», έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Παρεμβαίνοντας στη ΓΣ ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, πρότεινε να απαιτήσουν οι εργαζόμενου την αναστολή του μέτρου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες στο νοσοκομείο. Οι γιατροί άλλωστε σημειώνουν ότι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας για ασθενείς και προσωπικό, όπως η πλήρης ενημέρωση που ακόμη δεν έχει γίνει, η πρόσληψη δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών που δεν έχει γίνει, η ενίσχυση του νοσοκομείου με ειδικευόμενους που δεν έχει γίνει κ.λπ. Η συνέλευση στήριξε ομόφωνα αυτή τη θέση και στη συνέχεια έγινε παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ στη διοίκηση του νοσοκομείου, που απέρριψε το αίτημα επιμένοντας στην πλήρη εφαρμογή της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης. Μιας απόφασης, που - εκτός των άλλων - στερεί και την εκπαίδευση από τους ειδικευόμενους και δεν παίρνει κανένα μέτρο προετοιμασίας για τη μετατροπή των 325 κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

-- Σύμφωνα με πληροφορίες, στον «Ευαγγελισμό», που είχε γενική εφημερία, μέχρι τις 6.30 το πρωί είχαν εισαχθεί 61 ασθενείς θετικοί, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid έφτασε τους 203, αριθμός ρεκόρ, και η πληρότητα το 100%. Ασθενείς για νοσηλεία παρέμεναν στα ΤΕΠ για ώρες περιμένοντας να βρεθεί κλίνη, ενώ οι ΜΕΘ Covid είχαν πληρότητα 100%. Την ίδια ώρα, πάνω από 50 εργαζόμενοι είναι σε άδεια, επειδή είναι θετικοί στον κορονοϊό, και ακόμη 15 επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσματα.

-- Στο «Γεννηματάς» 10 ασθενείς με Covid είναι διασωληνωμένοι και νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 ήταν ήδη ένα 24ωρο εκτός ΜΕΘ. Εχουν κλείσει μια σειρά κλινικές, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου που αφορά σε non-Covid περιστατικά, ενώ έχουν περισταλεί χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία.

Εντείνεται η πίεση και στη Θεσσαλονίκη

Εντείνεται, μέρα με τη μέρα, η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των εισαγωγών αλλά και των διασωληνώσεων. Σταδιακά γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες νοσηλείας.

Ενδεικτικά, π.χ. στο ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτες οι 18 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο «Παπανικολάου» έχουν γεμίσει οι 18 από τις 25, αν και τον Νοέμβρη είχε φτάσει να λειτουργεί περίπου 40, μετατρέποντας σε ΜΕΘ χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης κ.λπ. Στον «Αγιο Δημήτριο» φαίνεται να έχουν γεμίσει οι κλινικές Covid, ενώ στο «Παπαγεωργίου» έχουν ήδη γεμίσει οι τρεις κλινικές (90 νοσηλευόμενοι) αν και είχε φτάσει να λειτουργεί μέχρι 8 κλινικές νοσηλεύοντας 240 ασθενείς.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να πάρει έστω και τώρα μέτρα ώστε να μη γίνει και στην Αττική ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου και τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν. Να μην ακολουθήσει μια συνταγή που «αποδεδειγμένα, είχε ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς με ή χωρίς Covid».

Στραπατσάροντας τα επιχειρήματα εφησυχασμού του υπουργού Υγείας, ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι έκανε και στη Θεσσαλονίκη, θυμίζει ότι εκεί αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, «προχώρησε σε καθυστερημένη "επίταξη" (με το αζημίωτο)μόνο δύο κλινικών, που μάλιστα στη μία εξ αυτών δεν υπήρχε ούτε καν το στοιχειώδες προσωπικό και ο εξοπλισμός και χρειάστηκε να μεταφερθεί πολύτιμο προσωπικό από νοσοκομεία του ΕΣΥ για να λειτουργήσει, ενώ τελικά δεν νοσήλευσε ούτε ένα περιστατικό covid. (...) Την ίδια ώρα, στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης συνέχιζαν να λειτουργούν χωρίς να εντάσσονται στον κρατικό σχεδιασμό πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1000 απλές κλίνες. Ετσι, για άλλη μια φορά, εξασφάλισαν "πελατεία" στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς εκεί αναγκαστικά απευθυνόταν όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα και έβρισκε την πόρτα των νοσοκομείων ερμητικά κλειστή».

Ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετατρέπεται σε «μίας νόσου»

Την αντίδρασή της στην εκ νέου μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε νοσηλευτήριο αποκλειστικώς Covid-19, με απαξίωση κάθε άλλης δραστηριότητας και της επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας των Τομέων του, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, σημειώνοντας μάλιστα ότι το μέτρο αυτό είχε απορριφθεί μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις που έγιναν τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη. Τονίζει ότι «το υβριδικό σχήμα λειτουργίας εκτός των κινδύνων που επιφυλάσσει, εκτός της πυροδότησης της παράλληλης "πανδημίας" της λοιπής νοσηρότητας, ενισχύει και τροφοδοτεί ανελλιπώς την απαράδεκτη και αήθη κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης. Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα υποστελεχωμένο ΓΝΛ, που εκτός των άλλων είναι και επιφορτισμένο να φέρει εις πέρας εκ των ενόντων χωρίς ενίσχυση και το απαιτητικό πρόγραμμα εμβολιασμών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ