Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Κινητοποιήσεις στις 18 και 30 Μάρτη

Για τη στήριξη του εισοδήματός τους και μέτρα προστασίας

Πολύμορφες δράσεις διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Δικηγόρων, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αστική πολιτική, με αφορμή το νέο επίδομα πτωχοκομείου, 400 ευρώ, της κυβέρνησης. Παράλληλα, διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, διοργανώνουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη 30 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής δράσης από όλους τους χώρους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Η Κατερίνα Γεράκη από την Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ειδικά απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες όχι μόνο αρνείται τη στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά από το πρώτο κύμα της πανδημίας εμπαίζει τον κλάδο με τα επιδόματα πτωχοκομείου, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Τα αιτήματα των εργαζομένων ανέπτυξε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών - Τεχνικών. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ κ.ά. Παράλληλα ο Η. Τσιμπουκάκης κατήγγειλε την πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, που θέλει να κάνει επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου με «ξένα κόλλυβα»: Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των εισφορών των εργαζομένων, που προοριζόταν για τους ανέργους του κλάδου, για να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας που δεν έλαβαν ποτέ...

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν στηρίζει τα εισοδήματα του κλάδου αλλά και δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο δικαστικού υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο Πειραιά, γεγονός που επιβεβαίωσε τους σοβαρούς κινδύνους από την έλλειψη μέτρων προστασίας στις δικαστικές υπηρεσίες. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που θυσιάζει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα και μεταθέτει προκλητικά την κρατική στην ατομική ευθύνη, ενώ κλιμακώνει την καταστολή σε βάρος εργαζομένων και νεολαίας.

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το επίδομα των 400 ευρώ είναι ψίχουλα που δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε οι βασικές επαγγελματικές ανάγκες, αλλά ούτε και οι βιοποριστικές οικογενειακές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων.

Ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στον χώρο, με την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, η αναστολή συμβάσεων στις δικηγορικές εταιρείες και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ