Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Μεγαλώνει η ανασφάλεια των σεισμόπληκτων

Eurokinissi

Τραγική και ταυτόχρονα εξοργιστική παραμένει η κατάσταση στις περιοχές που έπληξαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο νομό Λάρισας την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ συνεχίζονται δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις.

Ο αριθμός των σπιτιών που πρέπει να επισκευαστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, προσεγγίζει τα 1.500. Αυτό πιστοποιείται από τις καταγραφές και αυτοψίες που πραγματοποιούν τα συνεργεία μηχανικών του υπουργείου και της Τοπικής Διοίκησης.

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για να ξαναχτιστούν ή να επιδιορθωθούν τα σπίτια, προκειμένου να είναι ασφαλή και ποιοτικά. Λεφτά που βέβαια δεν πρόκειται να καλύψουν οι μικρές αποζημιώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά που θα χρειαστεί να βάλουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι βιοπαλαιστές που έπαθαν ζημιά, που ρίχνονται στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών. Ακόμα, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως ενώ τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, στον δευτεροβάθμιο έλεγχο θα κριθούν κατοικήσιμα και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Συνολικά, οι σεισμόπληκτοι φοβούνται πως θα είναι για χρόνια σε κοντέινερ και σε κατάσταση χρεοκοπίας, με δεδομένα τα «αντανακλαστικά» του αστικού κράτους όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με την ταχύτητα που δείχνει και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τα «σπουδαία» για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Ταυτόχρονα, παραμένει το πρόβλημα των εκατοντάδων ανθρώπων που συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές, αφού οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα δεν φτάνουν για όλους. Μέχρι χτες είχαν έρθει 50 οικίσκοι και 50 τροχόσπιτα σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας, για να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών. Πέρα από τους οργανωμένους καταυλισμούς, δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί μέσα σε αυλές σπιτιών, που οι κάτοικοι δεν θέλουν να αφήσουν μόνα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρά είναι τα προβλήματα διαβίωσης, αφού σε πολλούς τέτοιους χώρους δεν είναι εξασφαλισμένες οι συνθήκες υγιεινής, η ύδρευση, η θέρμανση. Η επιδείνωση του καιρού που αναμένεται αύριο, προβληματίζει όλο αυτό τον κόσμο, που δεν ξέρει πώς θα προστατευτεί, πώς θα εγκατασταθεί σε ασφαλείς και λειτουργικούς χώρους.

Μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση, με οργή και αγανάκτηση πλημμυρίζουν τον λαό της περιοχής οι ρυθμοί «χελώνας» στον απαραίτητο έλεγχο των ζημιών στα σχολεία, ιδιαίτερα του δήμου Λάρισας, που παραμένουν κλειστά εδώ και 9 μέρες, με δεδομένο και το γεγονός ότι παραπάνω από τα μισά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους που χτυπήθηκαν από το σεισμό, και διεκδικεί να προχωρήσει ενδελεχής έλεγχος των σχολείων, και όχι μόνο εποπτικοί έλεγχοι. Για όσα σχολεία είναι πολύ παλιά και δεν πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προϋποθέσεις, να δρομολογηθεί το χτίσιμο νέων σχολείων.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, συνεχίζεται καθημερινά η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς Τυρνάβου - Ελασσόνας και Τρικάλων από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Την Τρίτη αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, του Συλλόγου Γυναικών και της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών παρέδωσε σε σεισμοπαθείς της Ελασσόνας τα πρώτα πράγματα που μαζεύτηκαν. «Είμαστε εδώ δίπλα σας και στην προσπάθειά σας να διεκδικήσετε πραγματικά τη γρήγορη αποκατάσταση και την επάνοδο στη ζωή σας», τόνισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, ενώ δεσμεύτηκε πως οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν. Μάλιστα, σχετική δράση ετοιμάζει το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της διήμερης πανελλαδικής δράσης στις 13 και 14 Μάρτη, με σύνθημα #artattack.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ