Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αγκυρα η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, συνεχίζοντας τον νέο γύρο επαφών της. Στο πλαίσιο προετοιμασιών για πιθανή νέα πενταμερή Διάσκεψη, η Λουτ συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό δεν μπορεί να συνεχιστεί με τη συζήτηση μιας «ομοσπονδιακής λύσης» για το νησί.

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε και στην ίδια την Λουτ τη θέση που Αγκυρα και ψευδοκράτος θέτουν όλο και πιο ανοιχτά τον τελευταίο καιρό, ότι δηλαδή αυτό που χρειάζεται είναι μια «λύση δύο κρατών» που θα βασίζεται στην «κυρίαρχη ισότητα» των δύο πλευρών και «στις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί». Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται να βρεθεί κοινό έδαφος για να ξεκινήσει νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι η Λουτ έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές σε Λευκωσία, Κατεχόμενα και Αθήνα. Από το φθινόπωρο και ειδικά μετά τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος, πυκνώνουν ξανά οι αναλύσεις αστικών επιτελείων για παλιές και νέες διχοτομικές λύσεις για την Κύπρο, επανέρχονται προτάσεις π.χ. για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» κ.λπ., στο φόντο και των σχεδιασμών για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org