Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΓΓ ΝΑΤΟ
«Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία», στο βωμό της «ΝΑΤΟικής συνοχής» τα κυριαρχικά δικαιώματα

Ξανά εκτεθειμένοι βρέθηκαν χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντισμού, μετά και τις νέες δηλώσεις των ανώτατων αξιωματούχων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με την Τουρκία, που επιβεβαίωσαν ότι η προσπάθεια διατήρησης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο δίνει «αέρα» στα πανιά της επιθετικότητάς της. Δείχνοντας κι έτσι την «αξία» των διαβεβαιώσεων ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης διασφαλίζει τάχα την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τον τόνο έδωσε, από το πρωί ακόμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, που σε διαδικτυακή εκδήλωση, ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε μεν ότι «έχουμε διαφορές με την Τουρκία» (π.χ. «S-400»), αλλά έκανε σαφές ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν ισχυρά συμφέροντα να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη λυκοσυμμαχία.

«Η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας η παραμονή στην Βορειατλαντική Συμμαχία, σε ένα παζάρι όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Χαρακτήρισε, εξάλλου, θετικό παράδειγμα το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ λειτούργησε ως «όχημα αποτροπής για αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο και τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό, (και) είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

«Πλατφόρμα» κινδύνων το ΝΑΤΟ

Παίρνοντας τη σκυτάλη, χτες το απόγευμα, ερωτηθείς σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αν η Τουρκία είναι «αξιόπιστος σύμμαχος», απάντησε ότι ναι μεν «υπάρχουν διαφορές και ανησυχίες», π.χ. για τους «S-400» ή την «κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο» («στρογγυλεύοντας» τη συνεχή αμφισβήτηση από την Αγκυρα ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων), επανέλαβε ωστόσο ότι «γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα, για να συζητούμε και να διαβουλευόμαστε πάνω σε αυτά τα ζητήματα και τις διαφορές μας, και να προχωράμε μπροστά. Να μειώνουμε τις εντάσεις ή και να βρίσκουμε λύσεις. Και είδαμε (...) ότι μπορέσαμε να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση», παραπέμποντας στις συμφωνίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων για εγκαθίδρυση μιας «κόκκινης» γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων επιχειρήσεων των δύο χωρών, ή τις «συζητήσεις» για «μείωση της έντασης» στην Ανατ. Μεσόγειο, μια διαδικασία που, όπως επανέλαβε, «άνοιξε το δρόμο για τις διερευνητικές» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

«Εχουμε ευθύνη όλοι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», συνέχισε, στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων», σπεύδοντας να χαρακτηρίσει και εκείνος με τη σειρά του την Τουρκία «σημαντικό εταίρο», καθώς, όπως θύμισε, συνορεύει με Συρία και Ιράκ, συμμετέχει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» κ.λπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, παρουσίασε, σε δηλώσεις του, το ΝΑΤΟ ως μια «συμμαχία χωρών» που... «βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ότι «συμπεριφορές οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της», παρουσιάζοντας δηλαδή το φαρμάκι ως φάρμακο. Στο περιθώριο της Συνόδου είχε και σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον Αρμιν Λάσετ, πρόεδρο του CDU, ο οποίος, θεωρείται ότι «συνομιλεί» απευθείας με την Αγκυρα για την ανανέωση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό.

Με συμμετοχή Μπάιντεν η Σύνοδος της ΕΕ

Σε τηλεδιάσκεψη συνήλθε χτες και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πέμπτη και Παρασκευή, στην ατζέντα του οποίου είναι και τα «ευρωτουρκικά», με τις κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν «παραπονούμενες» χτες βράδυ ότι στο Προσχέδιο Συμπερασμάτων που τους δόθηκε, οι διατυπώσεις έχουν αμβλυνθεί υπέρ των τουρκικών θέσεων, ακόμα και σε σχέση με την έκθεση Μπορέλ που ούτως ή άλλως έχει «εύγλωττες» αποσιωπήσεις για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στη Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, ενόψει της Συνόδου, χτες βράδυ τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε η έκθεση που θα εξεταστεί για την Τουρκία να έχει «θετική και αντικειμενική οπτική», αλλά και «να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποτελεσματικό τρόπο».

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Δευτέρας, τετ - α - τετ του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Αγκυρα θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τη θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ενωσης.

Πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου υποδέχτηκε στην Αγκυρα την ειδική σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει της 5μερούς για το Κυπριακό τον Απρίλη. «Μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση προς όφελος όλων των μερών στην Κύπρο είναι η συνεργασία που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, το παζάρι με την Τουρκία αξιοποιεί και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε ξανά, αυτή τη φορά με φυλάκιση 3,5 ετών, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού HDP. Η νέα απόφαση έκρινε τον Ντεμιρτάς ένοχο για «προσβολή» κατά του Ερντογάν, και ήρθε λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση σχεδίων για την πλήρη απαγόρευση του HDP - τα οποία επέκριναν Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες κ.λπ. - ενώ ο συνήγορος του Ντεμιρτάς δήλωσε πως το τουρκικό δικαστήριο αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσφατα ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η τουρκική αστυνομία προέβη χτες σε 150 ακόμα συλλήψεις στρατιωτικών που κατηγορούνται για επαφές με την οργάνωση «Χιζμέτ» του Φετ. Γκιουλέν, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε νέα βουτιά - ρεκόρ, μετά την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στην Κεντρική Τράπεζα, με φόντο τη σοβαρή ύφεση στην οποία βυθίζεται και η τουρκική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανυπομονούν να «τρέξουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά(2023-06-21 00:00:00.0)
Νέες «παραινέσεις» για αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε έναν συμβιβασμό(2022-07-19 00:00:00.0)
Στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - Τουρκίας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου(2020-09-17 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις αλλά και εκκλήσεις για συμβιβασμό(2019-06-12 00:00:00.0)
Η κλιμάκωση του πολέμου αλληλεπιδρά με διάφορες διεργασίες(2016-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ