Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Απλώνει την κόντρα με Ρωσία και Κίνα σε ολόκληρο τον πλανήτη

Copyright 2021 The Associated

«Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης μέρας της Συνόδου, χτες στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δίνοντας το στίγμα κλιμάκωσης των πολεμικών ετοιμασιών του ευρωατλαντικού άξονα, όσο οξύνεται η κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα και κύρια Κίνα και Ρωσία, σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, έως τον Ινδικό και τον Ειρηνικό.

Χαρακτηριστικά, η Σύνοδος, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, υιοθέτησε Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία οι ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν «τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, με το ΝΑΤΟ στην καρδιά του». Τόνισαν τη «δέσμευσή» τους πάνω σε «κοινές αξίες», με το ΝΑΤΟ «θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας: Από κοινού επιβεβαιώνουμε την επίσημη δέσμευσή μας στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων μας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 5», περί Συλλογικής Αμυνας.

Ξεκαθαρίζουν ότι «σε απόκριση σε ένα πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, ενισχύουμε σημαντικά τις δυνατότητες αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, τη στάση και την ανθεκτικότητά μας, υποστηριζόμενοι από επτά συνεχόμενα χρόνια αυξανόμενων αμυντικών δαπανών, πιο ικανές και έτοιμες δυνάμεις, σημαντικές αναπτύξεις σε αποστολές και επιχειρήσεις και βαθύτερη τη δέσμευσή μας με εταίρους». Χαιρετίζοντας δε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ειδικά στα κράτη - μέλη της Ευρώπης, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα με τη Διακήρυξη ότι «πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα».

Κι αυτό με τις αναγκαίες προσαρμογές στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης: «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται. Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές και συστημικό ανταγωνισμό», αναφέρουν παραπέμποντας στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (που) αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», στις «διεκδικητικές και αυταρχικές δυνάμεις» που «αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες», με σαφή αιχμή απέναντι στην Κίνα.

Απέναντι σε αυτά, καταλήγουν στη Διακήρυξη ότι «η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας άμυνας, κεντρικής σημασίας για την πολιτική μας συνοχή και ουσιαστικός πυλώνας της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Προαναγγέλλουν ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις και θα καθορίσει την κατεύθυνση για το μέλλον της Συμμαχίας έως το 2030 και παραπέρα».

Σημειώνουν ότι «θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική διάσταση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης», με στόχο να κλείσουν οι «ρωγμές» στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και να γεφυρώνονται τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε σειρά θεμάτων, όπως π.χ. το θέμα που συζητήθηκε και στη Σύνοδο, χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση, με την αμερικανική αντίδραση στον «Nord Stream 2», που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση με τη Ρωσία.

Συνεχίζουν, εξάλλου, τη λεγόμενη «διαδικασία προβληματισμού», προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (Strategic Concept), το δόγμα βάσει του οποίου θα επιχειρούν τα επόμενα χρόνια. «Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ (σ.σ. κόντρα στον έλεγχο κρίσιμων πολιτικών υποδομών από αντίπαλα κέντρα), τη στρατιωτική δύναμη και την παγκόσμια θεώρηση», παρουσιάζοντας ως τέτοια τη «στενότερη σύνδεση με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς που μοιράζονται τους στόχους μας».

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του χτες το απόγευμα, έβαλε θέμα στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν στο κείμενο «ΝΑΤΟ 2030», μπούσουλας που θα τους οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία, «σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας, με μεγάλες αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων και μεγάλες προκλήσεις», «σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά διαφορετικά ζητήματα ταυτόχρονα», όπως τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου Ρωσίας και Κίνας (στέλνοντάς τους ταυτόχρονα μήνυμα ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει πυρηνική συμμαχία»), την προστασία κρίσιμων υποδομών, να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, να χτίσουν «νέες εταιρικές σχέσεις με κράτη - "ομοϊδεάτες" στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως οι Ιαπωνία, Αυστραλία και Β. Ζηλανδία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο της Κίνας».

Επέμεινε, άλλωστε, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συμπαραταχθεί με τέτοιες χώρες στην εν λόγω περιοχή, «όταν βλέπουμε τις επιθέσεις της Κίνας σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες, με την Κίνα να προσπαθεί να κάνει "μπούλινγκ" σε χώρες σε όλο τον κόσμο». Εβαλε ακόμα θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ, ακριβώς για την «αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Στην εν λόγω ανάπτυξη της δράσης του ΝΑΤΟ παγκόσμια, έβαλε και τη συζήτηση που έγινε χτες σχετικά με το «τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο στο Σαχέλ, πώς να ενισχύσουμε σχέσεις με χώρες στην Αφρική», «πώς θα συμβάλουμε στην οικοδόμηση δυνατοτήτων στη Λιβύη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο έδαφος».

Σε ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, τόνισε ότι «αυξήσαμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, αυξήσαμε συνεργασία με Γεωργία και Ουκρανία». «Και θα συνεχίσουμε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «το καλύτερο μήνυμά μας στη Ρωσία το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας στην περιοχή από το τέλος του ψυχρού πολέμου και αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς μας».

Πάνω σε αυτό, σημείωσε πως καθώς «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», επανέφερε την πρότασή του να αυξήσουν «σημαντικά» τα κονδύλια που δίνονται κεντρικά από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη αποστολών και επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι στην πράξη και κράτη - μέλη που τώρα δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους για να μετέχουν σε τέτοιες μακρόχρονες και δαπανηρές αναπτύξεις. «Αν είναι να κάνουμε περισσότερα θα χρειαστούμε περισσότερη χρηματοδότηση», όπως είπε, σημειώνοντας ότι η πρότασή του συνάντησε «ευρεία συναίνεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακονίζουν μαχαίρια» απέναντι σε Κίνα - Ρωσία(2021-02-20 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο οι ανταγωνισμοί(2020-06-18 00:00:00.0)
Με την υπογραφή της κυβέρνησης τα σχέδια κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία(2019-02-14 00:00:00.0)
Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη(2018-06-19 00:00:00.0)
Αποφάσεις για κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής έντασης(2015-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ