Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ «EISENHOWER»
Ορκοι πίστης στις ΗΠΑ και σχέδια βαθύτερης εμπλοκής

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στον κατήφορο της βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή διεμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, ναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ, και ο υποναύαρχος Σκοτ Ρόμπερτσον, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower», ενώ ξεναγήθηκε στο αεροπλανοφόρο από τον πλοίαρχο Πολ Καμπάνια.

Επισκέφτηκε μάλιστα, συμβολικά, υπόστεγο όπου φυλασσόταν ελικόπτερο MH-60R «Romeo», καθώς η κυβέρνηση - πιάνοντας το νήμα από τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ - έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση και άλλων τριών στη συνέχεια, σε άλλο ένα χρυσοφόρο για τους Αμερικανούς συμβόλαιο, που έρχεται να καλύψει ανάγκες του ΝΑΤΟ για ανθυποβρυχιακό πόλεμο στην Ανατ. Μεσόγειο, ενάντια στις κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τον Ιούλη του 2019 αποκάλυπτε έγγραφο του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, όπου τονιζόταν ότι η πώληση των ελικοπτέρων αυτών «θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ». Επίσης ότι τα ελικόπτερα αυτά «θα ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

«Κοινή δέσμευση στη Διατλαντική Συμμαχία»

Στις συζητήσεις που είχε ο Μητσοτάκης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Μαξίμου τονίστηκε «η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με κορωνίδα τη Σούδα, για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή».

Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη (σ.σ. στη Μεσόγειο) η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους. Καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις ΗΠΑ», οι οποίοι όπως είπε είναι «πρωτίστως δεσμοί αξιακοί» και «περισσότερο ισχυροί από ποτέ». Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το «πολύ θερμό μήνυμα» με το οποίο χαιρέτισε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Μήνυμα όπου ο Μπάιντεν έβαλε καθαρά το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αποδίδουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟικός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα (...) στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Εστειλε δε σήμα ότι προσβλέπει στη συνέχιση της «περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν». Επιβεβαίωση που περνά μέσα από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που ετοιμάζουν για υπογραφή τον Οκτώβρη, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα, και τις αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε από τον α' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από κοντά και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, που στις δηλώσεις του, στο πλευρό του Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική αξία της Σούδας για τους Αμερικανούς επεσήμανε ότι «η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο». Παρέπεμψε δε «στην απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν αλλά και στην προσωπική του δέσμευση να προάγουμε τη σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο ηγείται ναυτικής δύναμης κρούσης, που μεταξύ άλλων διαθέτει αμερικανικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά. Κατά την πλεύση προς Κρήτη στην ομάδα του ενσωματώθηκε η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έγιναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και νέα συμβόλαια

Λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο, το υπουργείο Αμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ τη λεγόμενη Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR), για το συνολικό κόστος ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών, τη διάθεση 2 πλοίων ως «ενδιάμεσης λύσης» και τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Στην επιστολή υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ: 4 δισ. ευρώ για τις 4 καινούργιες φρεγάτες, 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των MEKO και 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πολεμικού πλοίου «ενδιάμεσης λύσης».

Τα ποσά δεν είναι τα οριστικά, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για τα οπλικά συστήματα, την εκπαίδευση τεχνικών και πληρωμάτων, αλλά και για την πρόσβαση στην αγορά ανταλλακτικών. Στο παζάρι μπαίνει και το πού θα γίνουν οι εργασίες, με τους Αμερικανούς να δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας (της αμερικανικής ΟΝΕΧ) και του Σκαραμαγκά (τα οποία επίσης θέλουν να βάλουν στο χέρι).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο λανσάρει τις φρεγάτες «Multi-Mission Surface Combatant» (MMSC), της «Lockheed Martin», σκάφος που θα «κουμπώσει» στους σχεδιασμούς για μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για πώληση φρεγατών έχουν καταθέσει και οι Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία.

  • Στο μεταξύ, η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοβ» έδεσε στον Πειραιά μέχρι 26 του μήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται στην Αθήνα για τους εορτασμούς ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στην οικονομία, στην Ενέργεια, στον Πολιτισμό και σε άλλους τομείς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ...«μήνυμα»(2021-03-27 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2021-03-17 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η «Μέδουσα»(2020-12-08 00:00:00.0)
Κατέπλευσε άλλο ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο(2017-02-08 00:00:00.0)
Στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών(2003-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ