Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Κάλεσε σε «αναζωογόνηση» του ΝΑΤΟ απέναντι στις «κοινές προκλήσεις»

Ενώ απηύθυνε νέες «προειδοποιήσεις» για τον ρωσογερμανικό αγωγό «Nord Stream 2»

Τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του, «ήρθαμε να επιβεβαιώσουμε στους συμμάχους μας», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. Στην πρώτη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ, χαρακτηριστική για τις εντεινόμενες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας ήταν η επισήμανση του Μπλίνκεν πως και μόνο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υπάρχει είναι θετικό, καθώς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη της «συμμαχίας».

Τονίζοντας την ανάγκη για «κοινή απάντηση» του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημείωσε: «Ολες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε (...) καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει ενεργώντας μόνη της (...) Εχουμε βαθύ συμφέρον να αντιμετωπίσουμε συλλογικά, στηριζόμενοι στη συλλογική ασφάλεια, τις νέες προκλήσεις, όπως το κλίμα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η άνοδος των αυταρχικών κρατών», και αυτό ακριβώς είναι το θέμα της «ατζέντας 2030», πρόσθεσε.

Απέναντι στη Ρωσία, συνέχισε ο Μπλίνκεν, «είμαστε πολύ ξεκάθαροι (...) Θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία όταν προωθεί τα συμφέροντά μας - όπως η στρατηγική σταθερότητα - και το αποδείξαμε με την επέκταση της συνθήκης New START» για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων. Από την άλλη, «θα αντισταθούμε αποφασιστικά ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και σε άλλες ενέργειες που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμμαχία μας, και πιστεύω ότι αυτήν την προσέγγιση έχει και το ΝΑΤΟ».

Αποτυπώνοντας ωστόσο τις αντιθέσεις στα συμφέροντα των αστικών τάξεων των ισχυρότερων κρατών της λυκοσυμμαχίας και ως προς αυτό το ζήτημα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του σήκωσε ξανά τους τόνους για τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, λέγοντας ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, κατά την συνάντησή τους.

«Η ιδέα του αγωγού είναι κακή. Κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ, εν τέλει έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στόχους ασφαλείας της ΕΕ» και «μπορεί να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλων στενών εταίρων και συμμάχων», είπε, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση - απειλή ότι ο αμερικανικός νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και μπορεί να παραδοθεί κατά τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε φυσικά και στην Κίνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται επίσης σε ορισμένες από τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στην βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, κάτι που αποτελεί επίσης μέρος του οράματος 2030».

Απαντώντας δε στις αντιθέσεις που εκφράζονται και στο Αφγανιστάν, με την αντίδραση των Ευρωπαίων του ΝΑΤΟ (Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά.) για έλλειψη «συντονισμού» (με βάση τον στόχο των ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων τους, την οποία ωστόσο ήδη δηλώνουν ότι «επανεξετάζουν»), ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε πως «και γι' αυτό είμαι εδώ, μεταξύ άλλων, αυτήν τη βδομάδα. Για να διασφαλίσουμε ότι προωθούμε την πολιτική μας στο Αφγανιστάν, σε πλήρη διαβούλευση και συντονισμό με τους συμμάχους». Εξάλλου, περισσότερες από τις μισές ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν δεν είναι αμερικανικές, επεσήμανε. «Πήγαμε μαζί, προσαρμοστήκαμε μαζί, και στη σωστή χρονική στιγμή θα αποχωρήσουμε μαζί», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ