Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
200 ΧΡΟΝΙΑ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η πρεμιέρα της παραγωγής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Στις 20.00 προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκινά στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia) την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αύριο στις 20.00, με το 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη στις 20.00.

  • Το 2ο επεισόδιο, «Στην αυγή της νέας εποχής», θα προβληθεί την 1η Απρίλη.
  • Το 3ο επεισόδιο, «Η πρωτοπορία του αγώνα», στις 8 Απρίλη.
  • Το 4ο επεισόδιο, «Και ποιοι θέλετε να αρματωθούν, αν όχι εμείς;», στις 15 Απρίλη.
  • Το 5ο επεισόδιο, «"Εμφύλιοι" πόλεμοι. Η επανάσταση μέσα στην επανάσταση», στις 22 Απρίλη.
  • Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο, «Η επανάσταση διδάσκει», στις 29 Απρίλη.

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν και τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εκδηλώθηκαν αυτές οι ιστορικές στιγμές.


Μέσα από τη σειρά επιχειρούνται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας - σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας - και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Η Κεντρική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

Εκδηλώσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια την Σταυρούλα Tσιολάκη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.


Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom στο λινκ:

https://us05web.zoom.us/j/89144712041?pwd=cXdVTUtpTlFjby9OQjRvN0UxdjZzdz09, Meeting ID: 891 4471 2041, Passcode: 6KE0Fd

Πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης και νεανικά στέκια προγραμματίζουν, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πάτρα, όλη τη βδομάδα, στα Ψηλά Αλώνια, στο Καστρίτσι, στο κέντρο της Πάτρας, στις νότιες συνοικίες, στα Προσφυγικά, στο Ζαβλάνι.

Επίσης, οργανώνουν ιδιαίτερη δραστηριότητα με παιχνίδια γνώσης για την Επανάσταση του 1821 το ερχόμενο Σάββατο στις 17.00, στην πλατεία της Ταραμπούρας και στο Ζαβλάνι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ