Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Παραγωγικές συναντήσεις» που οξύνουν τα αντιλαϊκά παζάρια

Την επιχείρηση διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, για την αντιμετώπιση των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και το παζάρι «όλων με όλους» και εντός ΝΑΤΟ ανέδειξε η Σύνοδος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισε το αλισβερίσι με την Τουρκία σε κρίσιμα μέτωπα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις διεργασίες και σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό, αλλά και συνολικά τις ισορροπίες σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή.

Τη διάθεση της τουρκικής αστικής τάξης να παζαρέψει τον ρόλο της για τα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο επέλεξε να σημειώσει ότι «για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι κανένας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Η σημερινή κατάσταση στον κόσμο έδειξε ξανά τη σημασία του πνεύματος συμμαχίας και αλληλεγγύης πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το ΝΑΤΟ». Ζητώντας δε μεγαλύτερη ...προσοχή απέναντι στις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, πρόσθεσε ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να προσηλωθούν στις ιδρυτικές αρχές και να δυναμώσουν τη Συμμαχία. Η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο οπουδήποτε κριθεί απαραίτητη η ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, την Ευρώπη μέχρι την Ασία. Είμαστε σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να μοιραστούμε το βάρος, όχι να αποφεύγουμε τις ευθύνες. Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ειδικά μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις».

Ενδεικτικές των διαύλων συντονισμού που διευρύνονται με την Τουρκία μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Τη χαρακτήρισε «θετική και παραγωγική», εξηγώντας ότι «είχαμε λεπτομερή συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουμε σε έναν αριθμό θεμάτων» και επισημαίνοντας ότι «οι δύο μας χώρες έχουν μεγάλες ατζέντες», για να δηλώσει πεπεισμένος ότι «θα σημειώσουμε αληθινή πρόοδο στις σχέσεις μας, Τουρκία και ΗΠΑ».

Στα πεδία του οξυνόμενου παζαριού, εκτός από το Αφγανιστάν (βλέπε και σχετικό θέμα) ξεχωρίζουν και Συρία - Λιβύη, που απασχόλησαν και τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος ηγέτης μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών είναι παρελθόν, τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε «ειρηνική ατμόσφαιρα», «χωρίς οποιαδήποτε διατυπωμένη συγγνώμη αλλά και χωρίς να ζητηθεί απολογία εκατέρωθεν - υπήρξε καθαρή διάθεση να εργαστούμε ξανά μαζί». Μιλώντας ειδικά για τη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο πλευρές «βρήκαμε σαφή σημεία σύγκλισης για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και των εκλογικών στόχων (...) προκειμένου να δουλέψουμε από κοινού για την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων».

Νέες επαφές για το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα όξυνση των διεργασιών και μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (26 και 27 Ιούνη), ενώ νέες επαφές αναμένονται και για το Κυπριακό.

Χτες έγινε γνωστό ότι την Κυριακή 20 Ιούνη η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας επαφές με όλα τα κόμματα της νέας κυπριακής Βουλής, ενόψει ανασχηματισμού και ενώ φημολογούνται σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συναίνεσης», με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων πέραν του «Δημοκρατικού Συναγερμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ