Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πείρα από τη λειτουργία των ΚΟΒ στις Οργανώσεις Εξωτερικού (1o κείμενο)

Α) Στις Θέσεις εντοπίζονται αδυναμίες στις συνεδριάσεις των ΚΟΒ. Αναδεικνύονται σωστά ποιοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν για πιο μεστές και αποτελεσματικές συνεδριάσεις. Για παράδειγμα, η Θ. 12, όπου η εσωκομματική μόρφωση δεν συνδέεται σωστά και οργανικά με το περιεχόμενο της καθημερινής δράσης. 'Η η Θ. 21, για την αδυναμία στη σωστή οργάνωση των συνεδριάσεων, για τη δουλειά κεντρικών κατευθύνσεων στον χώρο ευθύνης, για την εκτίμηση της δουλειάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για την απουσία θεματικών συνεδριάσεων πέρα από αυτές που μπαίνουν κεντρικά.

Η σωστή οργάνωση της συνεδρίασης εξασφαλίζει την καλύτερη συμμετοχή και ενισχύει τη ζωντάνια στη συζήτηση, γιατί οι σύντροφοι έρχονται προετοιμασμένοι. Επιπλέον, όσες φορές εκτιμήσαμε τη δράση μας κατά τη διάρκεια μιας μάχης ή και αμέσως μετά από αυτή (π.χ. απεργίες στα πανεπιστήμια), έδωσε ώθηση και αποφασιστικότητα σε περισσότερες κινήσεις πρωτοβουλίας, μιας και ενίσχυε την αυτοπεποίθηση των συντρόφων ότι αυτό που κάνουν είναι το σωστό, δεν υπήρχαν αμφιβολίες, αντιθέτως δοκιμάζονταν και νέες μορφές πάλης, δεν φοβόμασταν να μπούμε και να παρέμβουμε σε συζητήσεις - οργανωμένες και μη - όπου δεν ξέραμε «τι κρύβεται από πίσω».

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, οργανώσαμε θεματική συζήτηση με τις θέσεις του Κόμματος για το περιβάλλον, εμπεριέχοντας και γενικές γνώσεις που βοήθησαν την κουβέντα. Την εισήγηση ανέλαβε συντρόφισσα που ήταν το αντικείμενό της, πράγμα που βοήθησε στο να ζωντανέψει η κουβέντα. Από τη μία, η ίδια μελέτησε τις θέσεις του Κόμματος με στόχο να τις παρουσιάσει και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις, εξειδίκευσε επιχειρηματολογία με βάση τι αντιμετώπιζε. Από την άλλη, όλοι μετέφεραν επιχειρηματολογία από κουβέντες που έκαναν με τον περίγυρό τους. Ηταν ένα πολύ καλό παράδειγμα όπου το θέμα της συνεδρίασης ήταν βασισμένο στο τι αντιμετώπιζαν οι σύντροφοι εκείνη την περίοδο και όχι απαραίτητα μια κεντρική κατεύθυνση.

Αλλο πολύ καλό παράδειγμα θεματικής συνεδρίασης βασισμένης στις ανάγκες της ΚΟΒ ήταν η συζήτηση πάνω σε άρθρο της ΚΟΜΕΠ για το εργατικό κίνημα στη Βρετανία. Σ' αυτήν τη συνεδρίαση έγινε εμφανής η «δίψα» των συντρόφων να μάθουν για τους αγώνες στη χώρα όπου ζουν, την ιστορία του εργατικού κινήματος, να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος που θέλει το εργατικό κίνημα καθηλωμένο και ουρά των Εργατικών. Απ' αυτήν τη συνεδρίαση βγήκαν ιδέες για επεξεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν για τη δράση μας στα σωματεία ή και εξοπλισμός με επιχειρήματα για τον ρόλο του Εργατικού Κόμματος πέρα από τις «ατάκες» που συνηθίζαμε έως τότε, π.χ. είναι σοσιαλδημοκράτες κ.λπ. Δόθηκε ώθηση για καλύτερη μελέτη της παρέμβασής μας στις σημερινές συνθήκες, μιας και η μηχανιστική μεταφορά της εμπειρίας από δράση στην Ελλάδα (Θ. 29) καταλήγει στην καλύτερη περίπτωση να μας λένε «αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται» και άλλα παρόμοια.

Τι είναι αυτό που λείπει στο εξωτερικό; Τι είναι αυτό που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κρατά τα χέρια μας δεμένα;

Στις Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ λείπει αυτό που στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένο. Ενα Κόμμα με καθορισμένη και επεξεργασμένη στρατηγική βασισμένη σε μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά (βλ. 2ο κείμενο, Θ. 18). Παλεύουμε για πολιτικοποίηση του κινήματος χωρίς να υπάρχει ντόπιο ΚΚ που να λειτουργεί σαν φάρος, πολιτική πρωτοπορία στο κίνημα. Για να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα που φαντάζουν πολυτέλεια, όπως εφημερίδα σε ρόλο συλλογικού καθοδηγητή («Ριζοσπάστης»), εκδόσεις με νέες σύγχρονες επεξεργασίες («Σύγχρονη Εποχή»), υλικοτεχνική υποδομή, Κόμμα που είναι παρόν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που δίνεται, που δεν έχει κόψει τους δεσμούς του με τον λαό.

Και σ' αυτό το σημείο είναι που η ΤΕ έρχεται να καλύψει αυτό το κενό στην καθοδήγηση των δυνάμεών μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ντόπιο ΚΚ. Αλλά η δικιά μας παρέμβαση, που βασίζεται στην πολιτική επεξεργασία και αντίληψη του ΚΚΕ, πρέπει να εξειδικευτεί στα δεδομένα της χώρας όπου ζούμε. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλή δουλειά! Γιατί κυρίως καλούμαστε να απαντάμε σε θεματολογία που ορίζει η αστική τάξη, έχοντας μόνο κεντρικές κατευθύνσεις που αφορούν την Ελλάδα. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για ό,τι ζήτημα αντιμετωπίζουμε είναι η παρακολούθηση εξελίξεων (αποδελτίωση), ανάλυση με βάση τη θεωρία μας (ισχυρό ιδεολογικοπολιτικό κριτήριο μαρξιστικής - λενινιστικής ματιάς), εντοπισμός του κύριου (εμπειρία από δράση), επεξεργασία θέσης και στόχων (σύνδεση με τις μάζες), εκλαΐκευση για να γίνει κατανοητό και, τέλος, σωστή και εύστοχη μετάφραση. Σε όλα τα παραπάνω, παρόλο που μετρήσαμε βήματα από το 20ό Συνέδριο, έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση για το περιβάλλον θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει επεξεργασία που ήταν σε εξέλιξη από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ, αφού πρώτα η ΤΕ το εξειδίκευε στα δεδομένα της Βρετανίας. 'Η, στη συνεδρίαση για το εργατικό κίνημα, η συζήτηση έφτανε μέχρι το 2008, ενώ το πώς απαντάμε για τον «επαναστάτη» Κόρμπιν έμενε μόνο σε επιφανειακά σλόγκαν, χωρίς να εμπεριέχει στοχευμένα παραδείγματα που αποκάλυπταν πόσο «fake» τελικά ήταν. Ομως η ανάγκη για κουβέντα ήταν άμεση.

Β) Σύγχρονος «βουβός» ηρωισμός (Θ. 35)

Συμφωνώ και επαυξάνω στην ανάγκη στήριξης των νέων γονιών, ώστε να διαμορφώνονται κριτήρια για το περιεχόμενο της σχέσης τους με το παιδί. Θα ήθελα να φωτίσω μία πλευρά που προσωπικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω για τις ηλικίες της βρεφικής ανάπτυξης, εκεί που είναι κοινώς αποδεκτό ότι ένα παιδί διαμορφώνει το μέγιστο ποσοστό του χαρακτήρα του μέσω των ερεθισμάτων που παίρνει. Με προβληματίζει το τι πρέπει να κάνω εγώ ως νέα μητέρα για να εξασφαλίσω στο μέγιστο δυνατό τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της ανατροφής των παιδιών μου από τη μία. Από την άλλη το πώς η ατομική - οικογενειακή ευθύνη δεν ισχύει σ' αυτό. Τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να κάνει η κοινωνία ή στη δεδομένη φάση οι δραστηριότητες του Κόμματος, ώστε να συμβάλουν στην ανατροφή των παιδιών σ' αυτήν την ηλικία; Οι προσπάθειες που γίνονται κεντρικά από το Κόμμα σίγουρα βοηθούν και δίνουν τη σωστή κατεύθυνση. Απλά δεν φτάνουν.

Πιστεύω ότι θέλει διαμόρφωση και έλεγχο κριτηρίων στο τι στάση κρατάνε οι νέοι γονείς - σύντροφοι και στο σπίτι. Προσωπικά θα με ανακούφιζε να πω ότι αυτό θα έπρεπε να μου το εξασφαλίσει η κοινωνία και αφού δεν το έχω «αποποιούμαι» κάθε ευθύνη. Ομως δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει, ή ότι θα πρέπει να ισχύει. Αντιθέτως, νομίζω ότι πρέπει να συμβάλουμε με επεξεργασίες στο πώς θα βοηθήσουμε γονείς σαν και μένα να διαμορφώνουν το περιεχόμενο της σχέσης τους με το παιδί.


Β. Μητσιάκου
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτ. Ευρώπης του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ