Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Να μοιράσουμε προκηρύξεις στους χρήστες του Facebook

Το ιντερνέτ είναι προϊόν της τεχνολογικής προόδου που προχωρούσε πάντα, παρά τη στρεβλή διαχείριση των οπισθοδρομικών εξουσιών. Το Facebook είναι μια έξυπνη ανακάλυψη ενός καπιταλιστή, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, που είχαν πολύ λίγους γνωστούς, να συμμετέχουν σ' έναν κύκλο που διάλεξαν, πολύ ευρύτερο και πυκνότερο σε επαφές από πριν. Και, απ' όσους ξέρω, δεν μείωσε, αλλά αύξησε σημαντικά και τις άμεσές τους επαφές. Η στόχευση της Αντίδρασης να απομονώσει τους ανθρώπους, η ψυχωτική υπερχρήση, ο χαφιεδισμός, ο ωκεανός της αντιδραστικής ή όχι σαβούρας, είναι στρεβλώσεις της Αντίδρασης, όπως σε κάθε ανακάλυψη (διάσπαση του ατόμου).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούν ή και δημιουργούν τεράστια μάζα προϊόντων, καλών (σαν την ανάρτηση του λινκ μιας συναυλίας Μότσαρτ) ή κακών (σαν τους εθνικιστικούς εμετούς). Αλλά σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων ξεφεύγουν από τις στοχεύσεις του όλο και αντιδραστικότερου καπιταλισμού. Και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, για τους στόχους της Επανάστασης, τις δυνατότητες που προσφέρει και αυτή η νέα πτυχή της τεχνολογίας.

Η αρνητική χρήση των μκδ που προωθεί η αντίδραση δεν παραμερίζει τις δυνατότητες της θετικής χρήσης, όπως η εισαγωγή των ροζ τηλεφώνων στην τηλεφωνία δεν ανέτρεψε τη θετικότητά της, ακόμα και για να ειδοποιηθούμε για την κόβα. Χωρίς αναρτήσεις στο Facebook, αλλά χρησιμοποιώντας το για το σωματείο, ήρθα σε επαφή με συγγενείς μου που γράφουν χρόνια πολλά και στέλνουν μια φωτογραφία τους, πότε θα βρεθούμε στο χωριό και τέτοια, που επί δεκαετίες δεν είχα καμιά επαφή μαζί τους. Με την εύκολη ομαδική αλληλογραφία των ιμέιλ, ξανασμίξαμε μετά μισό αιώνα με τους συμμαθητές, σε δεκαπενθήμερες κατά μ. όρο ζωντανές επαφές και μέσα στις αναμνήσεις και τη διασκέδαση γίνεται και πολιτική δουλειά. Επηρεάζουμε με την ομαδική αποστολή ιμέιλ όλα τα μέλη του σωματείου μας κι έχουμε ποσοστά 50%. Και δεν είναι ξεχωριστή η «τεχνολογία» των ιμέιλ από αυτήν του Facebook που παρέχει πιο προηγμένες δυνατότητες θετικής επικοινωνίας. Είναι ένα καλό μαζικό πεδίο επαφών κι ο κομμουνιστής μπορεί να μαθαίνει συνεχώς να κολυμπά καλύτερα εκεί μέσα. Εχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε χρόνια πολλά στους συγγενείς μας αναρτώντας το βιντεάκι της ΚΝΕ, κάτι που δίνει 10πλάσια δυνατότητα προπαγάνδας του κάθε μέλους μας. Αυτή τη δυνατότητα εκμεταλλεύτηκαν οι φασίστες που αλωνίζουν σ' αυτόν τον τεράστιο μαζικό χώρο.

Ενα απλό μέλος του Κόμματος κάποτε μίλαγε, αν ήταν δραστήριος, με καμιά δεκαπενταριά ανθρώπους γύρω του, που τους «παρακολουθούσε», τους έκανε πρωτόβουλα την προπαγάνδα του Κόμματος, με λάθη κι αδυναμίες, αλλά σαν κομμουνιστής, κατά κανόνα, με θετικό αποτέλεσμα. Τώρα οι κομμουνιστές κι οι ενεργοί φίλοι του Κόμματος έχουν αυτό το τεράστιο εργαλείο να διαδώσουν τις ιδέες του Κόμματος στους φίλους και συγγενείς τους, σε έναν κόσμο που κανείς από εμάς δεν μπορεί να πλησιάσει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να αφεθούν στην παντοδυναμία του αντιπάλου, όπως ο Τύπος δεν αφέθηκε στην παντοδυναμία του Τσάρου ή του Βίσμαρκ, αλλά ήταν το βασικό εργαλείο της επαναστατικής ανάπτυξης του 19ου αιώνα, που οδήγησε στον Οκτώβρη.

Και αν μια προσωπικότητα με ταλέντο, αλλά και με πολλές κομματικές αδυναμίες, αρχίζει να 'χει σημαντική εμβέλεια στο χώρο της, πρέπει να τη βοηθήσουμε, ελέγξουμε, καθοδηγήσουμε όσο μπορούμε. Κι αν αρχίσει να γίνεται αρνητική, μπορούμε να την εξουδετερώσουμε μόνο με τη διάδοση των θέσεών μας στο γήπεδο που κινείται.

Για τη μεγάλη μάζα των μελών και φίλων που «γράφουν» στους συγγενείς τους και περνάνε ό,τι κι όπως μπορούν απ΄ τις θέσεις μας, όπως παλιά το κάνανε προφορικά, τηλεφωνικά και με αλληλογραφία, πρέπει να τους βοηθά η κόβα και τα στελέχη της. Π.χ. σε μια κόβα 30 ατόμων που θα 'χουν Facebook τα μισά, 3 μέλη γραφείου θα γίνουν «φίλοι» τους στο Facebook και θα παρακολουθούν, σε κανα μισάωρο τη βδομάδα ο καθένας, τη διακίνηση των ιδεών μας σε 5x50=250 «φίλους», των 5 δικών μας που ελέγχει - επεμβαίνει - συμμετέχει - βοηθά ο καθένας. Και πρέπει να παρακινούμε τους ηλικιωμένους συντρόφους κι οπαδούς να κινηθούν στο Facebook κι όχι να σκέφτονται μόνο τις αρρώστιες τους.

Αναγκαιότητα να τους φτάσουμε και ξεπεράσουμε στο ιντερνετικό γήπεδό μας

Το ότι μας παρακολουθούν (θέση 30) περισσότερο ή ότι όλα αυτά πάνε και στα αρχεία της CIA, αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο φροντίδας εξουδετέρωσης του χαφιεδισμού. Η όποια βοήθεια δίνεται στο φακέλωμα από την ιντερνετική χρήση είναι υποδεέστερη από το όφελος που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν. Οι κλασικοί κανόνες περιφρούρησης προσαρμόζονται στις εξελίξεις και δεν λέμε σταματάτε τα τηλεφωνήματα γιατί θα μας ακούσουν. Σήμερα μας ακούνε όλους στα κινητά και το λένε. Και μ' απλές πρακτικές περιφρούρησης ξεδοντιάζουμε αυτή τους τη δυνατότητα.

Και πρέπει να μεθοδεύσουμε το πώς θα βρουν, ειδικά καταρτισμένοι επιστήμονες και τεχνικοί μας, τρόπους λειτουργίας του δικού μας διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους των αστών, μπαίνοντας και μέσα στα καίρια επιτελεία τους, μέχρι τις ώρες της Επανάστασης που θα τα καταλάβουμε. Και να τα προετοιμάζουμε αυτά από σήμερα, να βρούμε τρόπους, όπως αυτοί που «σπάνε» τα προγράμματα και τα χρησιμοποιούμε τζάμπα, για να μην μπορεί να φρενάρει την επικοινωνία μας οποιαδήποτε επιχείρηση του διαδικτύου, να έχουμε δικούς μας στις επιχειρήσεις αυτές, να έχουμε δικές μας επιχειρήσεις, που στο συσχετισμό δυνάμεων δεν θα μπορούν να τις παραμερίσουν, και αυτό βέβαια είναι το κύριο κι όχι τα τεχνολογικά κόλπα, που είναι όμως και αυτά απαραίτητα, όπως ο διπλός πάτος στη βαλίτσα που κουβαλιόντουσαν οι προκηρύξεις του Λένιν στην Πετρούπολη, αλλά το κύριο ήταν πως ένα σμάρι μπολσεβίκων και οπαδών τους τις μοίραζε στους εργάτες.

Και με εύκολα χρησιμοποιούμενους με την τεχνολογία σήμερα άσπαστους κώδικες, όπως παλιά με τα βιβλία, θα επικοινωνούμε διαδικτυακά ακόμα και στα ψηλά επιτελεία του Κόμματος, όπου ακόμα κι αυτή η περιφρούρηση θα είναι πολύ πιο εύκολη από το να πάνε να μπούνε νύχτα σε κάποιο υπόγειο στο Περιστέρι τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου για να συνεδριάσουν. Οι νέες τεχνολογίες μάλλον δεν θα το επιτρέπουν πια. Κι αλίμονό μας αν δεν προετοιμαζόμαστε έγκαιρα να τις χρησιμοποιήσουμε για να κάνει «συνεδρίαση» και το Πολιτικό Γραφείο σε καταστάσεις παρανομίας.

Τέλος για τους τηλεεργάτες (θέση 32), μάλλον πλησιάζονται πιο εύκολα από τους εργάτες κι ίσως να οργανώνονται και πιο εύκολα... Κι οι ψηφιακοί ακόλουθοι των αστών μπορούν να γίνονται δικοί μας ψηφιακοί ακόλουθοι.


Κώστας Τζατζάνης
ΚΟΒ Ν. Σμύρνης Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ