Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μετακινήσεις που εντείνουν την ανασφάλεια και τους κινδύνους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Συνεχίζονται το μπαράζ κλεισίματος κλινικών, τμημάτων και κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, η άρον άρον μετατροπή τους σε μονάδες Covid, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ για χιλιάδες ανθρώπους κλείνει η πόρτα του ΕΣΥ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κλείνει η Καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού» και μετατρέπεται σε κλινική Covid. Στη συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιούνται τουλάχιστον 800 χειρουργεία τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 είναι επείγοντα, ενώ οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του Ωνάσειου και της Καρδιοχειρουργικής του Νοσοκομείου Πατρών κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν από το πρόβλημα, αφού δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό. Μάλιστα, στον «Ευαγγελισμό» κλείνουν άλλα 3 από τα 6 εναπομείναντα χειρουργικά τραπέζια (ήταν 14, μένουν μόνο 3).

Για όλα τα παραπάνω, στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους, που επισημαίνουν ότι «κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά, ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη ή θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουν, αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα».Αύριο Παρασκευή θα γίνει νέα συνέλευση των γιατρών.

Κινητοποίηση έγινε χτες και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid γίνεται με τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας Γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Οπως μάλιστα επεσήμαναν, πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid.

«Ασκληπιείο»: Δημιούργησαν κλινική Covid που γειτνιάζει με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

«Eξωση σε ολόκληρες ομάδες ασθενών, που υποχρεώνονται έτσι να αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, επισημαίνοντας «την ανασφάλεια των νεφροπαθών ασθενών μας, που ουσιαστικά τους δείχνετε την πόρτα της εξόδου από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δημιουργώντας κλινική Covid που γειτνιάζει με τη ΜΤΝ».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 123 άνθρωποι με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 26 είναι σε ΜΕΘ, ενώ χτες κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (ΠΓΝΠ) και δύο παιδιά, το ένα από το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης», όπου έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων. Στο ΠΓΝΠ, παρά τις μετατροπές, από τις 19 κλίνες ΜΕΘ κενές είναι μόνο οι 2, και στον «Αγιο Ανδρέα» μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ από τις 7 είναι διαθέσιμες. Σε ό,τι αφορά τους non Covid ασθενείς, μετά τις μετατροπές στο ΠΓΝΠ υπάρχουν μόλις 6 κρεβάτια Γενικής ΜΕΘ, όλα γεμάτα, και οι διασωληνωμένοι διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου και όταν βρεθεί άδειο κρεβάτι...

Εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, παίρνοντας υπόψη ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, με το 40% και πλέον αυτών να αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, το γεγονός ότι τα 28 από τα 33 πανελλαδικά εντοπισμένα κρούσματα της αφρικανικής μετάλλαξης καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (22 στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου), αλλά και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Ειδικότερα, ζητά μαζικά τεστ στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού της νοτιοαφρικανικής προέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ