Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΑΛΚΙΔΑ
Τραγικές οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον προγεννητικό έλεγχο

Στην περιοχή της Χαλκίδας ο προγεννητικός έλεγχος είναι πραγματικός ...Γολγοθάς για μια έγκυο, μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν από τον τοκετό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέταση NST (καρδιοτοκογράφημα), που γίνεται τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, ως προγεννητικό τεστ για να ελεγχθεί η υγεία του μωρού, ενώ επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα μέχρι τον τοκετό (περίπου 4 - 5 φορές συνολικά).

Μια έγκυος δυσκολεύεται να κλείσει ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ευρύτερης περιοχής (ΚΥ Χαλκίδας, Ψαχνών, Αλιβερίου, Σχηματαρίου, Οινοφύτων), είτε επειδή δεν υπάρχει το μηχάνημα είτε επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για περίπου τρεις βδομάδες, επειδή το υγειονομικό προσωπικό των τακτικών ιατρείων έχει μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και τμήματα για τα περιστατικά Covid, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στο Νοσοκομείο της Κύμης, όπου υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τη συγκεκριμένη εξέταση, η έγκυος χρειάζεται να πληρώσει 14 ευρώ... επειδή «δεν δικαιολογείται από κανένα Ταμείο». Στο Νοσοκομείο της Κύμης ακόμα ψάχνουν γιατί πριν από δύο βδομάδες δεν χρεώθηκε η συγκεκριμένη εξέταση που έκανε έγκυος στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, αφού ακόμα και η διοίκηση του νοσοκομείου «Ελενα» στην Αθήνα τούς ενημέρωσε ότι και εκεί χρεώνουν την εξέταση... Ισως στείλουν στην έγκυο και ειδοποιητήριο για «ξεχασμένη» οφειλή...

Αν η έγκυος απευθυνθεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής, μπορεί να κάνει αυτήν την εξέταση χωρίς χρέωση, όμως είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει ημερήσιο αρνητικό rapid test (ή να το κάνει εκεί με χρέωση 30 ευρώ).

Στη Χαλκίδα, δηλαδή, μια μέλλουσα μητέρα, που είναι «στις μέρες της», για να κάνει μια πολύ απλή εξέταση, απαραίτητη για τον έλεγχο της πορείας του εμβρύου και της εγκυμοσύνης της, έχει να επιλέξει ανάμεσα στα εξής:

Είτε να πληρώσει σε δημόσιο νοσοκομείο του νομού, και να μετακινηθεί ακόμα και 160 χιλιόμετρα.

Είτε να εμφανιστεί στα Επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου της περιοχής της, όπου της επισημαίνουν ότι «βράζει ο τόπος από κρούσματα» και καλό είναι «να αποφύγει να επισκεφτεί το νοσοκομείο».

Είτε να πληρώσει για να μεταβεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής και να εξασφαλίσει αρνητικό rapid test της ίδιας μέρας.

Υπάρχει βέβαια και η «επιλογή» ...να μην κάνει καθόλου την εξέταση και ό,τι θέλει ας προκύψει...

Ποιος φταίει για την αγωνία, την ταλαιπωρία που περνά μια μέλλουσα μαμά; Ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους τόσα χρόνια έσπρωχναν την Υγεία στο δρόμο της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης με συνέπεια την υποβάθμιση όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων. Βάζοντας τις αναγκαίες προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κράτος, προσάρμοσαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και έκαναν ένα σωρό περικοπές, ιδιαίτερα στον προγεννητικό έλεγχο. Αξιοποίησαν απίστευτους, αντιεπιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, για παράδειγμα το κριτήριο του στατιστικά υψηλότερου κινδύνου, για να σπρώξουν την έγκυο είτε να ξαναπληρώσει τις εξετάσεις ως ασφαλισμένη είτε να μην τις κάνει. Στην περίπτωση της NST, για παράδειγμα, ουσιαστικά λένε στην έγκυο «και να μην κάνεις την εξέταση, κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσεις. Αρα τι τρώγεσαι;».

`Η μήπως η έγκυος πρέπει να σιωπήσει και να ξεχάσει πόσα πλήρωσε στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, επειδή θα πάρει το επίδομα των 2.000 ευρώ μετά τον τοκετό; Πρόκειται για το περιβόητο επίδομα που η κυβέρνηση της ΝΔ παινεύεται ότι θέσπισε το 2020. Λες και θα ξεχάσουμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα κόπηκε το 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ, που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και το έπαιρναν μόνο εκείνες που γεννούσαν στο σπίτι!

Η αθλιότητα της τότε κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να στέλνει ραβασάκια - βεβαιώσεις οφειλών στην εφορία, σε γυναίκες που το είχαν εισπράξει... «κατά λάθος». Το 2014, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την περικοπή, γιατί εξοικονομούσε 15 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο ανά έτος. Αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στα ίδια χνάρια, ενώ αξιοποίησε και «επιστημονικό» μανδύα, υιοθετώντας απόψεις του τύπου «ο τοκετός στο σπίτι είναι πιο σημαντικός και ενδεδειγμένος», για να δικαιολογήσει το πετσόκομμα του επιδόματος στις γυναίκες που το δικαιούνταν. Μέχρι και το Μάρτη του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για να δίνεται το συγκεκριμένο επίδομα χωρίς εξαιρέσεις.

Ξεχειλίζει, λοιπόν, η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα ενδιαφέρονται για την υπογεννητικότητα, την προστασία των νέων ζευγαριών και την ίδια στιγμή βάζουν τόσα εμπόδια στη μέλλουσα μητέρα.

Τον 21ο αιώνα, παρά τις σημαντικές επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις, μια έγκυος, κάθε γυναίκα περνά από «σαράντα κύματα» για να κάνει τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες όπου εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος με την πανδημία, με υγειονομικούς να θυσιάζονται και ταυτόχρονα να διώκονται γιατί ζητούν τα αυτονόητα, με την κατάσταση στην οικονομία να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια για την επιβίωση, κάθε γυναίκα, νέο ζευγάρι οφείλει μέσα από την προσμονή του νέου μέλους της οικογένειας να δώσει με όποιον τρόπο μπορεί τη μάχη.

Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προσληφθούν τώρα όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για να καλύπτονται επαρκώς οι σύγχρονες ανάγκες μας, για επαρκείς πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό και με τις απαραίτητες υποδομές. Η θέση κάθε μητέρας, εργαζόμενης, γυναίκας του καθημερινού μόχθου δεν μπορεί παρά να είναι σε αυτήν τη μάχη, κάνοντας την αγανάκτησή της δύναμη μέσα από τον συλλογικό αγώνα. Καθένας μόνος του μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολλούς τοίχους και εμπόδια. Ολοι μαζί μπορούμε να τα ανατρέψουμε.


Ασημίνα ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ
Μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ